Skip to main content
NSZ

Treća faza programa "Moja prva plata": Nacionalna služba za zapošljavanje izdala važno saopštenje za poslodavce

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
U ovoj godini tokom javnog konkursa koji je raspisan 20. avgusta prijavila su se 1.623 poslodavca za 6.506 nezaposlenih lica.

U toku je treća faza programa "Moja prva plata" koja ima za cilj uključivanje do 10.000 mladih do 30 godina, na nivou Srbije, sa srednjim i visokim obrazovanjem, koji su bez radnog iskustva (ili sa radnim iskustvom kraćim od 6 meseci stečenim na poslovima u okviru nivoa obrazovanja sa kojim konkurišu), a nalaze se na evidenciji nezaposlenih Nacionalne službe za zapošljavanje. U ovoj godini tokom javnog konkursa koji je raspisan 20. avgusta prijavila su se 1.623 poslodavca za 6.506 nezaposlenih lica.

Tim povodom, Nacionalna služba za zapošljavanje obaveštava poslodavce iz privatnog i iz javnog sektora koji učestvuju u programu „Moja prva plata“ da, do 30. novembra 2021. godine mogu da realizuju konačan izbor prijavljenih kandidata, istakao je u razgovoru za naš portal zamenik direktora Filijale za grad Beograd Siniša Knežević.

Siniša Knežević
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

- Prva i druga faza su završene, kada su se poslodavci iz privatnog i javnog sektora, kao i nezaposlena lica prijavljivali na portal "Moja prva plata", u toku je treća faza ovog ciklusa kada se uparuju podaci poslodavaca i nezaposlenih lica  sve do 30. novembra - kaže zamenik direktora Filijale za grad Beograd Siniša Knežević.

Rok za povezivanje i konačan izbor kandidata, koji predviđa Treća faza programa, a koji je za poslodavce iz privatnog sektora otpočeo 1. novembra, produžava se do kraja meseca, do kada traje i za poslodavce iz javnog sektora koji ga od danas, 16. novembra, započinju. U roku od 15 dana od dana završetka izbora kandidata, biće formirane konačne liste poslodavaca sa izabranim kandidatima, koje će biti dostupne na sajtu www.Mojaprvaplata.gov.rs.

U Četvrtoj fazi realizacije programa, potpisivaće se trojni ugovor između Nacionalne službe za zapošljavanje, poslodavca i izabranog kandidata, dok će sprovođenje programa početi u roku od 15 dana od dana formiranja konačne liste poslodavaca sa izabranim kandidatima.

NSZ, Nacionalna služba za zapošljavanje
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

- Ovde se ne radi o klasičnom radnom odnosu, već o angažovanju u trajanju od 9 meseci tokom kojih Nacionalna služba za zapošljavanje isplaćuje mesečnu novčanu nadoknadu mladim sa srednjim obrazovanjem u vrednosti od 22.000 dinara, dok mladima sa visokim obrazovanjem se isplaćuje 26.000 dinara. Važno je napomenuti da se onima koji su uključeni u ovaj program uplaćuju doprinosi u slučaju povrede na radu, kao i profesionalne bolesti. U Beogradu mladi sa visokim obrazovanjem najviše su zaintersovani za informacione tehnologije, potom za pravnike i psihologe i menadžere, dok kod lica sa srednjim obrazovanjem mnogo se više interesuju za administrativne poslove, kao i za prodavce različitih struka - istakao je Knežević.

Ovim programom mladima bez radnog iskustva se omogućava da obave praksu na konkretnim poslovima kod poslodavaca, steknu znanja, veštine i kompetencije za rad i tako povećaju mogućnosti za zapošljavanje. Do kraja meseca će biti objavljene konačne liste na portalu "Moja prva plata" gde se kandidati i poslodavci mogu dobiti detaljnije informacije o ishodu programa - potom će službenici beogradske filijale da dostavljaju dodatne informacije o terminu potpisivanja ugovora. 

 

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd