Skip to main content
Aleksandar Vučić, Dodik, Nikolić i Ivanić

SVE TAJNE VILE MIR: U njoj su živeli Mira i Sloba, a danas se ovde sastaju delegacije Srbije i BiH (FOTO)

Foto: Srbija Danas
Vila Mir jedno je od najlepših zdanja u Beogradu, a nalazi se u srcu Dedinja

Vila Mir, poznatija kao Maršalova intimna rezidencija, napravljena je krajem sedamdesetih godina prošlog veka za doživotnog predsednika SFRJ Josipa Broza, ali se on u nju nikad nije uselio. Posle bombardovanja ovde se uselio tadašnji predsednik Jugoslavije Slobodan Milošević sa porodicom. U ovoj vili Slobodan Milošević je uhapšen i iz nje je odveden u Centralni zatvor.

(UŽIVO) SASTANAK U VILI MIR: Nikolić i Vučić danas sa Dodikom i Ivanićem

Ključ sa brojem 22

Zgrada je napravljena 1979. godine i Tito je trebalo da se useli u nju 22. decembra, na dan JNA. Za tu priliku je pripremljen i specijalni ključ sa stilizovanim brojem 22 . Međutim, bližila se Nova godina i Tito je promenio planove otišavši na doček u Karađorđevo. Njegovo zdravstveno stanje se naglo pogoršalo i prebačen je u ljubljansku bolnicu gde je i umro. U Ovalnu kuću se nikada nije uselio. Ona je 1984. godine otvorena kao spomen-zbirka, deo Memorijalnog kompleksa „Josip Broz Tito”.

Pokloni

U vreme dok je za javnost bila otvorena kao muzej, u Ovalnoj kući su bili izloženi Titovi lični predmeti i odlikovanja, a njen podrum i dan-danas krije pravo blago - oko 4.500 poklona neprocenjive vrednosti koje je Tito dobijao od stranih državnika. - Na drugom spratu bila je postavljena arheološka zbirka, na prvom su bili izloženi vredni predmeti primenjene umetnosti od srebra i slonovače, koje je Tito dobijao od najvećih svetskih državnika, a u prizemlju su se nalazila Titova odlikovanja iz čak 68 zemalja. Sam Tito je dao instrukcije gde šta treba da stoji - kažu u Muzeju istorije Jugoslavije.

Vila mir
Foto: Srbija Danas

Danas će se u ovoj vili sastati predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Srbije Aleksandar Vučić sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i predsedavajućim Predsedništva BiH Mladenom Ivanićem.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
7 Beograd