Skip to main content
Pasoš

Velika promena sledi nam u pasošima: U rubrici državljanstvo više neće pisati SRPSKO

Foto: Srbija Danas
Velika novina

U Srbiji od 1. oktobra nastupa velika promena u pasošima. U njima više neće u rubrici državljanstvo pisati "srpsko" već "državljanstvo Republike Srbije".

Iako predhodna oznaka nije bila suprotna propisima, u Stranci za Sandžak smatrali su da se time krše prava manjinskih naroda u Srbiji.

Pročitajte i:

Prvi Bošnjak kome u putnoj ispravi izdatoj u Konzulatu u Nemačkoj u rubrici stoji državljanstvo Republike Srbije, jeste Mirsad Đerekarac. Svoju ispravu Mirsad je dobio pre Nove godine.

- Moja građanska i sva druga prava u državi Srbiji nisu ugrožena, ali mi ovo znači. Eto, samo taj osećaj jednakosti i ravnopravnosti sa drugim narodima u državi u kojoj živim - kaže Đerekarac.

Pasoš
Foto: Profimedia

Prvi dopis resurnom ministarstvu iz Stranke za Sandžak poslali su u decembru 2016. godine.

- Stavljanje prideva "srpsko" znači, u stvari, da se stavlja jedna nacionalna odrednica, jedno nacionalno obeležje, što nije u skladu ni sa Ustavom ni sa Zakonom. Svi manjinski narodi, odnosno, nesrpski narodi u Republici Srbiji, podvode se pod odrednicu "srpsko" i mi smo tražili da se to ispravi - kaže predsednik Stranke za Sandžak Fevzija Murić.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova objašnjavaju da je set podataka koji se upisuje u novi biometrijski pasoš urađen na osnovu standarda koji propisuje sadržaj, izgled i upis svih podataka koji se nalaze u pasošu.

Rubrika državljanstvo upisuje se u obliku pripadnosti državi čije državljanstvo lice poseduje.

Od 1. oktobra, kroz aplikaciju u pasošu u rubrici "državljanstvo" upisuje se "državljanstvo – Republike Srbije", što je takođe u skladu sa Zakonom o državljanstvu Republike Srbije i Zakonom o putnim ispravama. U rubriku "državljanstvo" u pasošu upisuje se isključivo "državljanstvo Republike Srbije", tako da ne postoji mogućnost izbora.

Preporuka zaštitnika građana

Murić se obratio zaštitniku građana u decembru 2016. godine. Postupak je trajao kraće od godinu dana. Nakon više sastanaka, preporuka zaštitnika građana o izmeni sadržaja rubrike državljanstvo je usvojena.

Srpski pasoš više vredi od čuvenog CRVENOG PASOŠA SFRJ!

Ombudsman Zoran Pašalić smatra da je potrebno napraviti razliku između nacionalnog identiteta ili pripadnosti i državljanstva.

- Svakako treba napraviti tu jasnu razliku koja će uticati na bolji osećaj svih onih koji jesu državljani Republike Srbije. ali koji se ne smatraju srpskim ili delom srpskog naciona - dodaje Pašalić.

Ispravka će biti vršena u narednom periodu, za sve državljane Srbije, prilikom obnavljanja pasoša koji su istekli.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd