Skip to main content
male boginje

U martu EPIDEMIJA dostigla vrhunac: Prošlog meseca povećan broj vakcinisanih

Foto: Profimedia/ilustracija
Najmlađi oboleli imao samo 15 dana, a najstarija inficirana osoba 70 godina

Epidemiolog Zoran Radovanović izjavio je danas da je poslednjih meseci povećan broj vakcinisanih, dodajući da treba očekivati da epidemija malih boginja polako jenjava.

Radovanović je kazao da je u martu epidemija malih boginja dostigla vrhunac, kao i da je kritična populacija od jedne do sedme godine.

Zbog toga je, kako je istakao, veoma bitno da se deca predškolskog uzrasta vakcinišu.

Bolnica
Foto: Profimedia/ilustracija

On je u Dnevniku RTS podsetio da su registrovana još dva smrtna slučaja od malih boginja u Srbiji, što znači da je od te zarazne bolesti od prošlog oktobra do danas umrlo 13 ljudi, a male boginje do sada je imalo skoro 4.000 osoba.

Radovanović je naveo da je najmlađi oboleli imao samo 15 dana, a najstarija inficirana osoba 70 godina, kao i da većina preminulih nije bila vakcinisana ili je nepotpuno vakcinisana.

- Mart je sezonski vrh epidemije. Srećom poslednjih meseci povećan je broj vakcinisanih i sada epidemija polako jenjava. Kritična je populacija od jedne do sedme godine i veoma je bitno da se deca predškolskog uzrasta vakcinišu - kazao je Radovanović.

UŽAS: Srbiji preti NAJEZDA komaraca, krpelja, ali i insekata koji prave STRAŠNE OPEKOTINE po telu

On je dodao da su, od skoro 4.000 obolelih, na stotine pacijenata bili u bolnici zbog teških komplikacija što je moglo da bude sprečeno da nije bilo širenja dezinformacija o štetnosti MMR vakcine.

- Zdrastvene ustanove su preduzele sve što mogu ali problem su nerazumni roditelji i oni koji su širili dezinformacije. Srećom oni su sada potpuno marginalizovani. Ipak, neko je odgovoran za smrt ovih ljudi - rekao je ovaj epidemiolog.

On je ocenio da još nije kasno za vakcinaciju i dodao da je preporuka je da se vakciniše svako ko do 18 godine nije primio vakcinu, a da "zdrastvene radnike svakako treba vakcinisati".

Male boginje
Male boginje
Foto: Profimedia

- Što se ostalih tiče nema mesta panici ako ne radite u zdrastvenim ili predškolskim ustanovama. Vakcinacija je uvedena 1971. godine ali tada je primana samo jedna doza. Druga doza uvedena je od 1993. godine ali i tada zbog sankcija i teškoća u nabavci vakcina nekoliko godina nisu bili svi obuhvaćeni. Zbog toga među obolelim ima građana starosti između 30 i 50 godina - objasnio je Radovanović.

On je zaključio da, kada je reč o prevenciji, ojačavanje imuniteta nije izgledno kada su u pitanju male boginje zbog čega je vakcinacija jedina sigurna zaštita.

Vršilac funkcije direktora Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović-Batut" Verica Jovanović izjavila je sinoć za RTS da su deca ciljna populaciona grupa koja treba da se vakciniše protiv malih boginja i apeluje na roditelje da to učine.

Jovanovićeva je kazala da su najugroženije populacione grupe one koje imaju oslabljen imunitet.

Ona je navela da je, prema podacima"Batuta", na teritoriji Srbije registrovano ukupno 3.650 obolelih od malih boginja.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
5 Beograd