Skip to main content
Aleksandar Vučić

VUČIĆ SE OBRATIO IZ NJUJORKA: Mnogi lideri su mi čestitali na govoru - ne stidim se da kažem "ŽIVELA SRBIJA" (VIDEO)

Foto: Youtube/Printscreen/Tanjug
Vučić učestvuje na 77. zasedanju Generalne skupštine UN do 23. septembra.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se trenutno nalazi u Njujorku gde učestvuje u radu 77. Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, obraća se građanima Srbije, povodom aktuelne situacije u zemlji i svetu.

PREDSEDNIK NASTAVIO SASTANKE U NJUJORKU: Vučić razgovarao sa predsednikom Irana Raisijem

PREDSEDNIK NASTAVIO SASTANKE U NJUJORKU: Vučić razgovarao sa predsednikom Irana Raisijem

VUČIĆEV GOVOR ODUŠEVIO STRANCE: "Svet bi bio bolje mesto da imamo više takvih lidera!"

VUČIĆEV GOVOR ODUŠEVIO STRANCE: "Svet bi bio bolje mesto da imamo više takvih lidera!"

"POZIVAM SVE LJUDE..." Objavljena važna Vučićeva poruka: Ovo je najteži period od Drugog svetskog rata

"POZIVAM SVE LJUDE..." Objavljena važna Vučićeva poruka: Ovo je najteži period od Drugog svetskog rata 

"Ne vraćam se u Srbiju sa ohrabrenjem"

 Predsednik je istakao da se neće u Srbiju vratiti sa ohrabrenjem, već sa duhom čoveka koji je spreman da se bori za svoju zemlju.

- Da zaštitimo svoje interese, da dovedemo nove investitore. Mi smo svoj posao pošteno i odgovorno obavili. Ja mislim da ovde niko nije imao tako dug sastanak sa gospodinom Salivenom. Jel to lako ili jednostavno? Pa nije, ali nema kuknjave. I da li sam srećan i vidim nešto lepo na vidiku? Ne. I stalno me pitaju ima li nešto lepo. Pa nema, u svetu se ništa lepo ne dešava. U Srbiji ima lepih vesti, raste minimalac, povećanja plata i penzija. Ali u svetu će biti samo sve teže. A govorili su da sam drama kvin, ludak. A na kraju se sve ispostavilo kao istinito - dodaje on.

Vučić podseća da se on rukovodi logikom gvozdenih determinizama, i da ima ozbiljan tim.

- Da ja pričam narodu da će teći med i mleko i da će sve biti super. Pa hoće, ali to nema veze sa situacijom u svetu. Geopolitička situacija ide u kanal, i prisustvovaćemo velikom svetskom sukobu. A mi ćemo gledati da Srbija preživi. Živela Srbija - zaključio je on.

Ponosan sam na "Živela Srbija"

Predsednik dodaje da su kontekst i njegove reči pažljivo birani, i da se to ne može osporiti.

- Ja sam iznosio činjenice. Neki su srećni zbog toga, neke od najvećih zemalja sveta. A neki i nisu srećni. A moje je da radim za građane Srbije. Da li su oni srećni ili nisu, šta to mene briga - ističe on.

Vučić je rekao da je ceo svet navikao na "Slava Ukrajini", a da je nekih sramota što je on završio govor sa "Živela Srbija".

- Smejali su se neki politički protivnici, jer se oni podsmehuju svojoj zemlji, stide se toga što su iz Srbije. A ja se ne stidim. Ako Zelenski može da kaže "Slava Ukrajini", a što mene da bude sramota da kažem "Živela Srbija". U Crnoj Gori govore "Nek je vječna". Pa što mi ne možemo da kažemo "Živela Srbija". Pa ja sam ponosan na to. Ajde odoh da radim - rekao je Vučić kroz smeh, ali su ga novinari zaustavili. 

O govoru u UN

O govoru u UN, koji je na zvaničnom Jutjub kanalu imao duplo više pregleda nego govor Zelenskog, Vučić kaže:

- Da, moj govor je na tom kanalu bio duplo gledaniji, ali to ne znači mnogo. On je velika zvezda, a mi smo mali. Moj govor je izazvao pažnju jer je drugačiji, jer se neko mali drznuo da kaže istinu. Izlazili su iz sale da me sačekaju da bi mi čestitali i kažu da to nisu čuli 10 godina - izjavio je Vučić.

- Mnogi ljudi u svetu su rekli "Da, to je ono što želimo da čujemo". Ono što je meni bitno je da li smo napravili nešto što je dobro za našu zemlju ili ne. Drago mi je da smo pokazali da nismo šaka zobi koju može da pozoba svaka vrana.

Aleksandar Vučić
Foto: Printscreen/TV Pink

Važno je da znaju da smo mi ti koji smo pokvarili taj narativ kada je u pitanju priča teritorijalnog integriteta i suvereniteta. Sam narativ i sama priča teže prolazi u svetu ako postoji neko da ih podseti na ovo da nisu uvek poštovali principe UN. Oni će zato ići na to da se što pre reši kosovski čvor, ali da li smo imali izbora? O čemu da govorimo dok nam gori na Kosovu i Metohiji? Da pričam besmislice, floskule? 

Saradnja sa Kinom

Vučić je rekao da je Salivena izvestio i o našem stavu prema saradnji sa Kinom, i njihovim investicijama u Železaru.

- Govorim ono što uvek govorim. I za govornicom UN nisam krio ništa. Imali smo dobar i srdačan razgovor ja i gospodin Vang Ji, imaćemo uvek. Mislim da je to važno da čuvamo našu poziciju i dobre odnose sa NR Kinom - kaže on.

Obraćanje predsednika Vučića

- Razgovarao sam sa senatorom Džejkom Salivenom, po mnogima je on drugi čovek Amerike. On je svakako budućnost američke politike, razgovarali smo i o ekonomiji, politici, Kosovu i Metohiji, energetici. Složili smo se da se fokusiramo više na ekonomiju - rekao je Vučić.

- Imam i niz važnih sastanaka, tek sutra oko jedan, dva po američkom vremenu, dakle uveče po srpskom vremenu završavam ovde obaveze i vraćam se u Srbiju - rekao je Vučić.

Podsetimo, Glavna tema ovogodišnjeg zasedanja Generalne skupštine UN, koja je počela 13. septembra, jeste "Prelomni trenutak: transformativna rešenja za međusobno povezane izazove". Na Generalnoj debati učestvuju 92 predsednika država i kralja i 58 predsednika vlada, dok ostale državne delegacije predstavljaju potpredsednici država i vlada i ministri spoljnih poslova.

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
15 Beograd