few clouds
29.05.2024.

"NE POSTOJI NAČIN DA SRBIJU OKRENETE PROTIV AZERBEJDŽANA" Vučić nakon sastanka sa Alijevim: Svaki put kad dođem u Baku vidim OGROMAN NAPREDAK

21.12.2022. 11:23
Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Printscreen/RTV Pink

Predsednik Vučić se obratio iz Azerbejdžana.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Predsedničkoj palati u Bakuu sa predsednikom Azerbejdzana Ilhamom Alijevim.

SRDAČAN SUSRET ISPRED PREDSEDNIČKE PALATE: Vučić se sastao sa Alijevim, usledio razgovor u "četiri oka"

"IMPRESIONIRA ME SVAKI PUT KADA GA POSETIM" Vučić u veličanstvenom centru Hajdar Alijev: Predsednik obišao izložbu oldtajmera (FOTO)

VAŽNI RAZGOVORI O VOJNOJ INDUSTRIJI: Vučić se u Bakuu sastao s ministrom odbrambene industrije Azerbejdžana (FOTO)

Obraćanje predsednika Vučića

- Svaki put kada dođem u Baku, vidim ogroman, neverovatan napredak. Čestitam mom velikom prijatelju Alijevu.

U savremenom svetu malo je mesta gde možete videti ubrzani progres kao što je to u Azerbejdžanu. Ovo govorim zato što osećam veliko poštovanje prema azerbejdžanskom predsedniku Alijevu - izjavio je Vučić i dodao:

- Razgovarali smo o svim oblicima saradnje. Ne postoji način da Srbiju okrenete protiv Azerbejdžana i obratno. Jedni drugima podržavamo teritorijalni integritet. Zahvalan sam predsedniku što od njega mogu mnogo da naučim i što razume naše teškoće sa kojima se suočavamo.

- Imao sam plodan razgovor i sa vojnim ministrom, mnogo toga smo spremni da razmenjujemo. Gledamo kako zajednički da napredujemo, da držimo sa drugima korak a da opet budemo nezavisni - rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da moramo da vidimo kako da sami sebe sačuvamo u ovim vremenima, za koje, kako kaže, ne veruje da će biti mnogo bolja u budućnosti.

Vučić je pozvao predsednika Alijeva da poseti Srbiju ponovo, i rekao da je uvek dobrodošao i da Srbiju može da gleda kao svoju drugu domovinu.

Alijev: Lično prijateljstvo koje imam sa Vučićem mi pomaže da širimo dalju saradnju

Predsednik Azerbejdžana je rekao da su napredak i razvoj Srbije na njega ostavili veliki utisak, kao i vizionarska politika predsednika Vučića.

Kako kaže, to kaže zato što oseća iskreno poštovanje prema Alijevu i njegovim rezultatima.

- Razgovarali smo o svim oblicima saradnje, izgradili smo ozbiljno i čvrsto prijateljstvo. Ne postoji način da nas neko okrene jedne protiv drugih. Zahvalan sam Alijevu što razume naše teškoće sa kojima se suočavamo - rekao je Vučić i dodao da je zahvalan što može da preuzme i znanje i da nauči mnogo toga o budućnosti.

Kako kaže, može još realnije da sagleda šta je to što nas čeka u budućnosti.

- U energetici imamo puno prostora za saradnju.

Postoje i nove mogućnosti za buduću saradnju. Mi smo samodovoljni, oslanjamo se na svoje resurse i vodimo nezavisne politike - rekao je Alijev.

Kako kaže, dali su instrukcije članovima timova da sprovedu odlike koje su doneli.

- Dvostruki standardi koje vidimo širom sveta su zabrinjavajući, norme i principi međunarodnog prava bi trebalo da budu norme za sve zemlje. Lično prijateljstvo koje imam sa predsednikom Srbije, nadam se, možemo samo na dalje da širimo i nadograđujemo - rekao je Alijev.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Printscreen/RTV Pink

Kako kaže, očekuju povećanje trgovinske saradnje. Dodaje da moraju da se podstaknu timovi da izgrade veze i povećaju saradnju.

- Oblast energetike je takođe bitna oblast naše saradnje. Mi izvozimo naše resurse u Evropu. Prirodni gas i električna energija su mogućnosti za dobru saradnju. Od sledeće godine će se preduzeti koraci da izvozimo struju u Srbiju - rekao je Aliijev.

Kako kaže, pre četiri dana je potpisan sporazum za isporuku struje Evropi.

- To otvara nove horizonte i nove mogućnosti za saradnju. Razgovarali smo i o odbrambenoj industriji i dali smo adekvatne instrukcije. Potrebni sa nam sada praktični koraci, koji se očekuju - rekao je Alijev.

Dodaje da imamo osnovu prijateljstva i uzajamnog razumevanja, kako kaže, siguran je da će predstojeća godina odisati upravo takvom atmosferom.

- Oduševljen sam što je moj dragi prijatelj ovde. Hvala vam još jednom i dobrodošli - rekao je Alijev.

Alijev i Vučić su se srdačno pozdravili i rukovali ispred Palate, a potom je usledio sastanak dvojice predsednika u četiri oka.

Vučić i Alijev će razgovarati pre svega o saradnji u oblasti energetike i unapređenju bilateralnih odnosa dve zemlje.

Oni su se poslednji put susreli u Beogradu u novembru.