VELESILA UZ SRBIJU! Vučić najavio - stiže gas iz Azerbejdžana

23.11.2022. 12:46
Piše:
Srbija Danas
Alijev i Vučić / Izvor: Tanjug/Zoran Žestić
Nakon potpisivanja sporazuma, okupljenima su se obratili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev.

- Razgovarali smo danas o svim važnim temama. Od toga kako da sarađujemo u oblasti energetike, pošto je Azerbejdžan velesila u proizvodnji i izvozu gasa. Oni više od pola svog gasa izvoze u evropske zemlje, i mi zato radimo na pravljenju interkonektora sa Bugarskom da bi mogli da kupujemo značajne količine gasa iz Azerbejdžana. Mi ćemo pričati sa evropskim partnerima da se priključimo i sporazumima koji su vezani za kupovinu struje, kako bi imali potpunu sigurnost po tom pitanju. To bi nam garantovalo punu energetsku sigurnost - rekao je Vučić.

(UŽIVO) PREDSEDNIK AZERBEJDŽANA U POSETI SRBIJI Vučić: Naučio sam od Alijeva da je malo od međunarodnog prava ostalo... (VIDEO)

(UŽIVO) PREDSEDNIK AZERBEJDŽANA U POSETI SRBIJI Vučić: Naučio sam od Alijeva da je malo od međunarodnog prava ostalo... (VIDEO)

SRPSKI "MIGOVI" DOČEKALI ALIJEVA: Evo kako su čuvali avion predsednika Azerbejdžana

SRPSKI "MIGOVI" DOČEKALI ALIJEVA: Evo kako su čuvali avion predsednika Azerbejdžana

ALIJEV U POSETI BEOGRADU: Vučić danas sa predsednikom Azerbejdžana u Palati "Srbija"

ALIJEV U POSETI BEOGRADU: Vučić danas sa predsednikom Azerbejdžana u Palati "Srbija"

Vučić kaže da se našalio sa azerbejdžanskim kolegom, i da mu je Alijev rekao da nije mogao da veruje kada je Srbija ranije isplatila svoje dugove prema njegovoj zemlji.

- Oni su nama izgradili deonicu od Ljga do Preljine. Teška deonica koju su uradili na vreme, bez dana kašnjenja. A oni su se iznenadili kada smo mi godinu dana ranije isplatili ceo dug, prevremeno. To zemlje obično ne rade, ali Srbija to radi uvek kada može. Po tome je i Azerbejdžanu jasno da je Srbija odgovoran partner, kao što i mi znamo da je Alijev pouzdan partner svima. Mi zbog protokola moramo da potpisujemo sporazume, ali predsedniku Alijevu se može verovati i na reč - kazao je on.

Predsednik je rekao da će se razgovori nastaviti, i da će u narednih 20 dana posetiti Baku.

- Pričaćemo o tim strahovito važnim temama za nas. Sa mnom će poći nekoliko ministara, kako bismo produbili ovaj sporazum o strateškom partnerstvu konkretnim sporazumima. I ovo nije šala, iako izleda kao da jeste. Sada je Ilham Alijev najpopularniji čovek u Evropi. Za njega obično nisu imali vremena, a sada imaju svo vreme ovog sveta za njega, i mnogo ga vole. Ali ja znam da je on pametan čovek, sve vidi i razume. Ja sam malo ljubomoran, mene zovu samo oko Kosova, a njega vole i mole, to je milina gledati - rekao je predsednik kroz smeh.

Potom je ozbiljnim tonom dodao da se nije Alijev promenio, već je uvek brinuo o svojoj zemlji, ali da su neki drugi promenili svoj pristup.

- Srbija je mala, mi nemamo gas, mi imamo litijum, ali smo geniji koji su se jedini odrekli proizvodnje litijuma. Kada dođu neki geniji, oni će da vide šta će da rade. Čuvaćemo svoju zemlju, i uvek vidimo ko su iskreni prijatelji naše zemlje. Sa njima ćemo uvek sarađivati, i radujem se ostatku današnjeg dana. Nadam se i da će predsednik Alijev doći u posetu, i ostati duže u našoj Srbiji. Mi se osećamo uvređeno kada ne prenoćite kod nas - kazao je Vučić.

On je rekao da je mnogo toga pred nama, da je radostan zbog svih potpisanih sporazuma, ali da može još mnogo da se uradi u interesu građana Srbije i Azerbejdžana.

Piše:
Srbija Danas
23.11.2022. 12:46
Pogledajte više