Skip to main content
Škola

Prva škola u Srbiji koja je uvela OBAVEZNE uniforme za nastavnike

Foto: Profimedia
Amblem dizajnirali učenici

Osnovna škola "Radoje Domanović" u Nišu od sutra uvodi obavezne uniforme za predavače.

Nastavnice će nositi teget mantile sa karnerima na rukavima i crvenim broševima, a nastavnici teget mantile. Sve uniforme imaće amblem škole koji su dizajnirali učenici.

Direktorka škole Dušica Tričković kazala je da su se zaposleni u toj školi prvi u Nišu odlučili na uvođenje uniformi kako bi dali primer učenicima.

- Roditelji su dali saglasnost da učenici naše škole nose uniforme ali ih još nismo uveli jer postoji otpor među decom. Na ovaj način verujem da ćemo biti primer učenicima i da će prihvatiti uniforme - izjavila je Tričković.

Niš
Niš
Foto: Profimedia

Direktorka škole je kazala da su nastavnici sami platili izradu i to 1.200 dinara po jednoj uniformi.

- Firma iz Niša kod koje smo naručili mantile izašla nam je u susret i naplatila samo šivenje i materijal jer je vlasniku bio simpatičan naš gest i to što se radi o uniformama za nastavnike - rekla je Tričković.

U planu je da do 1. septembra uniforme budu uvedene i za učenike. U početku uniforme možda neće nositi đaci svih razreda ali sigurno će biti obavezne za učenike prvog i osmog razreda. 

Tričković je kazala da će pored uniformi sutra predstaviti i zonu bez telefona, odnosno škola "Radoje Domanović" biće škola u kojoj mobilne telefone neće moći da koriste ni učenici ni zaposleni, ali ni roditelji. 

Školi "Radoje Domanović" ove godine pripala je Svetosavska nagrada koju dodeljuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. 

Školske uniforme u u Nišu za sada je uvela još jedino škola "Ivo Andrić" i to za đake prvog razreda. Poslednjih godina tema "školske uniforme" je postala veoma aktuelna. U nekolicini škola uniforme su se vratile na velika vrata, a u nekima se i dalje "veća" za ili protiv.

Ministar prosvete Mladen Šarčević je još prošle godine najavio da će uniforme biti obavezne za sve škole.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
9 Beograd