Skip to main content
Aleksandar Vučić

PREDSEDNIK OBIŠAO RADOVE NA PRUZI BEOGRAD-BUDIMPEŠTA: "Do Novog Sada za 30 minuta, Srbija ide u dobrom pravcu" (FOTO)

Foto: Instagram/PrintScreen/buducnostsrbijeav
Pruga Beograd - Budimpešta jedan je od najvažnijih projekata u okviru inicijative "Jedan pojas, jedan put".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je radove na izgradnji brze pruge Beograd-Budimpešta (deonica Beograd-Stara Pazova).

Obilazak radova počeo je u 10 sati, a predsednik je obišavši ih, rekao: "Super ovo izgleda", a onda je dodao i da bi bilo dobro da se ovakva pruga produži do Niša, do juga...Vučić je prugu obišao sa ambasadorkom Kine Čen Bo i izvođačima radova. Deonica Beograd Centar - Stara Pazova je duga 34,5 kilometara.

Radove na ovoj deonici izvode kineske kompanije "China Railways International" i "China Communications Construction Company" , a vrednost ugovora je 350,1 miliona dolara, što je obezbeđeno iz kredita Eksim banke Kine. Radovi su počeli krajem novembra 2017. godine.

Postepeni radovi, ojačavanje srpskih gradova 

- Dosta toga smo naparavili, i to se vidi. Kruševac je maltene završen, ali mora još da se radi. Pre svega Varvarin, Ćićevac i Trstenik se moraju ojačati. Svuda mora više i još. Bačka Palanka, njima smo dužni mnogo toga, tamo su investicije i najvažnije. Potrebni su novi putevi u Kolubarskom okrugu. Idemo okrug po okrug. - istakao je Vučić

Srbija ide u dobrom pravcu

- Trudio sam se i danas sam posebno ponosan na taj trud, i dokazujem ljudima da nisu pogrešili. Životni standard će biti još brži, još snažniji. Znam koliko ljudi teško živi ali je taj broj neuporedivo manji nego prošlih godina. Vojska i policija su neuporedivo snažnije. Mnogo izazova je prošla naša država, uključujući i pandemiju korona virusa. Pokazali smo da ne lažemo svoj narod, testiranjem na ovaj virus. Nama je zdravlje ljzdi najbitnije - istakao je Vučić na početku obraćanja medijima.

Predsednik Vučić zahvalan svim kineskim i srpskim radnicima, pruga Beograd-Stara Pazova gotova do kraja godine

- Zamolio bih sve da pogledaju kako ovo izgleda i da budu ponosni na svoju zemlju. Mnogo sam srećan što sam danas ovde, uzbuđenje nisam mogao da sakrijem prilikom obilaska. Ovo su revolucionarne stvar, koje se nama dešavaju. Do kraja godine će kompletna pruga Beograd-Stara Pazova biti gotova. Do septembra meseca će biti i pruga Beograd-Novi Sad za 30 minuta. Moram se zahvaliti kineskim partnerima. Ambasadorki Čen Bo moram posebno zahvaliti na ogromnom trudu, radu i strpljenju koji je uložila. Zahvaljujem se svim kineskim i srpskim radnicima koji su marljivo rade na ovim projekte. - napomenuo je predsednik.

č
Foto: Youtube/Printscreen/Tanjug News Agency official

Ambasadorka Čen Bo - "Ovo je najvažniji projekat"

- Postignut je veliki napredak na radovima, iskazujem veliko poštovanje svim kineskim i srpskim radnicima koji su i tokom epidemije radili na ovome. Niko nije stao. Železara u Smederevu i rudnik u Boru i druge kineske kompanije nisu zaustavile rad. Ovo će samo učvrsiti odnos između Kine i Srbije - istakla je ambasadorka Kine, Čen Bo.

Brzi voz "Metak" i posluženje tokom vožnje

- Sve ste napravili ekselencijo. Svaka čast. Kada sam putovao od Njujorka do Vašingtona brzim vozovima unutar njih ima posluženje, da se popije i pojede. To će biti i kod nas. Ovo će biti brže i od aviona! Izgleda fantastično. Zove se "Metak", kao u Kini i Japanu. Ovo je korak više. Meni su se smejali kada sam pričao i o letećim vozovima i automobilima, sve nas to čeka. - rekao je predsednik.

Projektom je predviđena kompletna rekonstrukcija i modernizacija građevinske i elektrotehnicke infrastrukture sa podizanjem brzine na deonici Beograd Centar - Batajnica do 120 kilometara na sat, a od Batajnice do Stare Pazove do 200 kilometara na sat.

c
Foto: Youtube/Printscreen/Tanjug News Agency official

Izgradnja četiri auto puta

- Mi gradimo trenutno čak četiri auto-puta. Preljina Požega, Ruma-Šabac, deonica ka Loznici, Kuzmin-Srpska Rača...I pored svega toga, ovo mnogo lepo izgleda. Svestan sam i siguran da će Kinezi sve ovo završiti na vreme. Uprkos koroni koja nas je zadesila, radovi nisu kasnili, niti će. - poručio je Vučić.

- Divno izgleda gradilište, svaka čast. Čestitam na trudu i hvala na svemu. - ponovio je predsednik i rekao da "kinezi moraju dati dobru cenu, kako bi sve mogao svom narodu objasniti". Dodao je da je ovo ogromna prednost za Vojvodinu, ali istakao da bi ovu prugu bilo dobro produžiti sve do Niša. 

c
Foto: Youtube/Printscreen/Tanjug News Agency official

Dvanaest minuta do Pazove, planirani završeci radova do avgusta

- Procenjuje se da će građani Beograda do Pazove moći da stignu i za 12, 13 minuta. Ovaj voz povezivaće Batajnicu, Novi Beograd, centar grada, Surčin...Do avgusta meseca će biti završena deonica Stara Pazova - Novi Sad. U martu 2025. do Budimpešte za 2 sata i 40 minuta, pa do Beča još sat i 40 - istakao je predsednik. 

Zahvalnost kineskom narodu

- Kretali bi se od Subotice, Novog Sada, Pazove, Beograda i Niša, to bi značilo dosta za naš narod, za teretni saobraćaj i brže stizanje od mesta do mesta. Imamo 173 km deonice puta, ovde je sve novo. Najgušće stanovništvo nam je raspoređeno na severu Bačke, na jugu, i u beogradskom okrugu to je 50% stanovništa, što je realano stanje. Vi ste velika zemlja, velika firma i ukoliko bi spustili cenu, mi bismo vam bili zahvalni do neba - rekao je predsednik na početku obraćanja. Takođe, Vučić je zahvalio kineskom narodu što je i brzim vozom dopremio opremu u Srbiju.

Vučić o odluci Podgorice da zatvori granicu sa SRBIJOM: Sramota je da o tome govorim, jasno da je reč o politici

Vučić o odluci Podgorice da zatvori granicu sa SRBIJOM: Sramota je da o tome govorim, jasno da je reč o politici

Uspešno izveden deo sposobnosti REČNE FLOTE VOJSKE REPUBLIKE SRBIJE: U stanju da odgovore na svaki izatov (FOTO)

Uspešno izveden deo sposobnosti REČNE FLOTE VOJSKE REPUBLIKE SRBIJE: U stanju da odgovore na svaki izatov (FOTO)

VUČIĆ IDE U MOSKVU KOD PUTINA! Dogovoren sastanak dvojice državnika: Dva susreta u SEDAM DANA!

VUČIĆ IDE U MOSKVU KOD PUTINA! Dogovoren sastanak dvojice državnika: Dva susreta u SEDAM DANA!

Ministra kulture hitno primili na lekarski pregled: Vladanu Vukosavljeviću krenuo tromb u nozi

Ministra kulture hitno primili na lekarski pregled: Vladanu Vukosavljeviću krenuo tromb u nozi

Premijerka Srbije upozorava: Svet će posle pandemije biti potpuno drugačiji

Premijerka Srbije upozorava: Svet će posle pandemije biti potpuno drugačiji

Vremenska prognoza
Clear sky
21 Beograd