Skip to main content
dr Jovica Vasiljević

"VREME JE DA NAUČIMO ĐILASA DA RAČUNA" Dr Jovica Vasiljević otkrio sve o tenderima za kupovinu autobusa

Foto: Youtube Printscreen/Novo jutro
Saopštenje dr Jovice Vasiljevića, člana Odbora za saobraćaj Gradskog odbora SNS i gradskog sekretara za javni prevoz prenosimo u celosti

- Juče smo naučili Đilasa da Novi Sad nije u Azerbejdžanu pošto je slagao ljude kada je rekao da tursko-britanska kompanija, koja postoji 66 godina, koja je pobedila na tenderu za kupovinu 100 gasnih autobusa do sada prodala autobuse samo Azerbejdžanu. Pa kada se ispostavilo da je kompanija prodala autobuse u preko 80 zemalja sveta a u Srbiji i u Novom Sadu postalo je jasno da Đilas misli da je Novi Sad u Azerbejdžanu. Kao što misli odavno da Priština nije u Srbiji.

Danas je vreme da Đilasa naučimo da računa. Pošto ponovo laže. Razlika u cenu autobusa izmedju Beograda i Novog Sada je 1.500 evra po autobusu nominalno a suštinski autobusi koje je kupio Beograd su jeftiniji.

Tenderi koje su raspisali Novi Sad i Beograd za kupovinu autobusa na gas se razlikuju. Novi Sad je kupio vozila sa 2 godine garancije i 200.000 predjenih kilometara. Beograd je na tenderu tražio i dobio vozila sa 3 godine garancije, dodatnom opremom čija je cena više od deset hiljada evra i 300.000 predjenih kilometara. 

Dodatna oprema koju imaju autobusi u Beogradu je:

•    Aparati i oprema za automatski sistem naplate karata
•    Brojači putnika na svim vratima 
•    Ostala elektronska opremu koje nemaju novosadski autobusi

Beograd je tenderom zahtevao i dobio da se u cenu uračuna redovno održavanje sa delovima proizvodjaca u periodu od tri godine što vredi po vozilu 24.000 evra za tri godine.

Beograd je kupio autobuse na finanijski lizing a posle isključivanja starih, Djilasovih autobusa iz saobraćaja dobićemo povrat od preko tri miliona evra tako da je cena deset odsto niža. Novi Sad je uzeo kredit koji će otplaćivati kao i Beograd lizing ali se cena otplate kredita ne vidi u tenderu. 

Na kraju, mislim da bi bilo pošteno da Đilas otvoreno kaže da ne želi da Beograđani dobiju sto novih, ekoloških zglobnih autobusa na prirodni gas. Zašto bi želeo kada se on vozi džipovima iznajmljenim od svoje agencije kako ne bi platio carinu i porez. Kao što se protivio kupovini svakog 355 novih autobusa koje smo kupili za Beograđane u poslednje tri godine.

Budi jednom pošten pa kaži da ne želiš da Beograđani imaju nove autobuse a ne laži i ne ispadak smešan svaki dan. Mrziš Beograd jer nije glasao za tebe ni 2014. godine, ni 2018. godine kada si se kandidovao za gradonačelnika. I sada zato što te neće ne treba da imaju nove autobuse - navodi dr Jovica Vasiljević u saopštenju.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
6 Beograd