Skip to main content
Aleksandar Vučić

Vučić otklonio svaku dilemu: Hoće da gaze srpski ustav, a Sandžak i Republika Srpska NIKAKO NISU isto!

Tanjug/​Dimitrije Goll
"Sandžak - ovo nije otomanska imperija, ne postoji kao takav!"

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da bi neki u BiH rado i lako gazili Ustav Srbije i podvukao da Republika Srpska i Sandžak nikako nisu isto, ni po čemu, a posebno ne po Ustavu.

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara u vezi izjava datih u BiH, rekao da su - na njegove reči da volimo RS i poštujemo njen integritet u okviru integriteta BiH - obojica kandidata, koji će dobiti bošnjačku većinu, a jedan verovatno biti i izabran za člana Predsedništva iz redova Hrvata, govorili o Sandžaku i o tome kako vole Sandžak. 

Takva poređenja ne stoje i nisu bezazlena, smatra predsednik.

On je podsetio da je Srbija finansirala izgradnju škole, vrtića u BiH, u RS i dali im ime Srbija, a da je tamošnjim političarima rekao da bi i oni mogli da izgrade škole i vrtiće u Novom Pazaru, koliko hoće, i da ih nazovu kako hoće, BiH ili Bosna, ali da nijedne od tih građevina nema, već ih je izgradila Srbija ili njeni prijatleji iz UAE ili drugih zemalja.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić
Tanjug/​Dimitrije Goll

- Sandžak - ovo nije otomanska imperija, ne postoji kao takav - naveo je i dodao da neki ne poštuju ni sopstveni Ustav, a lako bi gazili Ustav Srbije, dok su, istovremeno, strašno osetljivi na samu pomisao, što naravno on nikada nije radio, da se pogazi Ustav BiH ili Dejtonski sporazum. 

RS i Sandžak, istakao je, nemaju ni po čemu sličan, a kamoli isti status, govoreći u ustavnopravnim kategorijama, da se i ne govori o veličini ili nekim drugim stvarima. 

Što se tiče odnosa sa rukovodstvom Crne Gore, on nije uvek jednostavan, imamo, kaže, mnogo razlika, ali moramo da gradimo bolje odnose u budućnosti. 

- Uputiću poziv predsedniku Crne Gore da u narednom periodu poseti Srbiju - rekao je i dodao da ne želi da ulazi u kritike navodne medijske kampanje iz Srbije protiv Crne Gore, ali i da mu je jasno koliko u Crnoj Gori ima negativne medijske kampanje protiv Srbije. 

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd