Četvrtak 07. dec 2023.
napad na ženu

PORODIČNO NASILJE NAŠA ZLA KOB: Da li će 25. novembar nešto promeniti?

Foto: Profimedia
Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković najvalila je danas da će Zakon o sprečavanju nasilja u porodici i izmene Krivičnog zakonika biti doneti do 25. novembra, odnosno do obeležavanja Međunarodnog Dana protiv nasilja nad ženama.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković najvalila je danas da će Zakon o sprečavanju nasilja u porodici i izmene Krivičnog zakonika, koji su na dnevnom redu aktuelnog skupštinskog zasedanja, biti doneti do 25. novembra, odnosno do obeležavanja Međunarodnog Dana protiv nasilja nad ženama.

Gojković je to rekla učestvujući u radu "Prvog regionalnog foruma tela za ravnopravnost jugoistočne Evrope" ističući da svi zajedno treba da rade na izgradnji društva u kome će svi biti potpuno jednaki bez obzira na pol, nacionalnu pripadost, društveno poreklo, starost i seksualnu orjentaciju.

Maja Gojković
Foto: Profimedia

Ona je skrenula pažnju na činjenicu da je najviše pritužbi poverenici upravo bilo na osnovu polne i rodne diskriminacije te da veruje da to nije specifičnost samo Srbije već problem i drugih država i u regionu i šire.

Gojković je rekla da se zajednički mora suprostaviti stereotipima prema ženama, podstaći ih da više učestvuju u javnom, političkom i ekonomskom životu navodeći da dramatični podaci govore da su u porodičnom nasilju prošle godine ubijene 34 žene, a od početke ove već 32 te da je potrebna odlučna sistemska borba države i čitavog društva u sprečavanju nasilja nad ženama.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
2 Beograd