Skip to main content
Srbija

Srbija otvara 10 novih AMBASADA? Ovo su zemlje koje bi mogle dobiti naša predstavništva

Foto: Profimedia
Cilj - pojačanje prisustva u zemljama značajnim za pitanje Kosova

Na dnevnom nivou Vlada Srbije uskoro bi trebalo da nađe plan reforme naše diplomatsko-konzularne mreže, koji bi mogao da obuhvati zatvaranje više ambasada i konzulata, ali i otvaranje desetak novih predsedništva u zemljama Afrike, Azije, Latinske Amerike, karipskog i pacifičkog regiona.

Već nekoliko meseci u okviru Ministarstva spoljnih poslova analizira se ekonomska i politička opravdanost naših diplomatsko-konzularnih predstavništava (DKP), a prema našim informacijama pri odluci o eventualnom otvaranju novih "filijala" ili gašenju postojiećih državni vrh primeniće tri kriterijuma. To su veličina naše dijaspore, privredni i potencijali novih tržišta i, kako pišu "Novosti" pojačavanje prisustva u zemljama značajnim za pitanje Kosova.

Kako navode, procena državnog vrha je da nemamo ambasade u nekim značajnim zemljama koje nisu priznale nezavisnost Kosova poput Vijetnama, Venecuele, Čilea i Palestine, dok Priština svuda lobira za lažnu državnost i otvara svoja predstavništva. Razmatra se i instaliranje naših DKP u Peruu, Gani, Kambodži, nizu afričkih zemalja kao i u karipskom i pacifičkom obruču.

Kosovo
Foto: Profimedia

Vlada još prošlog septembra donela odluku da se ponovo otvori ambasada u Zimbabveu. Predsednik Aleksandar Vučić pre nekoliko dana najavio je i otvaranje ambasade u Paramaribu, glavnom gradu Surinama koji je povukao priznanje nezavisnosti Kosova.

Kako su se Englezi "pravili Englezi" do 2008. godine: Vučić predočio stav Britanije po pitanju Kosova

Postoje i ideje da se pojača prisustvo u baltičkim zemljama jer Srbija nema ambasade u Letoniji, Litvaniji i Estoniji. Bio je i predlog da se smanji broj ambasada u EU, ali je za sada malo verovatno da će biti radikalnijih reforma. Jedna od opcija je da se instalira jedna ambasada koja bi pokrivala Švedsku, Dansku i Norvešku, a moguće i Finsku.

Srbija trenutno ima 69 amabasada, 24 konzulata i sedam stalnih misija. Poslednje osveženje naše mreže DKP sprovedeno je u aprilu, kada je u Trebinju otvorena kancelarija generalnog konzulata.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
6 Beograd