Petak 23. feb 2024.
Aleksandar Vučić

Vučić o nastavku dijaloga sa Albancima: Korona odložila pregovore, ali mi smo spremni

Foto: Reuters
Prištinske vlasti moraju da shvate da je rešenje samo u kompromisu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da veruje da će odnosi sa Amerikom biti bolji, ali i da Srbija mora mnogo da radi i da se trudi i da jedni prema drugima pokažemo više poštovanja da bi bili na nivou na kom bismo želeli.

Koliko jezika govorite? Par saveta kako da ove JESENI doživite magičnu avanturu?

Koliko jezika govorite? Par saveta kako da ove JESENI doživite magičnu avanturu?

VUČIĆ ODUŠEVLJEN! Deda Radoljub mu dao poklon u ime svih meštana Pranjana

VUČIĆ ODUŠEVLJEN! Deda Radoljub mu dao poklon u ime svih meštana Pranjana

"Potvrđujemo snagu prijateljstva sa saveznicima" Vučić objavio fotografiju leta u Pranjane (FOTO)

"Potvrđujemo snagu prijateljstva sa saveznicima" Vučić objavio fotografiju leta u Pranjane (FOTO)

- Verujem da je dolazak DFC-a sa (specijalnim izaslanikom američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričardom) Grenelom na čelu veoma dobar znak - rekao je Vučić.

O jezeru "Tramp"

Na pitanje o tome čija je ideja da se jezero na Kosovu i Metohiji nazove jezero "Tramp" Vučić je rekao da misli da je to ideja naroda i da je to ljudska reakcija.

- Taj odnos prema predsedniku (Donaldu) Trampu koji postoji u Srbiji, šta god bude bilo na izborima, niko neće reći da to nije tako. On je doneo novi vetar za razvoj odnosa Srbije i Amerike. (Ambasador SAD u Beogradu Entoni) Godfri je promenio način i pristup koji su većina američkih ambasadora imali u ovoj zemlji i zato uživa poštovanje i zato je poverenje u SAD sa osam došlo na 26 odsto. To su revolucionarne promene. Zadovoljan sam zbog toga jer su nam potrebni kao saveznici - rekao je Vučić.

Predsednik je slikovito objasnio koliko su dobri odnosi sa SAD važni:

- I kad popijem četiri čašice šljivovice dovoljno sam trezven i trezan da znam koliki su nam Amerikanci saveznici za prijateljstvo, saradnju i ekonomski napredak.

O nastavku dijaloga

- Mi smo dugo u tome. Veterani smo. Ne postoji problem na Kosovu koji ne poznajem, ali mi smo danas 60 odsto stranih direktnih investicija završili u Srbiiji. Sada čekam da vidim da li ćemo biti broj jedan po stopi rasta u Evropi, možda će Irska biti ispred nas i to zbog američkih kompanija, ali teško bilo ko drugi - rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da se pregovori u Briselu neće održati zbog korone, ali da je Srbija uvek spremna.

- Za razgovore, pregovore ali i teška rešenja smo spremni. Ali za tango je potrebno dvoje - kazao je predsednik.

Kada je reč o nastavku dijaloga sa Prištinom ponovio je da tamošnje privremene institucije moraju da shvate da je rešenje samo u kompromisu.

- Za razliku od njih ne mogu da se igram igara okrivljavanja. Nešto mora da se promeni u društvu u Prištini i da razumeju da samo kompromisno rešenje jeste rešenje i da se neće dogoditi da neko uzme čekić i lupi mene u glavu ili Srbiju pa će onda Srbija da prizna nezavisnost - rekao je Vučić.

On je odgovarao na pitanja medija u Pranjanima gde je danas prisustvovao obeležavanju 76. godišnjice operacije "Halijard".

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd