Skip to main content
Aleksandar Vučić

PRLJAVA KAMPANJA PROTIV VUČIĆA NE JENJAVA! Tajkunski medij se prepoznao kao portparol potpunih idiota (FOTO)

Tanjug/​Rade Prelić
Lažljiva tajkunska glasila nastavljaju svoju prljavu kampanju protiv predsednika Aleksandra Vučića i Srbije.

Tajkunska Nova S je po ko zna koji put dokazala da je bliska političatima koji izvan Srbije dobijaju naloge za svoju politiku kojom su tražili zatvaranje rudnika uglja.

Sada isti medij nastavlja sa kampanjom koja je zapadnoj Srbiji nanela višestruke gubitke, od radnih mesta preko milijardi evra novca za budžete lokalnih samouprava, od čega bi i građani i država imali koristi.

SUTRA SASTANAK OD IZUZETNE VAŽNOSTI: Vučić i ambasadorka Čen Bo o jačanju saradnje Srbije i Kine

SUTRA SASTANAK OD IZUZETNE VAŽNOSTI: Vučić i ambasadorka Čen Bo o jačanju saradnje Srbije i Kine

"HVALA MAJKAMA, HVALA DIVNIM ŽENAMA SRBIJE!" Predsednik Vučić objavio sjajnu informaciju o porastu nataliteta (VIDEO)

"HVALA MAJKAMA, HVALA DIVNIM ŽENAMA SRBIJE!" Predsednik Vučić objavio sjajnu informaciju o porastu nataliteta (VIDEO)

"NIKO NE TREBA DA SUMNJA U ISKRENU POSVEĆENOST SRBIJE MIRU" Vučić odlučno odgovorio savetniku Blinkena, a jedina tema bilo je Kosovo

"NIKO NE TREBA DA SUMNJA U ISKRENU POSVEĆENOST SRBIJE MIRU" Vučić odlučno odgovorio savetniku Blinkena, a jedina tema bilo je Kosovo

Tako su predsednika Vučića označili kao glavnom "portparola Rio Tinta", čime su samo dokazali da su oni kao tajkunski medij portparoli potpunih idiota, jer se litijum uveliko iskopava u Evropi, u najrazvijenijim zemljama EU.

Podsetimo, u svetu, u doba, kada automobilskoj industriji predstoji potpuni preokret i prelazak na automobile na struju, i konstatuje da se svi u svetu bore za litijum, pa tako i Nemačka.

U Evropi postoji pet preduzeća koja proizvode litijum-jonske baterije, a 15 bi trebalo da se otvori narednih godina, a samo u Nemačkoj je planirano osam takvih fabrika, među kojima je "Leklanše" u Vilštatu kod Ofenburga, koja već proizvodi.

Samo u pokrajini Brandenburg uspostavljaju se tri fabrike Tesla, Mikrovast i Farasis. Sve te fabrike će u dogledno vreme moći da prerađuju litijum iz Nemačke i to ne samo iz recikliranih starih baterija.

U Harcu i na drugim brojnim mestima sa termalnim izvorima, treba da se dobije ta ruda, koja je do sada većinom porekla iz Australije, Čilea i Kine.

U Bruhsalu nadomak Karlsruea uspostavlja se pilot postrojenje za domaću proizvodnju litijuma.

U tom mestu, operater električne energije EnBW upravlja geotermičkim postrojenjem za proizvodnju struje i grejanja. Voda koja se crpi sa dubine od 2.542 metara, je topla 131 stepen i bogata litijumom.

Nova rs
Nova rs
Foto: Printscreen

Po litri se dobije 150 miligrama, što je vrednost, koja je približna mnogim izvorima u inostranstvu, ukazuje magazin. EnBW i Institut za tehnologiju iz Karlsruea radi na razvoju tehnologije, kojim bi se mogao dobiti litijum iz ovih izvora.

Ako u tome budu uspešni samo iz ovog izvora moglo bi se dobiti oko 800 tona litijuma, koji se trenutno, nakon korišćenja u svrhe toplotne energije, ponovo vraća u zemlju. Ta količina litijuma, navodi "Inženjer", dovoljna je za proizvodnju baterija za 80.000 automobila tipa Tesla Model S.

Celokupne potrebe Nemačke time, međutim, ne mogu da se pokriju, kaže profesor Johen Kolb sa Odeljenje za geohemiju Instituta za primenjene geohemijske nauke.

Kraći putevi transporta i izbegavanje neodgovornih crpljenja u inostranstvu, proizvodnja u Nemačkoj, bi bili korisna po stanje ekologije. Istraživanja su pokazala da postoje i dalji termalni izvori sa litijumom, pre svega u severnom basenu Nemačke i dolini Donje Rajne.

Svake godine trebalo bi da se iskopa 570.000 tona Cinvaldita i to na više od 30 godina. Pogon za preradu biće postavljen na nadzemnom ulazu u rampu. Moćne drobilice drobe rudu, a zatim se ona razlaže na temperaturi od 1.000 stepeni i meša u vodu. U vodi nerastvorljivi litijum fluorid u rudi se odvaja od ostatka taloženjem.

Svake godine na ovaj način bi trebalo da se dobije 5.000 tona jedinjenja litijuma.

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd