clear sky
14°C
19.04.2024.
Beograd
eur
117.1474
usd
110.1009
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

PREMIJERKA BRNABIĆ NAKON SEDNICE PREDSEDNIŠTVA SNS: "Beograd je danas moderan i savremen grad, građani će imati nikada veće plate i penzije" (FOTO/VIDEO)

16.06.2022. 15:57
Piše:
Srbija Danas
Ana Brnabić
Ana Brnabić / Izvor: Foto: Srbija Danas/Milana Pavković
Srpska napredna stranka (SNS) održala je sednicu Predsedništva, na kojoj je doneta konačna odluka o kandidatu naprednjaka za gradonačelnika Beograda.

Sednica je počela u sedištu SNS u 16 sati.

"MEĐUSOBNO PRIZNANJE KOSOVA I SRBIJE" Ovaj čovek je dodao amandman u izveštaj koji je usvojio Evropski parlament

"MEĐUSOBNO PRIZNANJE KOSOVA I SRBIJE" Ovaj čovek je dodao amandman u izveštaj koji je usvojio Evropski parlament

SASTALI SE VUČIĆ I ČAVUŠOGLU: "Kao i uvek, imao sam otvoren i prijateljski razgovor sa ministrom spoljnih poslova Turske" (FOTO)

SASTALI SE VUČIĆ I ČAVUŠOGLU: "Kao i uvek, imao sam otvoren i prijateljski razgovor sa ministrom spoljnih poslova Turske" (FOTO)

VUČIĆ I ČAVUŠOGLU NA SASTAKU: Ministar inostranih poslova Turske danas u Srbiji

VUČIĆ I ČAVUŠOGLU NA SASTAKU: Ministar inostranih poslova Turske danas u Srbiji

 

 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

 

Pitanja novinara

Ana Brnabić je istakla da je Šapić bio jedini kandidat kog je predložio i izglasao Gradski odbor SNS. Ona je rekla i da će SNS nastaviti da sarađuje sa SPS na gradskom nivou.

- Ali se nikako ne vezuje za bilo kakve koalicije na republičkom nivou, kako je predsednik Vučić rekao: "Nismo nikog želeli da molimo", imamo rezultate i zaista jasan i precizan plan, konkretne projekte. Nemamo nikakav problem da idemo na nove izbore u gradu, zato što znamo da će građani uvek glasati za rezultate. A i videli smo nakon izbora šta su ovi što su dobili poverenje građana uradili sa tim poverenjem. Najavili koaliciju sa desnim strankama, koalicije stranaka koje su za NATO i protiv NATO, koaliciju onih koji bi da priznaju Kosovo i oni koji smatraju da je to "srce Srbije" - rekla je premijerka.

Ana Brnabić
Ana Brnabić / Izvor: Foto: Srbija Danas/Milana Pavković

Brnabićka je dodala i da je SNS spreman da radi sa svima koji su spremni da podrže njihovu viziju Beograda i Srbije.

- Želja nam je da imamo Vladu do kraja jula. Nažalost, na najgori način i u najkompleksnijim vremenima uvezene krize i rata u Ukrajini, videli smo kako izgleda kada imate neozbiljne i neodgovorne ljude koji po svaku cenu hoće da pregovaraju o nekim izbornim uslovima, ne razmišljajući na to kako će to uticati na okončanje tih izbornih radnji - rekla je premijerka i dodaje:

- Sada imate beskonačne žalbe i beskonačan izborni proces sa kojim SNS nema nikakve veze. Ne možemo da zaokružimo izborne radnje i predsednik ne može ni da krene u konsultacije - kazala je ona.

Premijerka ističe da su mnogi pokazali svoju neodgovornost i neozbiljnost, i da cenu toga plaćaju svi građani Srbije.

- Sada kada vidim da će ponovo biti izbora u Trnovcu, znamo da neće moći da dođe do konsultacija do početka juna - istakla je Brnabićka.

Na pitanje o napadima političkih protivnika na najavljeno povećanje penzija, ona je rekla da su mnogi mislili da je fantazmagorija to da će prosečna plata biti 500 evra, a da je sada 600.

Ana Brnabić
Ana Brnabić / Izvor: Foto: Srbija Danas/Milana Pavković

- Govorili su i da je Beograd na vodi fantazmagorija, da će tu biti samo kafić i maketa. I danas kada idu tamo i uživaju nijednom nismo čuli izvinite. Kada smo govorili da će biti jednocifrena nezaposlenost, opet su govorili da je to fantazmagorija. Srbija će nastaviti da se razvija iako nije lako, ovo povećanje plata i penzija je istorijski, i dolazi u važnom trenutku za naše građane - dodala je premijerka.

Ana Brnabić je rekla da je Srbija slobodna zemlja, i da se poštuje sloboda medija.

Ona je istakla i da je SNS jedina stranka koja poštuje slobodno mišljenje u svojim redovima.

- Dakle mi ne pravimo stotine frakcija, svako je glasao kako je želeo na sednici Predsedništva. Očekujemo da će svi stati iza Šapića kao kandidata. Od njega očekujemo dodatnu energiju, i mislim da će to biti odličan tim Šapić-Vidović. Postoji veliki broj projekata, očekujemo da zagrizu i da pokažemo svim Beograđanima da možemo još brže i još bolje. Svaki od ovih projekata će na bolje promeniti život svih koji su tu. Samo još jača energija i još više rada - kazala ja premijerka. 

Ministar Siniša Mali je kazao da treba samo da vratimo film tri godine u nazad, kada se ceo svet zatvorio i počela velika ekonomska kriza.

- Srbija je tada reagovala sa 8.8 milijardi, kako bismo spasili našu privredu i građane. Dakle, kao rezultat toga imali smo da naša zemlja 2020. i 2021. godine kumulativno bude zemlja sa najvećom stopom rasta u Evropi. Takav uspeh, jedna mala Srbija je to uradila. Onda je počela energetska kriza, pa rat u Ukrajini, i država je opet preuzela teret na sebe. Zamrzli smo cene osnovnih namirnica, kontrolišemo cene goriva. Opet je sve država preuzela na sebe, a zadržali smo stabilnost naših javnih finansija - kazao je Mali.

Ministar finansija je rekao je i da su mnoge razvijenije zemlje ušle u recesiju.

Siniša Mali
Siniša Mali / Izvor: Foto: Srbija Danas/Milana Pavković

- Ovaj trenutak sada, kada smo videli da imamo stabilne javne finansije, i videli izazove sa kojima se suočavaju građani, rekli smo hajde da vidimo šta možemo da uradimo. Ovo povećanje penzija biće između 18 i 20 odsto. Nikada više povećanje penzija. Mi ćemo sa ovim povećanjem ići na 318-320 evra. To je onaj cilj koji smo zacrtali, da prosečna penzija do kraja mandata naredne vlade bude između 450 i 500 evra - kazao je on.

On je rekao da je razlika u procentima zato što ostaje da se vidi da li će povećanje biti od 1. oktobra ili 1. novembra.

- Ako je od 1. oktobra onda je 18.2, ako je od 1. novembra onda je 19.1. Dakle to je nikada veće povećanje penzija.

Siniša Mali je dodao i da će u dvocifrenom iznosu biti podignut minimalac i plate u javnom sektoru.

- Mi smo rekli da do kraja sledećeg mandata želimo da prosečna plata bude 1000 evra. Prosečna zarada sa ovim povećanjem će biti 710 evra. Hoćemo da sačuvamo životni standard građana, kako bi očuvali ekonomske aktivnosti u zemlji. To su velike stvari i velike vesti. Ovde govorimo o tome da povećamo minimalnu zaradu za one koji najmanje imaju - istakao je on.

Ministar finansija je rekao da ga čekaju razgovori sa MMF-om, i da se nada da će naići na njihovo razumevanje.

- I da podsetim, svako obećanje smo ispunili. Oktobar ili novembar zavisi, samo da vidimo kako ćemo proći ova naredna dva meseca. U oba scenarija, povećanje za penzionere u apsolutnom iznosu penzije je isto - dodao je Mali.

Obraćanje Ane Brnabić nakon sednice

Premijerka Srbije Ana Brnabić obratila se građanima nakon sednice Predsedništva SNS i rekla da je SNS jednoglasno doneo odluku da kandidat za gradonačelnika Beograda bude Aleksandar Šapić.

Aleksandar Šapić
Aleksandar Šapić / Izvor: Foto: Srbija Danas/Milana Pavković

- Aleksandar Šapić je bio prvi na našoj listi za Beograd, dok je nosilac liste bio predsednik Vučić. Dobili smo poverenje za sledeći mandat da vodimo dalje Beograd. Dakle naše predlog za gradonačelnika je Aleksandar Šapić. Predlog za zamenika gradonačelnika je Vesna Vidović. A videćete i izmene u gradskom veću, verovatno i u određenim sekretarijatima - rekla je Ana Brnabić.

Ana Brnabić
Ana Brnabić / Izvor: Foto: Srbija Danas/Milana Pavković

Ona ističe da očekuje da u gradu bude dodatne nove energije, i da se započnu novi projekti i završe stari, kao i da će Šapić predstaviti svoje projekte na sednici Skupštine grada u ponedeljak.

- Linijski park je jedan od velikih projekata, kao i metro. Želim da podsetim da smo mi pokrenuli inicijativu o najvećoj parkovskoj površini u Beogradu, a to je linijski park. Imamo plan da napravimo čak pet postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, izgradnja kreativnog distrikta "Ložionica", i tako dalje - rekla je ona.

Premijerka je istakla da je sigurna da će tim dobro raditi posao, najbolje moguće i u interesu Beograđana.

Ana Brnabić
Ana Brnabić / Izvor: Foto: Srbija Danas/Milana Pavković

- Beograd je danas savremen, moderan grad, koji pruža najbolje uslove za život svojih građana, ali i odlične uslove za investitore, privredu, startapove, mlade ljude. I taj trend mora da se ubrza - kazala je ona, i dodala:

- I jedno lično zapažanje. Danas sam gledala jedan prilog od šest minuta na "Dojče Veleu", i iako nije afirmativan prilog, vidi se koliko je Beograd napredovao i da je slika našeg grada danas potpuno drugačija. Beograd je danas najvažniji grad u regionu, najveći partner za EU, Nemačku i najveća investiciona destinacija za njihove kompanije.

Ana Brnabić je istakla i da su naprednjaci pored ove najvažnije tačke dnevnog reda od predsednika Vučića čuli kratak izveštaj od temama koje su od velike važnosti za naš narod.

- Od kompleksne spoljnopolitičke situacije, preko ekonomije i svega onoga što očekujemo da će se dešavati u nedeljama pred nama, do izuzetno važnog energetskog pitanja i bezbednosti zemlje. Međutim, ono što želim još jednom da pomenem je ono na šta smo u ovom trenutku najponosniji, i što je najvažnija tema, a to je najavljeno povećanje penzija od čak 19.1 odsto, što će biti delom u četvrtom kvartalu ove godine, i delom od 1. januara sledeće godine - rekla je ona.

- Imamo stabilan kurs dinara i javni dug koji je pod kontrolom, i najavljeno povećanje penzija neće uopšte uticati na to. To je najveća i najvažnija stvar u ovom trenutku. Takođe, najavljeno povećanje minimalca, koje će biti između 12 i 14 odsto, biće svakako tema razgovora sa sindikatima i poslodavcima, s tim što će to pre svega biti razgovori sa sindikatima - dodala je Brnabićka.

Ona je dodala da država ne želi da pravi dodatna opterećenja privredi, i zato će država preuzeti ovo povećanje minimalca na sebe, kroz smanjenje poreza.

- U tom smislu nećemo ugroziti našu makroekonomsku i fiskalnu stabilnost, iako u najtežim vremenima radimo ovako veliku stvar - zaključila je ona.

Počela sednica SNS

Sednica Predsedništva SNS počela je tačno u 16 časova kada su i stigli svi članovi Srpske napredne stranke na čelu sa predsednikom Srbije i SNS Aleksandrom Vučićem i kandidatom za gradonačelnika Beograda Aleksandrom Šapićem.

Članovi Srpske napredne stranke polako pristižu na sednicu

Predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić stigao je na sednicu sa kandidatom za gradonačelnika Beograd Aleksandrom Šapićem.

Među prvima stigao je šef BIA i član Srpske napredne stranke Bratislav Gašić.

Podestimo, Gradski odbor SNS Beograda pre dva dana doneo je jednoglasno odluku da za gradonačelnika Beograda predloži prvog na listi "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve", Aleksandra Šapića.

Taj predlog biće jedna od tema današnje sednice Predsedništva SNS, a to je potvrdio i sam predsednik Aleksandar Vučić.

On je u utorak na pitanje da li je SNS jedinstvena oko tog predloga, odgovorio:

"Ne znam, videćemo, biće i sednica Predsedništva".

Piše:
Srbija Danas
16.06.2022. 15:57