clear sky
9°C
27.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

INTERVJU SA PREDSEDNIKOM SRBIJE: Albanci godinu dana ne mogu ni da sanjaju nezavisnost Kosova!

10.09.2020. 20:05
Piše:
Srbija Danas
Foto: Printscreen/RTS
Foto: Printscreen/RTS / Izvor: Foto: Printscreen/RTS

Predsednik o gorućim temama.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić gostovao večeras na RTS - u. Ovo je bio prvi predsednikov intervju nakon serije teških i uspešnih razgovora u Briselu i Vašingtonu.

Glavna tema intervjua je njegovo gostovanje u Vašingtonu i Briselu i sporazum koji je predsednik potpisao.

Vulinu uručeno rusko odlikovanje povodom zajedničkog obeležavanja 75 godina pobede nad fašizmom

Vulinu uručeno rusko odlikovanje povodom zajedničkog obeležavanja 75 godina pobede nad fašizmom

VAŽNI I VEOMA KORISNI RAZGOVORI ZA SRBIJU: Vučić se sastao sa ambasadorima Višegradske grupe (FOTO)

VAŽNI I VEOMA KORISNI RAZGOVORI ZA SRBIJU: Vučić se sastao sa ambasadorima Višegradske grupe (FOTO)

Predsednik Srbije sutra sa ambasadorkom Kine Čen Bo

Predsednik Srbije sutra sa ambasadorkom Kine Čen Bo 

Šta će biti sa vašingtonskim sporazumom?

- Srbija poštuje svoje sporazume - rekao je predsednik Srbije. On je objasnio da se trenutno protiv aktuelnog predsednika Sjedinjenih država vodi užasna kampanja. 

- To nema veze sa politikom, prosto vam se smuči toliko politike u toku jednog sportskog prenosa - rekao je predsednik Vučić.

- Srbija poštuje svoje obaveze, da vidimo šta će uraditi Albanci. 

O situaciji u Crnoj Gori

- Trudio sam se sve vreme da budemo korektni i prema onima koji su ranije imali većinu. Nismo se slagali sa Zakonom o veroispovesti - rekao je predsednik.

- Ja svakome želim dobar i uspešan rad. Imaće mnogo problema jer znate da je korona teško uništila Crnu Goru.

- Želim uspehe svima koji formiraju novu vladu. Crna Gora, nam je pored Republike Srpske najbliža.

Kada je u pitanju priznanje samoproglašenog Kosova i učešća Crne Gore u NATO-u, predsednik je rekao da nije očekivao povlačenje priznanja i izlazak iz NATO-a.

- Ovako je lakše i ovako će da ih potapšu po ramenu u nemačkoj i američkoj ambasadi.

- Mi ćemo da se trudimo da imamo što bolje odnose - rekao je predsednik i poželeo uspeh novom rukovodstvu Crne Gore.

O novom predseniku Vlade

Kada je u pitanju novi premijer Srbije, predsednik je rekao da će se uskoro videt ko će to biti. On je najavio da će se nova vlada izabrati u ustavnom roku. Svakako će biti neko energičan, objasnio je on.

- Predsednik Srbije je rekao da prvo mora da se izabere predsenik Narodne skupštine Srbije, a zatim da se bira sastav vlade. Ta vlada će imati teške zadatke pred sobom, moraće da je vode hrabri ljudi. 

O ulaganjima u zdravstvo i pripremama za novi talas korone

- Kod nas postoji uvek pitanje šta će još država da uradi. Mi smo pregovarali u Atra zeneku za vakcine i sa Kinezima, razgovaraćemo i sa Rusima. Brinemo o zdravlju ljudi. Gradimo dve fantastične bolnice. Dižemo Klinički cetar ovde. Rekonstruišu se bolice širom zemlje. Stanje javnog duga, stanje armije i treće pitanje je zdravstvena snaga. Mi mnogo ulažemo u zdravstvo. Mi damo 2,3 milijarde na zdravstvo.

Dobre vesti za penzionere

Predsednik Vučić večeras najavio novo povećanje penzija od 6% po švajcarskom modelu. On je rekao da oni koji su 2012. imali penziju 30.000, sada primati 40.000 dinara.

- Gledaćemo da povećamo penzije od 1. januara po švajcarskom modelu, na način na koji su to učinile Slovenija i Malta. Neću da obećavam, ali možda iznenadimo penzionere još nekom jednokratnom pomoći. Povećanje penzija bi bilo oko šest odsto. Oni koji su 2012. godine imali 20.000 dinara, sada će imati 27.499, odnosno 37,5 odsto uvećanja.

- Minimalac ćemo da uvećamo za 6,7 odsto - najavio je predsednik Vučić. 

- Mi ćemo verovatno doneti odluku da povećamo minimalac. Evo kako to ide... Dođu predstavnici sindikata i kažu dajte 25 odsto. Poslodavci pristaju na 6 odsto, pa nam onda oni kažu: Dajte im i 50 odsto, ali da nam država to nadoknadi.

- Nikada nismo imali manju stopu nezaposlenost - rekao je predsednik večeras.

O ženskom preduzetništvu

Kada je u pitanju žensko preduzetništvo, predsenik je u večerašnjem intervjuu na javnom servisu najavio da će zbog toga u Srbiju uskoro doći Ivanka Tramp. 

- Dobićemo najpovoljnija sredstva, po apsolutno minimalnim kamatama. Daće nam najpovoljnije uslove. Amerikanci su, kao što znate, vrlo ozbiljni pregovarači. 

Predsednik je rekao da Amerikanci nisu uslovili Srbiju time da njihove kompanije moraju da budu izvođači radova, ali će se verovatno boriti za to. Vučić je otkrio i da je na inicijativu Ivanke Tramp došlo do dogovora o pomoći malim i srednjim preduzećima.

- Kada bi došle američke agencije, kao što je DFC, mala i srednja preduzeća bi dobila velika sredstva po najpovoljnijim uslovima, i odmah bi se osetilo poboljšanje i dodatni rast naše privrede.

Predsednik je najavio i velike investicije - jedna velika kompanija će otvoriti fabriku u Zaječaru, zatim će biti novih investicija u Ćupriji i u drugim mestima u Srbiji.

O "Mini Šengenu"

Kada je u pitanju sprovođenje sporazuma o "Mini šengenu" predsednik je objasnio da kada bi se ta tačka što pre sprovela, mi bismo bili daleko bogatiji.

- Moramo da radimo na radnim dozvolama, na nostrifikaciji diploma.

- Mi time podižemo kapacitet čitavog regiona za dodatne investicije. Pokazujete stabilnost i sigurnost, zbog toga niko neće otići. 

Predsenik je objasnio da je neko u američkoj administraciji razumeo da je "Mini Šengen" strahovito bitan za region i onda je objasno koje će koristi pojedinci imati od sprovođenja istog.

Foto: Printscreen/RTS
Foto: Printscreen/RTS / Izvor: Foto: Printscreen/RTS

O Zajednici srpskih opština i odnosu Albanaca prema Srbima

- Oni bi želeli da se napravi nekakv sporazum kojim bi oni mogli da traže nešto, ne znam ni kako se to zove. I sada Hoti kaže - Mi ne odustajemo od ZSO, ali nećemo dok ne dođe do konačnog sporazuma. Na to sam rekao ne. Na najtežem mestu sam rekao ne.

- Ja ne mislim da treba da ostavimo konflikt našoj deci, mislim da treba da treba da rešimo problem.

Predsednik je objasnio i da neki misle da treba da izvrše pritisak na Srbiju da bi problem bio rešen.

 - Prvo morate da pronađete način, da vidimo šta ćemo da uradimo sa Srbima i njihovom bezbednošću, pa ćemo onda da vidimo šta ćemo. Pa ćemo da vidimo šta Srbi dobijaju. Oni nemaju odgovor na ta pitanja - rekao je predsenik.

Predsednik Srbije je naglasio da Priština uopšte ne želi da se bavi imovinskim pravima i Zajednicom srpskih opština.

- Njihova ideja je da nas ucene, hoće priznanje da bi rešavali važne probleme. Oni neće da pokažu ni najmanju dobru volju prema Srbima. Ja to znam, učestvovao sam na važnim dogovorima - rekao je Vučić, i naglasio da EU mora da teži kompromisu.

On je još jednom rekao da Srbija neće biti ponižena, i da više ne mogu da nam obećavaju članstvo u EU, pošto su se okolnosti promenile u odnosu na prijem Rumunije i Bugarske.

Predsenik je rekao da Albanci ne priznaju da su nam se uselili u 18.000 stanova i apartmana i Evropsku uniju ne interesuje privatno vlasništvo.

Predsenik je objasnio da Beograd uvek traži kompromis zbog toga što je mir ono što njih najviše interesuje. On je naglasio da u Briselu nije bilo ni reči o međusobnom priznavanju i da Albanci izmišljaju.

O kampanji Prištine

Predsednik Vučić je u večerašnjem intervjuu objasnio da Priština u narednih godinu dana više ne može da vodi kampanju priznavanja Kosova. 

O Izraelu

- U tački 16 piše da će Srbija do kraja meseca u Jerusalimu otvoriti kancelariju Privredne komore i to će biti veliki podstrek za velike investitore iz celog sveta da dođu u našu zemlju. Ja sam o tome govorio i ranije. Ali, ima i deo da ćemo pomeriti svoju ambasadu do jula 2021. godine. To je jedino što piše, pošto sam čuo da se priča da smo podržali priznanje Kosova. To nije tačno. Pitao sam naše domaćine otkud ta tačka. Njima je to mnogo važno. Izrael je najveći prijatelj Amerike. Rekao sam da ne dolazi u obzir da se u papiru nađe i priznanje Kosova. Bez trunke stida ću reći Netanijahuu da nismo srećni i oduševljeni ako priznaju Kosovo.

- Imao sam već razgovor sa predstavnicima velikih sila, oni su se pozivali na rezoluciju 1244, a ja sam ih pitao zašto su je oni pogazili. Video sam da su šokirani. Suština je u tome da ima mnogo onih koji bi da vode spoljnu, regionalnu i unutrašnju politiku Srbije jer je Srbija danas bogatija, važnija nego što je bila. Postoje neki koji nam neretko i prete, ali njima odgovaramo da Srbija nije šaka zobi i da ne mogu da je teraju u ćošak.

Srbija uživa veliko poštovanje u svetu

Vučić je dodao da Srbija uživa veliko poštovanje u svetu.

- Kada pogledate jednu zemlju, malu Srbiju, kada ste videli da predsednik Srbije u sedam dana bude na važnom prijemu u Beloj kući, da obavi dug, dobar i srdačan razgovor sa predsednikom Ruske Federacije, da ima razgovore sa Angelom Merkel, u Briselu, na najvišem niovu, sa Redžepom Tajipom Erdoganom, kao što sam imao juče, sa Netanjahuom... Kada se to u sedam dana u istoriji Srbije dogodilo? Nikada. I to govori o poštovanju koje Srbija ima - rekao je Vučić.

O odnosima sa Kinom

- Daleko smo od 5G. Da li tu negde piše Kina? Ne piše u sporazumu da je reč o kineskoj opremi za 5G mrežui, već samo da je reč o 5G opremi. Mi ćemo gledati da ispunjavamo sve što piše u sporazumu. Time što poštujete onoi što kažete i potpišete, stičete ugled u međunarodnoj zajednici.

Foto: Printscreen/RTS
Foto: Printscreen/RTS / Izvor: Foto: Printscreen/RTS

O razgovoru sa Putinom

- Imao sam odličan razgovor sa Putinom. Mislim da ste mogli da vidite, posle jednog nesmotrenog posta Marije Zaharove, koliko je poštovanje Rusa prema meni i Srbiji - rekao je predsednik Srbije i dodao da se Putin nikada nije izvinjavao, ali da se zbog posta Zaharove izvinio.

Što se tiče tačke koja je potpisana o diverzifikaciji energetskih izvora, Vučić je rekao da nije u pitanju samo gas.

- To ne piše u sporazumu. Ja sam im rekao da ćemo mi da kupujemo gas koji je najjeftiniji, i koji nam najviše odgovara. Mi nemamo problem sa diverzifikacijom energenata, ali mi nećemo plaćati skuplje umesto povoljnog ruskog gasa.

Vučić je naglasio i da Putin odlično razume sve probleme sa kojima se suočava naša zemlja, i da je baš i zato dobio orden Aleksandra Nevskog.

- Putin ume da ceni činjenicu da smo mi mala zemlja koja se bori sa mnogo problema, i uprkos tome nastavljamo da rastemo.

 

- U Vašington smo otišli kad su svi albanski lideri govorili da idu po međusobno priznanje. Neki su zakazali izbore za 5, očekujući da ću 4. septembra potpisati priznanje".

- Malići večeras kaže da će ZSO da bude tek kad ih Srbija prizna, a ne, ne, ne, to ne ide tako. To recite Americi. Sa Amerikom se tako ne pregovara. Neće se oni igrati sa tim, ispunjavaće ono što su Amerikancima obećali, a što se tiče Srbije, Srbija uvek ispunjava svoje obaveze. Što se tiče priznanja Kosova, rekao sam to na najtežem mestu na svetu gde možete da kažete. Sada je tema kako sam sedeo i gde sam sedeo. Dok sam ja sedeo stajali su i Pens i Grenel i Kušner... Oni su svi stajali. Nikada nisam tražio, ni ovde u studiju, znate, meni nije važno kakva je stolica, važno mi je da imam sto da stavim papire. Tim ljudima kojima je važna stolica imam da kažemo: Mogao sam i da sedim na itisonu, nije mi to bitno, bitno mi je da se borim za zemlju koju volim, da zastupam interese Srbije i uradili smo dobar posao za zemlju - dodao je predsednik.

 

- Bio sam tri puta u Beloj kući, ali do ovog trenutka Srbiji nisu bila otvorena vrata Bele kuće. Bela kuća je bila rezervisana za Albance, kada govorim o narodima iz regiona. Zapravo, Bela kuća je bila otvorena za sve koji su protiv Srba. Sada smo to promenili, uspeli smo makar da odškrinemo ta vrata. Prvi put je Srbija označena kao važan partner. Nisam glup da mislim da to nije povezano sa drugim pitanjima. Svejedno. Srbiji je ukazano poštovanje. Pogledajte njihove reakcije.

 

- Ja ću večeras pokušati da dam odgovor na sva vaša pitanja i da govorim nešto drugačije da bi ljudi razumeli ceo kontekst - rekao je predsednik i dodao da je u emisiju da je doneo originale potpisanih dokumenata.

On je rekao da su naše službe i pre odlaska u Vašington znale da će biti iznenađenja.

- Mi smo do pre godinu dana imali globalnu podelu na Istok i Zapad. U takvoj situaciji, Srbija je bila na evropskom putu gde je najveći broj zemalja priznao nezavisnost Kosova. Sa druge strane smo imali Rusiju i Kinu koje nisu priznali nezavisnost Kosova, ali nisu nam bile geografski bliske.

 

- Danas je ta situacija u svetu neuporedivo komplikovanija, imate Evropsku uniju, Nemačku, Sjedinjene Američke Države, imate Kinu i imate Rusiju. Kada sve to imate u vidu, pozicija Srbije nije nimalo laka. 

- Bela kuća je bila rezervisana za Albance - rekao je predsenik Vučić - Ovoga puta smo uspeli to da promenimo.

"USLOVLJAVANJE OBESMIŠLJAVA PREGOVORE" Ðurić: Nema sporazuma bez Zajednice srpskih opština

"USLOVLJAVANJE OBESMIŠLJAVA PREGOVORE" Ðurić: Nema sporazuma bez Zajednice srpskih opština

Zelenovićevi i Petrovićevi plaćenici ne mogu da prebole poraz: Dobijali MILIONE da bi širili kampanju protiv Srbije

Zelenovićevi i Petrovićevi plaćenici ne mogu da prebole poraz: Dobijali MILIONE da bi širili kampanju protiv Srbije

VUČIĆ POSLAO PORUKU CELOM SVETU: Ovo smo se dogovorili u Vašingtonu!

VUČIĆ POSLAO PORUKU CELOM SVETU: Ovo smo se dogovorili u Vašingtonu!

SASTANAK U BEOGRADU: Predsednik Srbije sutra sa Dodikom

SASTANAK U BEOGRADU: Predsednik Srbije sutra sa Dodikom

BOREL POSLAO JASNU PORUKU: Svesni smo veza sa Rusijom, ali se od Srbije očekuje POSTEPENO USKLAĐIVANJE do ulaska u EU

BOREL POSLAO JASNU PORUKU: Svesni smo veza sa Rusijom, ali se od Srbije očekuje POSTEPENO USKLAĐIVANJE do ulaska u EU