Skip to main content
ovk

Stručnjaci upozoravaju: Tači sprema DRAMATIČNE SUKOBE na Kosovu, na sever stigli njegovi špijuni

Foto: Profimedia
Opasne provokacije

Kosovske vlasti predvođene Hašimom Tačijem odlučne su u nameri da preuzmu kontrolu nad severom Kosova, gde pretežno žive Srbi, i to tako što bi tamo, pod izgovorom da žele da suzbiju kriminal, poslale svoje špijune iz bezbednosnih službi! To bi, međutim, vrlo lako moglo da dovede do dramatičnih sukoba, upozoravaju stručnjaci.

Prištinski dnevnik Koha ditore objavio je juče da su članovi odbora skupštine tzv. države Kosova za nadzor nad obaveštajnom agencijom (AKI) „pozvali službe bezbednosti da razbiju kriminalne bande na severu Kosova“.

Hašim Tači
Foto: Profimedia

- Poslanici su na zatvorenoj sednici, na kojoj ih je direktor AKI Driton Gaši obavestio o bezbednosnoj situaciji posle ubistva Olivera Ivanovića, tražili pojačano delovanje bezbednosnih službi na severu Kosova - navodi se i dodaje da je predsednica pomenutog odbora Donika Kadaj Bujupi ipak istakla da su bez osnova tvrdnje o mogućim nemirima na severu KiM.

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog odbora za KiM, kaže da bi Albanci mogli da iskoriste ubistvo Olivera Ivanovića da zauzmu sever Kosova.

milovan-drecun
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

- Oni koji su naručili ubistvo mogli bi da iskoriste novonastalu situaciju, pa da ubace specijalne jedinice na sever Kosova pod izgovorom da tamo caruje kriminal, a da ga kao nema južno od Ibra i da kao Tači i Haradinaj nisu kriminalci. To je mogući plan Albanaca, ali je to i akcija koja je izuzetno rizična i koja bi bila praktično objava rata srpskom narodu i državi Srbiji - navodi Drecun.

Formiranje suda za zločine OVK zavisi od jednog čoveka: KRVNICI imaju rok mesec dana

I Orhan Dragaš, direktor Međunarodnog instituta za bezbednost, ocenjuje da su ovo pokušaji albanskih političara na Kosovu da iskoriste ubistvo Ivanovića kao argument da se na severu južne srpske pokrajine dešavaju takvi zločini zato što oni nemaju punu kontrolu nad tim delom teritorije.

- Sever Kosova je specifičan i kao takav je deo briselskih pregovora. I niko ništa ne može uraditi jednostrano ako se ne žele novi sukobi i rat - objašnjava Dragaš. Međutim, on dodaje da bi eventualni ulazak specijalne albanske jedinice ROSU na sever Kosova definitivno vodio novim sukobima koji mogu imati nesagledive posledice.

Haradinaj pada sa vlasti za najviše šest meseci

Pre nekoliko dana je i predsednik Aleksandar Vučić rekao da su neki mislili da je sad bila prilika, posle Ivanovićevog ubistva, da raščiste sa severom Kosova, odnosno da izvrše tihu okupaciju severa KiM i da uđu s jedinicama ROSU:

- Njihov cilj, onih koji su stvarali takozvanu republiku Kosovo, nesumnjivo jeste da uđu na sever po svaku cenu i na svaki način jer time prestaje svaki razlog za bilo kakve razgovore o bilo čemu.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd