Četvrtak 30. nov 2023.
srbija i eu

SRBIJA POSTAJE ČLANICA EU? Šef evropske delegacije poručio "Treba da odgovore"

Foto: Shutterstock
Šef političkog odeljenja Delegacije Evropske unije u Srbiji Dirk Lorenc izjavio je danas da je moguće da Srbija postane član EU.

Dodao je da su kriterijumi isti za sve zemlje kandidate i naglasio da Srbija na sukob u Ukrajini treba da odgovori zajedno sa ostalih 27 članica i drugim zemljama u svetu.

Na otvaranju dvodnevnog skupa Demokratija minimalni konsenzus u organizaciji Crte, čija se glavna tema odnosi na tri najvažnija stuba demokratije - parlament, izbore i medije, a na kojem je govorio i ambasador Tomas Šib, Lorenc je rekao da mora da govori i o situaciji u Ukrajini i naglasio da Srbija kao zemlja kandidat za članstvo u EU treba da odgovori na sukob u Ukrajini zajedno sa zemljama članicama.

Prevencija kardiovaskularnih bolesti je važna: Ako primetite JEDAN SIMPTOM obavezno idite kod lekara!

Prevencija kardiovaskularnih bolesti je važna: Ako primetite JEDAN SIMPTOM obavezno idite kod lekara!


VUČIĆ: "Uvek smo imali najstručnije i najbolje ministre finansija u regionu!" Ovo su njihove biografije!

VAŽAN SASTANAK NA ANDRIĆEVOM VENCU: Predsednik Vučić sutra sa ambasadorom Hilom

VAŽAN SASTANAK NA ANDRIĆEVOM VENCU: Predsednik Vučić sutra sa ambasadorom Hilom

- Neprovocirani i neopravdani sukob u Ukrajini je kršenje medunarodnog prava i ugrožava medunarodni mir i stabilnost - pozivamo Rusiju da povuče vojsku i podržavamo nezavisnost integritet Ukrajine - poručio je on.

Lorenc je naveo da očekuju objavljivanje konačnih rezultata parlamenarnih izbora u Srbiji i uspostavljanje parlamenta i vlade kako bi nastavila da sporvodi reforme.

- EU ostaje strateški izbor Srbije, gradimo bolnice za decu, nove puteve, kupujemo bolnička i vatrogasna kola, podržavamo srspke inovatore i poljoprivredike - rekao je Lorenc i dodao da veruju da je EU najbolja mogućnost Srbije za demokratiju, prosperitet, bezbedost i zaštitu životne sredine.

Prema njegovim rečima, parlamentarni izbori u Srbiji pokazuju da postoji potreba reforme po tom pitanju.

EU, kako je rekao, pozdravlja formiranje novih institucija, - potpuno funkcionalnog pluralističkog parlmanta koji će izgraditi prostor za istinsku debatu u korist svih građana. Dodao da ova izazovana vremena i odluke zehtevaju hrabre akcije i da je važno da se odluke donesu u transparentnoj političkoj debati.

Direktorka CRTA Vukosava Crnjanski ukazala je da kriza demokratije "nije od juče" i nije prisutna samo u Srbiji.

Crnjanski je navela je skup posvećen osnovnim stubovima demoratije a to su izbori, parlament i navela da su aprilski parlamentarni izbori još u toku.

Podsetila je da je u toku rat na evropskom kontinentu, a da su u regioni čak tri decenije posle sukoba ratne rane sveže.

- Njima se manipuliše, što produbljuje nepoverenje u demokratske institucije - rekla je ona i dodala da je zato pitanje kako oporaviti demokratiju u zemlji koja nema iskustvo života u funkcionalnoj demokratiji.

Po miŠljenju direktora misije USAID u Srbiji Deni Robertsoan demokratija je dug, spor i naporan rad, ali da rad na tome vredi i isplati se. Poručio je i da je "važno istrajati i nastaviti".

- Poslednji izbori u Srbiji doneli su pluralizam, a novi parlament predstavljaće bolju ''kolekciju'' interesa graĐana i trebalo bi da doprinese inkluzivijoj debati kao i da jača poverenje u demokratiju - rekao je on.

Na skupu su govorili i generalni sekretar Narodne skupštine Srbije Veljko Odalović i potpredsednica Vlade i ministarka evropskih poslova Crne Gore Jovana Marović.

BONUS VIDEO: Velike gužve na granici sa Grčkom

 

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd