Subota 02. dec 2023.
Milorad Dodik pozdravlja Treći pešadijski puk

PAKLENI PLAN SAD! Republika SRPSKA mora NESTATI, Hojt Ji dolazi po specijalnom zadatku!

Foto: Srbija Danas/Saša Džambić
Dobro je upoznat sa kompletnom situacijom na Balkanu

Brajan Hojt Ji, zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD, biće imenovan za novog ambasadora SAD u Makedoniji. On će i formalno da iz Skoplja koordinira rad američkih službi na zapadnom Balkanu koje imaju zadatak da spreče povezivanje luke Pirej koju su kupili Kinezi sa Budimpeštom, unište Republiku Srpsku i ekspresno pripreme Makedoniju za članstvo u NATO.

AMERIČKI ZVANIČNIK IZ SKOPLJA: SAD podržavaju izbor predsednika makedonskog parlamenta Džaferija!

MAKEDONIJI SE CRNO PIŠE! Ahmeti preneo poruku američkog izaslanika Jia: Izbor Džaferija je REALNOST?!

Hojt Ji
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Odluka administracije u Vašingtonu da na službu u Skoplje pošalje čoveka koji je trenutno njihov glavni operativac za Balkan, nimalo ne iznenađuje upućene.

Hojt Ji je dobio tri ključna zadatka koja mora da sprovede dok je u Makedoniji.

Hojt Ji će i formalno da iz Skoplja koordinira rad američkih službi na zapadnom Balkanu. Ima naređenje da u roku od godinu dana pripremi Makedoniju za ulazak u NATO. To će biti najbrže pristupanje neke zemlje ovom vojnom savezu, pogotovo zemlje koja ni vojno ni politički ni ekonomski ne ispunjava osnovne uslove za pristup ozbiljnoj Alijansi. 

Iza svega je naravno geostrateški interes američkog pozicioniranja u ovom delu Evrope. Ji ima zadatak da spreči povezivanje luke Pirej koju su kupili Kinezi sa Budimpeštom, i dalje zapadnom Evropom. Naime, kineski cilj je da brzom prugom od Soluna do Budimpešte transportuju svoju robu, Srbija je već ušla u projekat izgradnje svoje deonice, ali ključni deo je kroz Makedoniju koji će Amerikanci da opstruiraju. 

Amerikanci poslali svog čoveka u Makedoniju

Protest Albanaca u Skoplju nakon presude u slučaju Mostrumi (2014)
Foto: Profimedia/ilustracija

Treći i za nas najdramatičniji zadatak američkog diplomate je da učini sve kako bi u najskorije vreme i definitivno bila ukinuta Republika Srpska. Ovo će teško proći jer SAD nema mehanizme da sem silom promeni volju srpskog naroda u RS.

Takođe, iz Skoplja će koordinirati i aktivnosti na definitivnom odvajanju Kosova od Srbije - ističe izvor blizak diplomatskim kanalima jedne velike istočne zemlje.

Karijerni diplomata Zoran Milivojević, kaže da je jasno kao dan da dolazak čoveka kao što je Ji na takvu poziciju neće ni malo biti u interesu Srbije, već će samo doprinositi jačanju koncepta NATO, i ne samo to nego će se još više potencirati na prznanju nezavisnosti Kosova i smanjenu uticaja Rusije na naše prostore.

ALBANCIMA STOP IZ VAŠINGTONA: Tramp ne da Tačiju da pravi vojsku na Kosovu

Milorad Dodik
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

- Ukoliko je tačna informacija da Ji dolazi za ambasadora u Makedoniju onda znači definitivno da je ključni cilj da Makedonija što pre uđe u NATO i da se time što pre cela ta linija NATO, posle ulaska Crne Gore i preko Kosova za koje isto postoji plan da uđe jednog trenutka, poveže i da se praktično preko Bugarske posle izađe na Crno more. Time bi se potpuno zatvorio krug NATO na prostoru Balkana. Tačnije, time bismo mi bili potpuno okruženi i u budućnosti bi bili realizovani glavni strateški politički ciljevi NATO vezani za Rusiju i vezani za strateške ciljeve Kine koji se tiču njenog nastupa na jugu Evrope - objašnjava Milivojević.

Ji je službovao i u Zagrebu, ali i da je imao uticaj na skorašnja dešavanja u Makedoniji.

- U poslednje vreme bio je najaktivniji ovde u regionu oko ekspanzije NATO i američkih interesa. On je odlučujuće uticao i na rasplet krize u Makedoniji i na neki način sredio da se tamo formira makedonsko-albanska koalicija na čelu sa Zaevim. Šta sprema po pitanju RS, ja u ovom trenutku zaista ne znam, ali ponavljam ceo njegov aranžman neće biti u interesu Srbije - završava Milivojević.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd