Četvrtak 07. dec 2023.
Marko Đurić

Sve počinje tačno 20. aprila: Albanci spremaju nov haos na Kosovu!

Foto: Reuters
Ne mogu mirni

Taman što je završena jedna kriza na KiM, postoji mogućnost da se novi nemiri dogode već za dvadesetak dana. Mistar vlade takozvanog Kosova Palj Ljekaj zapretio je hapšenjem članovima Srpske liste ukoliko budu formirali ZSO, a direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić poručio je da Srbi na Kosovu neće odustati od formiranja Zajednice srpskih opština.

Palj Ljekaj zadužen za infrastrukturu preti hapšenjem članova srpske liste.

- Mogu biti privedeni u momentu kada budu protiv zakona i ustava (samoproklamovanog) Kosova - rekao je za KTV i dodao da vlada Ramuša Haradinaja svaki korak čini u saradnji sa državama Kvinte. 

Marko Đurić
Marko Đurić
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

S druge strane Đurić je izjavio da Srbi neće odustati uprkos pretnjama koje stižu od pojedinih ministara u Prištini, jer na to imaju pravo.

- Srbi na Kosovu i Metohiji neće od ustati od ZSO, jer je to naše pravo i nešto što je i međunarodno pravo. Jer ZSO je potpisom Ketrin Ešton, visoke predstavnice EU, postala deo spoljne i bezbednosne politike EU, a ne samo obaveza Prištine - izjavio je Đurić.

Komentarišući Ljekajevu tvrdnju da kosovski organi svoje poteze vuku u koordinaciji sa zemljama Kvinte, on je kazao da je uveren da njihovo ponašanje ne bi bilo moguće bez podrške određenih krugova SAD i EU.

Ambasador Čepurin o razgovoru VUČIĆA I PUTINA: Jačaćemo saradnju Rusije i Srbije, ZAJEDNO JE NAMA SIGURNIJE

- Naši ljudi ne treba da se plaše, jer džava Srbija je spremna da zaštiti narod i nikome nećemo dozvoliti teror i nasilje nad njima - rekao je Đurić i dodao da je zato veoma važna poruka koju je predsednik Vučić poslao nakon događaja u Kosovskoj Mitrovici i da ona znači da neče biti moguće "nove 'Oluje' niti novi 'Bljeskovi'".

Politički analitičar Dragomir Anđelković kazao je da je reč o ozbiljnoj pretnji, apsolutno utemeljenoj na nasilju.

Dragomir Anđelković
Dragomir Anđelković
Foto: Media Centar

- Mislim da Srbija ne sme na to da se obazire. Ako ne realizuje ono što je najavila u vezi sa osnivanjem ZSO, to bi bio znak koji bi bio protumačen kao poziv za dalje pritiske na nas. Treba raditi selektivno i započeti sa osnivanjem ZSO na severu Kosova, gde su Srbi ipak u situaciji da se brane, a na jugu je treba praviti u drugoj fazi, da ne bismo ugrozili ljude ostavljene Prištini na milost i nemilost - kazao je dodajući da sumnja da će evropske institucije reagovati na ove pretnje.

- Ali mislim da će upozoriti Albance da ne pokušavaju sa akcijom na severu - zaključio je Anđelković.

goran-rakic,-marko-djuric,-dalibor-jevtic
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Podsećanja radi, predsednik Srpske liste Goran Rakić najavio je u utorak da će Srpska lista izaći iz Vlade, kao i da će deset većinski srpskih opština na Kosovu i Metohiji 20. aprila formirati Zajednicu srpskih opština.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
4 Beograd