Skip to main content
Radovan Karadžić

Radovan Karadžić IZLAZI NA SLOBODU i dolazi u Srbiju za pet dana?

Foto: Profimedia
Postoji velika šansa da Radovan Karadžić za pet dana stigne u Srbiju, i to kao slobodan čovek!

To tvrdi Milorad Kojić, direktor Republike Srpske, a u to je uveren i Radovanov rođeni brat Luka. Sam Karadžić, preneo je Luka, takođe je siguran u svoj skori dolazak u Beograd i napuštanje Haškog tribunala, u kojem je osuđen na 40 godina robije.

GAĐAJTE U NAS, NISMO GUBAVI! Dve ponosne slike iz albuma NATO zločina

GAĐAJTE U NAS, NISMO GUBAVI! Dve ponosne slike iz albuma NATO zločina

Naime, izricanje drugostepene presude prvom predseniku RS Radovanu Karadžiću zakazano je za 20. mart u 14 časova u Hagu, a on očekuje da mu bude izrečena oslobađajuća presuda.

Milorad Kojić izražava nadu da će se žalbeno veće u ovom predmetu voditi činjenicama i dokazima.

- Karadžić je i sada u žalbenom postupku jasno i nedvosmisleno dokazao da ne postoji nikakva odgovornost političkog rukovodstva u događajima koji mu se stavljaju na teret. Uvažavanjem tih činjenica i dokaza prvi predsednik Srpske bi trebalo da se sa svima nama koji ćemo 20. biti u Hagu vrati u Srbiju i Srpsku. On je veoma uzbuđen uoči izricanja presude, čujemo se i po nekoliko puta na dan i mnogo razgovaramo o njegovim budućim planovima - naveo je Kojić.

Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
Foto: Profimedia

Luka Karadžić, brat Radovana Karadžića, istakao je juče da cela porodica sa nestrpljenjem čeka 20. mart i da su svi vrlo optimistični.

- Uzdamo se u Boga i nadamo se  Radovanovom dolasku. Sa bratom sam konstantno u telefonskom kontaktu, on je najveći optimista, siguran je u pozitivan ishod i na sve nas prenosi tu nadu. Ljudski je verovati i nadati se pravdi, pravda je dostižna, ma koliko bila spora. Uvereni smo da će novo veće sa Antonetijem prvi put sagledati sve činjenice i dokaze. Plaši nas samo to što znamo kako je Haški sud do sada sudio, imali su dvostruke aršine. Oslobodili su jednog Nasera Orića, koji je bio 15 kilometara udaljen od Srebrenice, gde su činjeni ratni zločini i genocid nad Srbima, gde su ubijani i starci, i deca, i žene, a on lično je predvodio te monstruozne akcije. Orić je oslobođen po toj komandnoj odgovornosti po kojoj je Radovan optužen, iako je više od 60 odsto rata u Bosni proveo svuda po svetu na raznim pregovorima sa raznim faktorima. To me jedino malo plaši - kazao je Luka, napominjući da mu je krivo što ovoga puta ne može putovati u Hag i biti uz brata u vreme izricanja presude jer ima zdravstvene probleme.

S druge strane, Svetozar Vujačić, dugogodišnji advokat Radovana Karadžića, navodi da postoji mnogo veća šansa da Radovan za nekoliko dana bude osuđen na doživotnu robiju nego da bude oslobođen optužbi.

Slobu su probali da UBIJU pred PORODICOM! Mira Marković i KLJUČNI Tuđmanov OBAVEŠTAJAC otkrili SVE DETALJE

Slobu su probali da UBIJU pred PORODICOM! Mira Marković i KLJUČNI Tuđmanov OBAVEŠTAJAC otkrili SVE DETALJE

- Nikada se u Haškom sudu ni u jednom predmetu protiv Srbina nisu gledale činjenice i dokazi. Takođe, ne postoji više prvostepeni sud kojem bi oni vratili presudu, oni nju mogu samo preinačiti ili potvrditi. Ja se plašim da će presudu preinačiti nagore, na doživotnu robiju! Tužilac se isto žalio, da se i on, osim odbrane, nije žalio, presuda ne bi mogla biti gora, ovako je to nažalost moguće - kaže advokat.

Drugostepena presuda Karadžiću biće izrečena nakon što su razmotrene žalbe odbrane i tužilaštva na prvostepenu presudu, kojom je 2016. godine Haški tribunal osudio Karadžića na 40 godina zatvora.

 

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd