clear sky
26°C
02.06.2024.
Beograd
eur
117.1015
usd
108.2069
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

OBRAĆANJE VUČIĆA I ŠOLCA NAKON VAŽNOG SASTANKA "Srbija nikada nije odustajala od dijaloga - imam apsolutno poverenje u reči kancelara" (FOTO/VIDEO)

10.06.2022. 15:03
Piše:
Srbija Danas
Aleksandar Vučić i Olaf Šolc
Aleksandar Vučić i Olaf Šolc / Izvor: Srbija Danas/Milana Pavković

Nemački kancelar Olaf Šolc boravi danas u Beogradu gde se sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

"TO NE MOŽE DA BUDE ALTERNATIVA" Američki ambasador o "Otvorenom Balkanu"

"TO NE MOŽE DA BUDE ALTERNATIVA" Američki ambasador o "Otvorenom Balkanu"

"USPORENU EVROPSKU PERSPEKTIVU ŽELI DA PREUZME U SVOJE RUKE" Nemački mediji bruje o poseti Šolca Balkanu - slede velike promene?

"USPORENU EVROPSKU PERSPEKTIVU ŽELI DA PREUZME U SVOJE RUKE" Nemački mediji bruje o poseti Šolca Balkanu - slede velike promene?

"BERLIN OČEKUJE JEDNU STVAR OD BEOGRADA" Nemački stručnjak otkrio - evo šta će Šolc tražiti od Vučića

"BERLIN OČEKUJE JEDNU STVAR OD BEOGRADA" Nemački stručnjak otkrio - evo šta će Šolc tražiti od Vučića

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

 

Pitanja novinara

Na pitanje nemačkih medija, šta će se desiti ukolimko Srbija ne prizna Kosovo, Šolc je rekao:

- Nemački stav po pitanju Kosova je jasan. Sada je važno da se svi posvete tom procesu i da ćemo dobiti izveštaj o tom napretku. Da se ne odlažu sastanci - rekao je Šolc na šta se predsednik Srbije nadovezao i rekao:

- Da biste vi razumeli, mi ne reagujemo na taj način na pritisak kojim nam neko nešto preti. Ne bih danas o tome. Danas smo čuli da se traži međusobno priznanje. Nikada pre to nismo čuli iz Evrope - istakao je Vučić.

- Srbija nikad nije odustajala od dijaloga i nikada nije preskočila nijedan sastanak. Koliko god vi volite teritorijalni integritet Ukrajine, izvinite, ali Srbi mnogo više voli teritorijalni integritet Srbije - povdukao je predsednik Srbije.

Aleksandar Vučić i Olaf Šolc
Aleksandar Vučić i Olaf Šolc / Izvor: Srbija Danas/Milana Pavković

Šolc je o brzini pristupanja EU, rekao:

- To zavisi od brzine ispunjenja uslova za pristupanja. Moj cilj je da uspemo u tome, i to što je pre moguće. To ne može da se završi za šest meseci, još će da potraje. Ovakvi procesi pristupanja su doneli dobro svim zemljama - rekao je nemački kancelar.

Predsednik Srbije se na to nadovezao i poručio da ima apsolutno poverenje u reči kancelara Šolca.

- Ja bih dodao samo jednu stvar, imam apsolutno poverenje u reči kancelara Šolca kada govori da je apsolutno posvećen pristupanju zemalja Zapadnog Balkana. Očekujem veliki napredak za sve u narednih godinu dana. Ovog jula ne, jer nismo uveli sankcije Rusiji, ali u decembru, ako budemo radili na tome, očekujem napredak u decembru. Nekad kažem nešto na ličnu štetu, to nije problem, ali gledam da se ugrizem za jezik da ne kažem nešto na štetu Srbije - kazao je Vučić i dodao da je apsolutno razumeo zahteve kancelara Šolca.

Na pitanje nemačkih medija zašto Srbija nije uvela sankcije Rusiji, Vučić je rekao:

Da objasnim, Srbija je nedvosmisleno izrazila stav u UN, osuđujući napad na Ukrajinu. Što se tiče pravne i političke prirode sukoba, stav Srbije je jasan. Što se tiče sankcija, mi imamo drugačiji stav. Kontrapitanje da vam postavim: U čemu je razlika kad neko bez odobrenja UN izvrši agresiju na Srbiju i na Ukrajinu?! - rekao je predsednik Srbije.

Obraćanje Šolca

Nakon predsednika Srbije, predstavnicima medija se obratio i nemački kancelar Olaf Šolc.

Nemački kancelar se prvo zahvalio na prijemu a onda rekao:

- Nadovezali smo se na naš razgovor iz maja u Berlinu - rekao je Šolc.

Olaf Šolc
Olaf Šolc / Izvor: Srbija Danas/Milana Pavković

- Zaključili smo novi biletaralni ugovor iz kulture. Imamo više od 75.000 radnih mesta u Srbiji i nadamo se da će se taj trend nastaviti. Prošle jeseni smo započeli strateško klimatsko partnerstvo. Mnogi nisu mislili da će proces pridruživanja zemalja Zapadnog Balkana trajati 20 godina. Važno je da krenemo sa mrtve tačke. S toga ću ponovo uspostaviti Berlinski proces, da s partnerima pokušam da pokrenemo proces pristupanja - rekao je nemački kancelar.

- Svi smo zaokupljeni strašnim ratom koji je Rusija započela s Ukrajinom. To je strašni rat, sa velikim ljudskim gubicima. Moramo da pomognemo Ukrajini. Uveli smo sankcije, važno je da se što veći broj zemalja priključi sankcijama. To je instrument, pored naoružavanja, za pomoć Ukrajini. Sankcije su mnogo efikasne - istakao je Šolc.

Obraćanje Vučića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i nemački kancelar Olaf Šolc se nakon "tet-a-tet" i plenarnih razgovora delegacija obraćaju medijima.

Predstavnicima medija se prvo obratio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Hvala kancelaru Olafu Šolcu na poseti Beogradu, drago mi je da smo mogli da razgovaramo o mnogim važnim pitanjima, veoma značajan razgovor sa mnom - rekao je u uvodnom delu obraćanja predsednik Srbije.

- Velika zahvalnost Šolcu, ovo je naš treći razgovor, a prvi u našoj zemlji. Otvoreno smo i iskreno razgovarali o svim važnim pitanjima. Predsednik sam zemlje kome je mnogo značajniji razgovor nego što je nemačkom kancelaru sa mnom - rekao je predsednik Srbije.

- Ljudi i u Srbiji i Nemačkoj lako pređu, to je činjenica da te dve zemlje sve bolje sarađuju po pitanju ekonomije. Neverovatno da imamo 25,7 odsto povećanje u trgovinskoj godini. Nemačke kompanije u Srbiji zapošljavaju 77.000 ljudi. A kada sam došao na vlast, bilo je 17.000 - istakao je predsednik Srbije.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Srbija Danas/Milana Pavković

- Nama je Nemačka i prvi partner po uslugama, prvi nam je bilateralni donator. Kancelar Šolc je doneo novu energiju i nadu za sve na Zapadnom Balkanu. Želi da postoji stvarna perspektiva za proširenje EU. Srbija će morati brže da napreduje po pitanju vladavine prave i drugog važnog za evropske integracije - rekao je Vučić.

- Govorili smo i o temama u kojima nemamo uvek potpunu saglasnost. Govorio sam o neispunjenom iz Briselskog sporazuma, ali sam razumeo poruku Šolca da pravimo mnogo malih koraka. Mi ćemo dati sve od sebe da u okviru dijaloga u Briselu napravimo napredak u odnosima s Prištinom. Govorili smo o sveukupnoj političkoj situaciji u svetu, Šolc na decidiran i oštar način traži od Srbije da uvedemo sankcije Rusiji. Kancelar Šolc je bio ljubazan i ponudio pomoć - istakao je predsednik Vučić i dodao:

- Ja sam govorio o našoj poziciji i specifičnosti situacije oko KiM, energetike i tradicionalnih odnosa sa Rusijom. Kancelar Šolc je bio ljubazan i ponudio pomoć što se tiče energetike. U narednom periodu sve što nam je potrebno i što nam nije potrebno, jer niko nije siguran šta će da se dogodi na evropskom tlu - kazao je Vučić.

Predsednik Vučić se još jednom zahvalio i Šolcu i Saveznoj Republici Nemačkoj.

- 90 odsto nemačkih privrednika u anketi kažu da bi se vratili u Srbiju - kazao je Vučić.

U toku razgovor delegacija Srbije i Nemačke

Nakon "tet-a-tet" razgovora dvojice lidera usledili su i plenarni razgovori delegacija Srbije i Nemačke predvođeni predsednikom Vučićem i kancelarom Olafom Šolcom. 

"Dobro došli u Srbiju"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je danas dočekao nemačkog kancelara Olafa Šolca u Beogradu, poželo mu je dobrodošlicu i izrazio zadovoljstvo zbog današnjeg susreta.

- Dobro došli u Srbiju, savezni kancelaru! Radujem se današnjem susretu i prilici da razgovaramo o temama od interesa za obe zemlje - napisao je Vučić na Instagram nalogu "budućnosrbijeav", uz fotografiju dočeka na aerodromu "Nikola Tesla".

Predsednik Srbije priredio je svečani doček ispred Palate Srbija za nemačkog kancelara Šolca, nakon čega je usledio razgovor u četiri oka.

Predsednik Srbije dočekao nemačkog kancelara ispred Palate Srbija

Nakon dočeka na aerodromu, usledila je i ceremonija svečanog dočeka ispred Palate Srbija uz intoniranje himne republike Srbije i ispaljivanje počasnih plotuna.

Predsednik Srbije i nemački kancelar će nakon toga imati "tet-a-tet" razgovor, a nakon tog sastanka predviđeni su plenarni razgovori delegacija Srbije i Nemačke koje će predvoditi Vučić i kancelar Šolc.

Vučić dočekao Šolca na aerodromu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je Olafa Šolca na aerodromu "Nikola Tesla" u njegovoj prvoj zvaničnoj poseti prvi put od momenta kada je na funkciji nemačkog kancelara.

Avion nemačke delegacije sleteo je na beogradski aerodrom "Nikola Tesla" gde ga je dočekala srpska delegacija i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

 

 

Pre Beograda, Šolc posetio Prištinu - najteže poruke za našu zemlju

Tokom dvodnevne turneje po Zapadnom Balkanu, kancelar Šolc posetio je i Prištinu, a zatim će posetiti Severnu Makedoniju, Grčku i Bugarsku.

Prvi nemački kancelar koji je posetio Pristinu, izneo je za Srbiju najteže poruke do sada.

Šolc trazi međusobno priznanje Beograda i Prištine i najavljuje podršku lažnoj državi Kosovo u Savetu Evrope.

- Jasno je da se sporazumom konačno rešava pitanje priznanja Kosova, onda je nezamislivo da dve zemlje ne priznaju jedna drugu, a da budu deo EU. Za Kosovo je važno da dijalog sa Srbijom, uz posredovanje Evropske unije, ide napred - rekao je nemački kancelar u Prištini.

Najavljujući posetu preko društvenih mreža, Šolc je uoči dolaska potvrdio da dolazi na Kosovo, u Beograd, Severnu Makedoniju, Grčku i Bugarsku da bi "promovisao proces pristupanja EU na lokalnom nivou i da podržim regionalnu razmenu (Berlinski proces)", ali i: "Biće reči i o našem zajedničkom odgovoru na ruski agresorski rat u Ukrajini".

Koliko Nemačka ima bliske odnose sa Kosovom, jedan od pokazatelja je upravo to što je, prema rečima samog nemačkog kancelara, odabrao Prištinu za svoju prvu posetu regionu.

Olaf Šolc
Olaf Šolc / Izvor: Srbija Danas/Milana Pavković

Kosovo je pouzdan partner Nemačkoj jer je, prema rečima Šolca, ono to dokazalo i odgovorom na rusku agresiju u Ukrajini.

Takođe, Kosovo je ispunilo i uslove za viznu liberalizaciju, a Nemačka taj proces podržava i konkretnim potezima.

I kod podrške za članstvo Kosova u EU, važno je "ići napred", kaže Šolc, a takav put podrazumeva rezultat dijaloga sa Beogradom, koji vidi kroz približavanje strana jedna drugoj.

- Za Kosovo je važno da se dijalog uz posredovanje EU pomeri napred. Kosovo i Srbija kroz sveobuhvatan sporazum da dovedu do političkih rešenja. Dijalog je put koji Kosovo otvara za evropsku perspektivu. Politički sporazum između dve zemlje je važan uslov za perspektivu mladih ljudi na Kosovu. Sporazum bi na kraju trebalo da reši i kosovsko pitanje jer je nezamislivo da dve zemlje koje jedna drugu ne priznaju, postanu deo EU. Obe strane moraju da se približe jedna drugoj - rekao je Šolc.

Šolc je pozvao Aljbina Kurtija na jesen u Berlin, jer želi da "oživi Berlinski proces", što upravo traži i Priština antagonizujući inicijativu Otvorenog Balkana Berlinskom procesu, kojoj se Priština protivi uz objašnjenje da je to plan "srpskog hegemona".

Šolc je istovremeno, odgovarajući na novinarska pitanja, o odnosu Srbije prema uvođenju sankcijama Rusiji kazao da svako ko želi da postane članica EU mora da se pridržava odluka EU.

"Ko god da postane članica EU mora da prihvati ceo režim koji dolazi sa tim. Govorim o zajedničkim pravilima koja smo razvili. Mora da prihvati zakonodavstvo, demokratiju, otvorenost, transparentnost, a to uključuje i zajedničku politiku prema drugim zemljama, kao i režim sankcija koje je EU uvela Rusiji, a to mora prihvatiti zemlja koja ima za cilj članstvo u EU".

Plan i program posete

Razgovor predsednika Vučića i kancelara Šolca u četiri oka najavljen je za 15.45, a za pola sata kasnije i plenarni razgovori delegacija dve zemlje.

Obraćanje medijima se očekuje u 16.50.

Mesec dana posle berlinskih sastanaka, kada su Vučić i Šolc razgovarali u nemačkoj prestonici, od beogradskih razgovora očekivanja se kreću od teških do dinamičnih.

Prethodni nemački kancelar, Angela Merkel, bila je u oproštajnoj poseti Srbiji u septembru prošle godine.