Petak 23. feb 2024.
Aleksandar Vučić

SRBIJA DOBILA ČETIRI NAUČNO-TEHNOLOŠKA PARKA Vučić uradio za nauku što niko nije i tek se sprema ekspanzija (FOTO)

Foto: Srbija Danas/Milana Pavković/Youtube Printscreen
Naučno tehnološki parkovi igraju važnu ulogu u razviju inovacionog ekosistema u Srbiji.

Ministarstvo za javna ulaganja Vlade Srbije je u periodu između 2015-2020 godine izgradilo čak četiri Naučno tehnološka parka u koje je uloženo 53,7 miliona eura. U njima ukupno posluje 311 kompanija.

Do 2012. godine u Republici Srbiji nije postojao nijedan Naučno-tehnološki park, niti se na bilo koji način ulagalo u razvoj naučno-tehnološkog sistema, sve do dolaska Srpske napredne stranke na vlast.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je uspeo za svega pet godina da napravi nešto što niko nije. 

2015. godine osnovan je prvi Naučno-tehnološki park u Beogradu, a nakon toga je usledio niz novoizgrađenih objekata u Čačku, Nišu i Novom Sadu. Svi oni zajedno su od izuzetne važnosti, naročito za mlade stručnjake kojima je nauka u osnovi života. I ovde nije kraj. Vlada Republike Srbije već uveliko izdvaja budžete za nove kapitalne projekte kako bi ekosistem u Srbiji doživeo pravu ekspanziju.

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović izjavila je jednom prilikom da Srbija teži ka tome da nauka bude ta koja diktira ekonomski razvoj Srbije, kao i da smo već na dobrom putu da tako i bude.

- Doneli smo strategiju koja ima viziju naučnog i tehnološkog razvoja Srbije, gde želimo da izgradimo snažne naučne, istraživačke i razvojne institucije koje treba da odgovore na globalne izazove - kazala je ministarka Begović.

Ona je takođe naglasila da je država u prethodnom periodu puno ulagala u nauku, ističući važnost fondova, izgradnje naučno-tehnoloških parkova i sve veće startap zajednice u Srbiji.

- Imamo bazu, a sada je ostalo na nama - moramo kao nauka i visoko obrazovanje da se pilagođavamo brže globalnim promenama - zaključila je ona.

Broj naučno tehnoloških parkova u Srbiji
Foto: srbijanesmedastane.org.rs/Printscreen

Naučno tehnološki park u Beogradu

Osnovan je 2015. godine odlukom Vlade Republike Srbije, kao organizacija za pružanje infrastrukturne podrške inovacionoj delatnosti, koja u okviru prostora poverenog na upravljanje pruža infrastrukturne i stručne usluge privrednim društvima, naučnoistraživačkim i inovacionim organizacijama radi njihovog povezivanja i što brže primene novih tehnologija.

Naučno-tehnološki park Beograd igra ključnu ulogu u razviju inovacionog ekosistema u Srbiji.

U kompleksu Naučno-tehnološkog parka Beograd su smešteni i:

- Poslovno-tehnološki inkubator tehničkih fakulteta (BITF), koji sprovodi program podrške namenjen startap kompanijama

- Fond za inovacionu delatnost- institucija, koji pruža finansijsku podršku kroz Program ranog razvoja i druge programe podrške razvoju inovacija.

Naučno tehnološki centar u Beogradu
Foto: Shutterstock

- Naučno-tehnološki park u Beogradu otvoren je 2015. godine i za ovih sedam godina ostvaren je ogroman napredak. Mi danas imamo četiri NTP-a. Samo u Beogradu više od 150 kompanija radi u Naučno-tehnološkom parku i te kompanije zapošljavaju 1500 inženjera. Podrška koju smo za sve ove godine dobili od Evropske unije, obavezuje nas da imamo ovakve rezultate - poručila je Gordana Danilović Grković, direktorka Naučno-tehnološkog parka Beograd.

Naučno tehnološki park u Čačku

NTP Čačak je osnovan 2020. godine kao uticajni činilac lokalnog i regionalnog ekonomskog razvoja koji obezbeđuje uslove za razvoj preduzetništva, primenu inovacija i saradnju nauke i privrede na području zapadne Srbije.

Grad Čačak je od Vlade Srbije dobio 17 miliona evra za izgradnju i opremanje ovog poslovno-tehničkog objekta koji je od izuzetne važnosti.

Naučno-tehnološki park u Čačku trenutno ima 42 korisnika, a u njemu je svoj put do uspeha do sada pronašlo 19 inovativnih ideja. 

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, koji je prisustvovao otvaranju ovog kompleksa u Čačku,  naveo je u svom obraćanju da će država nastaviti da ulaže u obrazovanje.

Naučno tehnološki park u Čačku
Foto: Youtube Printscreen/@TelevizijaTelemarkCacak

Naučno tehnološki park u Nišu

Naučno-tehnološki park Niš je takođe otvoren 2020. godine kao organizacija koja u bliskoj saradnji sa Univerzitetom i akademskom zajednicom obezbeđuje infrastrukturu i usluge za pomoć inovativnim preduzećima u ostvarivanju poslovnih uspeha na tržištu, posebno u oblasti visokih tehnologija.

Kao regionalni centar za ubrzani razvoj inovativnog naučno tehnološkog preduzetništva, internacionalnu promociju projekata i kompanija, pruža osnovu za reinženjering privrede regiona i jačanje njene globalne konkurentnosti.

Inspirisan tehnološkom tradicijom, Naučno tehnološki park, u sinergiji sa domaćim i međunarodnim akterima, kreira dinamični i inovacioni startap ekosistem koji svoj razvoj bazira na ekonomiji zasnovanoj na znanju i inovacijama i pozicionira Niš i region kao globalni izvor naprednih tehnologija.

Vlada Republike Srbije objavila je tender za izgradnju druge faze NTP Niš. Investicija je vredna preko 20 miliona evra, a biće uložena u razvoj inovacionog ekosistema regiona Južne i Istočne Srbije. 

Naučno tehnološki park u Nišu
Foto: Youtube Printscreen/@Djtasic

Naučno tehnološki park u Novom Sadu

Naučno-tehnološki park Novi Sad je 2020. godine osnovala Autonomna pokrajina Vojvodina radi pružanja podrške svojim članicama, komercijalizaciji inovativnih proizvoda i usluga, sa ciljem što brže primene razvoja i novih tehnologija.

Članice NTP mogu biti tehnološka preduzeća koja se bave inovacionom delatnošću, startap kompanije i startap timovi, kao i istaživačko razvojni instituti.

Pored prostornih i infrastrukturnih uslova za rad, NTP Novi Sad istovremeno će pružati i naučnoistraživačke, edukativne i ostale usluge svojim članicama, radi kreiranja ideja i gotovih rešenja za poslovni svet.

Naučno-tehnološki park Novi Sad je mesto spajanja i razmene između privrede, nauke i institucija, koji svojim aktivnostima, programima i uslugama ima ključan uticaj na razvoj inovacionog ekosistema u Srbiji.

Novi Sad se svakako razlikuje od drugih gradova, ima vrlo jak ekosistem. Pored Naučno-tehnološkog parka i dva fakulteta, u ovom gradu se nalazi veliki broj sktručnjaka. 

Naučno tehnološki park u Novom Sadu
Foto: Youtube Printscreen/@PokrajinskaVladaVojvodine

 

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd