Skip to main content
Telegraf

Portal Telegraf.rs se povukao iz Gemius sistema

Foto: Telegraf
Ovu odluku menadžment je saopštio danas.

Zbog odluke da se iz sistema merenja izbace podaci o posetama sa mobilnih uređaja, menadžment Telegrafa odlučio je da portal istupi iz Gemius sistema za merenje posete sajtova u Srbiji.

Odluku o izbacivanju podataka o posetama sa mobilnih uređeja menadžment portala Telegraf ocenio je kao skandalozno vraćanje Srbije u informaciono kameno doba.

Prenosimo saopštenje menadžmenta Telegrafa u celosti.

- Odluka Komiteta za Audience Measurement, koji je osnovala organizacija IAB Serbia, i Gemiusa (zvanilčne platforme za merenje poseta na sajtovima u Srbiji) da iz sistema merenja izbace podatke o posetama sa mobilnih uređaja skandalozna je i sumnjiva iz vise razloga.

Prvo, doneta je u tajnosti, bez prisustva predstavnika Telegraf.rs, drugorangiranog portala u Srbiji, kao i bez predstavnika većine portala sa liste 20 najposećenijih. Drugo, potpuno je neyerovatno da bilo ko pri zdravoj pameti može smatrati relevantnim podatke o posećenosti portala bez podataka o poseti sa mobilnih uređaja, u trenutku kada većina online izdavača beleži i do 70 odsto ukupnog broja poseta upravo sa mobilnih uređaja.

U trenutku kada ljudi 11 sati dnevno provode sa mobilnim telefonom u rukama, kada se ceo svet okreće ka mobilnim uređajima i platformama, kad postoje svetski internet giganti koji i nemaju desktop verzije svojih mobilnih aplikacija, IAB i Gemius su rešili da Srbiju vrate u informaciono kameno doba.

I to sa samo jednim ciljem. Da diskredituju Telegraf.rs, najbrže rastući internet portal u regionu, a posebno najbrže rastući kada je reč o posetama s mobilnih uređaja.

Na ovakav zaključak  najjasnije upućuje činjenica da IAB u svom saopštenju konstatuje da ,,tokom prethodnih godina na tržištu Srbije nije postojao jedinstveni skup pravila o načinu merenja i skriptiranja mobilnih aplikacija", ali odluku o promeni načina merenja nije doneo ,,tokom prethodnih godina" nego odmah nakon sto je Telegraf.rs izbio na drugo mesto liste najposećenijih sajtova, sa velikom verovatnoćom da na kraju meseca izbije i na prvo mesto.

Zbog svega navedenog menadžment portala Telegraf.rs doneo je odluku da se povučemo iz kompletnog merenja Gemiusa, jer smatramo da u merenje moraju biti uključene sve platforme, i desktop  i mobilne.

Dok se ne uspostavi merenje poseta i sa mobilnih platformi, mi nećemo učestvovati u Gemiusovom merenju poseta, a naše partnerske  agencije i oglašivace uredno cemo obaveštavati o poseti, rastu i potencijalu našeg portala izveštajima sa Google Analitike, zaključuje se u saopštenju.

Vremenska prognoza
Clear sky
23 Beograd