Skip to main content
Srećan Božić

SREĆAN BOŽIĆ! MIR BOŽIJI, HRISTOS SE RODI!

Foto: SD/ilustracija
Ekipa portala Srbijadanas.com svojim čitaocima želi SREĆAN BOŽIĆ!

Svim vernicima koji danas slave rođenje Hristovo ekipa portala SrbijaDanas želi srećan Božić. Hristos se rodi!

Božić je praznik kada sve ružno i loše ostavljamo iza sebe, a nastupa vreme ljubavi i praštanja. Provedite praznik u porodičnoj atmosferi, u miru i slozi, a kako narodna tradicija nalaže na Božić započnite nešto novo i podsetite se nečeg starog. Na Božić radite ono što biste želeli da radite tokom cele godine, a preporuka je da ostanete uz naš portal i da zajedno čitamo - SVE VESTI NA JEDNOM MESTU! 

Ostanite zdravi, čuvajte sebe i svoje najmilije! Hvala vam na poverenju!

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Božić, jedan od najvećih i najradosnijih hrišćanskih praznika kojim se obeležava rođenje Isusa Hrista. 

Crkve koje se pridržavaju julijanskog kalendara Božić obeležavaju 7. januara. Božić po julijanskom kalendaru slave Srpska pravoslavna crkva, Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, egipatski Kopti i neki manastiri na Svetoj gori u Grčkoj. Božić je porodični praznik i obeležava se u kući i u crkvama. Ljudi se na Božić pozdravljaju sa "Hristos se rodi", a odgovor je "Vaistinu se rodi".

Božić
Foto: SD/ilustracija

Na Božić se mesi česnica u koju se stavljaju novčić i razni drugi simboli. Ko od ukućana nađe neki od simbola, veruje se da će na tom polju biti najuspešniji. Mladići su devojkama često kao tradicionalni božićni poklon poklanjali tzv. božićnicu, ukrašenu jabuku. Prvi posetilac koji bi posetio kuću na Božić, tzv. polaznik ili položajnik, trebao bi biti zdrav, krepak, veseo što bi domu donelo sreću, a često su se unapred domovi dogovarali o "slučajnom“ posetiocu kako se ne bi izazvala nesreća. Ako bi pak na Božić padala kiša, verovalo se da će uroditi sve što se okopa motikom. Vernici se pozdravljaju sa rečima "Mir Božji. Hristos se rodi" i otpozdravljaju sa "Vaistinu se rodi". Posle 40 posnih dana, ovaj je prvi ''mrsni'' dan.

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
9 Beograd