10. dec 2023.
Pomoć ugroženim

HEROJI DANAŠNJICE: Upoznajte ljude koji se bore za fizički opstanak Srba na Balkanu

Foto: www.srbizasrbe.org
Evo kako i vi možete odbraniti srpski rod

Nisu džabe srpski neprijatelji govorili "Ne daj Bože, da se Srbi slože!" 

Iako smo od prave sloge još uvek daleko, kada je reč o pomoći bližnjem, pravo srpstvo se odmah pokaže. A kroz humanitarnu organizaciju Srbi za Srbe (SzS) mnogi naši sugrađani, željni da pomognu ljudima u zemlji koji žive na ivici nemaštine, pronašli sredstvo da to i učine.

Jedan od njih je i Beograđanin Borko Vujičić Bore, osnivač rep grupe THC la Familia. Iako je za sebe jednom prilikom rekao da su mu mane to što je "lenj, impulsivan i ishitren", po svemu sudeći je zaboravio da istakne humanost humanitarni rad kojim se već neko bavi zahvaljujući organizaciji SzS.

Borko Vujičić
Foto: Srbi za Srbe/Đorđe Bojović

- Ono što je nas je privuklo organizaciji SzS jeste njihova transparentnost, a ono što nas je zadržalo jeste onaj osećaj da voliš svoj narod i svoju zemlju sa pravom ljubavlju ne mrzeći druge, a voleti i čuvati svoje, kao svoju porodicu, svoj kraj, svoju ulicu. Upravo su nam akcije koje smo sproveli sa momcima i devojkama iz organizacije bile inspiracija za pesmu i da u proleće 2015-e godine pođemo u obilazak porodica na Kosovu i Metohiji da snimimo spot za pesmu "Ne mrzim nikoga ali ne dam ni na svoje" - priča za naš poral Borko Vujičić.

Kako kaže, imao je priliku i čast da obiđe naše svetinje po Metohiji i sve te porodice i ljude koji su ostali dole uprkos svemu ali sa osmehom na umornom licu i ponosom u srcu.

"Trojka iz bloka"

Borko i njegova grupa posebno su aktivni u prikupljanju pomoći kroz projekat organizacije "Trojka iz bloka" gde učestvuju kao deo jednog velikog tima i zaduženi su za muzički deo programa samim tim i medijskim.

- Nekome je želja lopta nekome ajfon, nama kao deci iz radničkih porodica nije teško da osetimo tu dečiju bol - rekao nam je on.

To iskustvo ga je, kaže, učinilo da postane zreliji, mirniji i iskreniji prema sebi i svetu oko sebe.

- Poslednja akcija u kojoj smo učestvovali bila je novembra ove godine, pre par nedelja tačnije, 5 dana proveli smo po celoj teritoriji Kosova i Metohije, i najjači utisak jeste da zapravo u svakom kutku Metohije, svakoj enklavi i u severnom delu svi znaju za nas i prilaze nam sa osmehom i ushićenjem što nam posebno znači jer mi smo glas današnje omladine, samim tim i njihov prozor ka svetu i saznanje da niko nije zaboravio na njih, da smo svi jedno. Na to smo posebno ponosni i puno nam je srce a neretko se i zagrcnemo i ujedemo da ne pokažemo te emocije do kraja - ističe Borko.

Borko Vujičić sa prijateljima na Kosovu
Foto: Srbi za Srbe/Đorđe Bojović

Za pristojnu budućnost ugrožene srpske dece

Humanitarna organizacija Srbi za Srbe postoji od davne 2005. godine, a osnovni razlog za njeno pokretanja je želja naših ljudi rasutih širom sveta da se okupe oko konkretnih projekata pomoći socijalno ugroženim porodicama sa petoro i više dece koje žive u teškim ekonomskim uslovima, a koje nisu do tada bile u centru medijske pažnje.

Osnivači su želeli da na transparentan i pošten način prikupljaju sredstva od Srba u dijaspori i da na isto takav način pomažu ugroženu decu i njihove porodice širom Balkana.

- Takav transparentan način rada od samog nastanka organizacije nam je omogućio da se od početka distanciramo od "mora" pređašnjih i postojećih organizacija koji su u prethodnim godinama nesavesno postupali sa humanitarnim prilozima i poverenjem koji su dobili - priča za naš portal Igor Rašula, predsednik organizacije.

On ističe da je osnovna ideja i razlog postojanja organizacije sadržana u sloganu "Deca su naša budućnost!"

- Sav trud koji ulažemo u dobrotvorni rad ima za cilj da obezbedi lepšu i pristojnu budućnost za ugroženu decu i njhove porodice, gde god da žive širom Balkana - rekao je on.

Organizacija je zvanično registrovana u devet država - Srbiji, Republici Srpskoj, Crnoj Gori, Austriji, Švajcarskoj, Nemačkoj, Norveškoj, Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi. Donacije se prikupljaju putem bankovnih računa, donatorskih kutija i događaja koje organizuju aktivisti i volonteri organizacije na lokalu. Takođe, donatorima iz drugih zemalja širom sveta omogućeno je da koristeći kreditne kartice ili Pejpal nalog pošalju donacije elektronskim putem preko veb stranice www.srbizasrbe.org.

Ubedljivo najveći broj pojedinačnih donatora dolazi iz Srbije

- Sredstva za pomoć socijalno ugroženim porodicama najviše dolaze iz dijaspore, prevashodno iz država gde imamo registrovane organizacije. Ono što nas posebno raduje jeste da u Srbiji imamo ubedljivo najveći broj pojedinačnih donatora koji pored uplata na naš dinarski račun pošalju i po nekoliko hiljada SMS poruka na humanitarni broj 7763 - ističe Rošula.

Predstavnici organizacije redovno obilaze porodice koje se javljaju za pomoć, kao i porodice o kojima pročitaju iz medija ili porodice koje im preporuče prijatelji.

- Iz našeg dosadašnjeg iskustva možemo brzo da utvrdimo stepen ugroženosti porodice, objekta u kojem žive i u razgovoru sa roditeljima i svim članovima porodice popisujemo trenutno stanje kao i različite opcije naše pomoći. Nikada ne pomažemo nikome u novcu, već se pomoć obezbeđuje za konkretnu namenu: frižider, šporet, veš mašina, kreveti na sprat za decu, plakari, dogradnja i proširivanje kuća, kao i nabavka domaćih životinja za uzgoj, popravka štale, nabavke različite poljoprivredne mehanizacije, plastenika, sadnica itd - priča naš sagovornik.

Cilje je da svaka porodica ima neophodne osnovne uslove život ali i mogućnost da radi i time sebi stekne potrebna sredstva za život. Nažalost, ističe Rošula, trenutna ekonomska situacija u kojoj živi velika većina višečlanih porodica širom Srbije i regiona je izuzetno teška, te dnevno dobijaju više desetina molbi za pomoć na koje još uvek ne mogu da odgovore pozitivno jer prosto nema potrebnog novca.

- Svaka porodica je "priča" za sebe i svaka teška situacija ostavi trag na ljudima koji porodicu obilaze. Ako uzmemo u obzir da smo u prethodnih 11 godina pomogli blizu 1.700 socijalno ugroženih porodica i da smo videli na hiljade tužnih priča, izuzetno je teško izdvojiti jednu porodicu ili dete. . Zamislite kako se oseća naš čovek kada mu dete u jednoj porodici na Kosovu i Metohiji koju smo obilazili kaže "ja nikada nisam imao igračku." Pa i kamen bi zaplakao od tuge - rekao je Rošula.  

BUDIMO HUMANI! BUDIMO U NOVOJ GODINI SRBI ZA SRBE!

Organizacija je samo u 2016. godini isporučila pomoć za preko 300 socijalno ugroženih porodica, koje zajedno broje 1.200 dece, i u tu svrhu su prikupili 385.000 evra, do danas.

U toku je velika kampanja za tradicionalnu Božićnu akciju SzS u kojoj je cilj da se prikupi novih 50.000 evra donacija i time pomogne više desetina porodica širom Balkana 2017. godine u vreme Božića.

Ako i vi želite da u prazničnim danima Božića pomognete ugroženim srpskim porodicama širom zemlje i Balkana, to možete učiniti uplatom na dinarski račun organizacije: 160-279491-71, kao i SMS porukom na humanitarni broj 7763 u vrednosti od 100 dinara po poruci ka svim domaćim mrežama.

Vremenska prognoza
Mist
3 Beograd