Skip to main content
Aleksandar Vučić

VUČIĆ U MAĐARSKOJ: Predsednik se sastao sa Katalin Novak na prelazu Kelebija - Tompa (FOTO/VIDEO)

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić započeo je danas radnu posetu Mađarskoj susretom sa predsednicom te zemlje Katalin Novak na prelazu Kelebija - Tompa, gde obilaze privremene granične barijere.

Vučić i Novak će razgovarati sa predstavnicima različitih graničnih službi Mađarske, a zatim će se obratiti medijima.

Nakon toga je planirana prezentacija tehničkih uređaja i opreme.

"DIVNO JE GLEDATI IZ VAZDUHA ZEMLJU ZA KOJU SE BORITE I KOJU VOLITE NAJVIŠE NA SVETU!" Vučić se oglasio pa otkrio i koja mu je omiljena poslastica (FOTO)

"DIVNO JE GLEDATI IZ VAZDUHA ZEMLJU ZA KOJU SE BORITE I KOJU VOLITE NAJVIŠE NA SVETU!" Vučić se oglasio pa otkrio i koja mu je omiljena poslastica (FOTO)

VUČIĆ DANAS U MAĐARSKOJ: Sastaće se sa predsednicom Katalin Novak

VUČIĆ DANAS U MAĐARSKOJ: Sastaće se sa predsednicom Katalin Novak

VAŽNO OBRAĆANJE VUČIĆA! Predsednik Srbije večeras iznosi detalje razgovora sa Lajčakom i Ekobarom

VAŽNO OBRAĆANJE VUČIĆA! Predsednik Srbije večeras iznosi detalje razgovora sa Lajčakom i Ekobarom

Obraćanje predsednika Vučića

- Biću kratak, zahvalan sam našim mađarskim prijateljima što smo počeli na nedeljnom nivou da pričamo. U Srbiji smo krenuli u prihvatanje, ukidanje slobodnih viza za pojedine zemlje odakle je dolazio značajan broj migranata, Tunis, Burundi, Gvineja Bisao i Indija, to je ono što zahteva i EU. Preduzeli smo i tek ćemo, a to je ojačavanje naših granica ka Severnoj Makedoniji i Bugarskoj. Tu je i oštriji pristup ka naoružanim kriminalnim grupama. Uhapsili smo preko 600 onih koji su mislili da uz pomoć oružja mogu da preduzimaju neke radnje. Sa Mađarskom imamo najbliže odnose u savremenoj istoriji.

 

Aleksandar Vučić
Foto: Printscreen

Vučić se zahvalio Katalin Novak što će, kako je rekao, u Segedinu i danas razgovarati i rešavati probleme zajedno i dodao da ga je ona pozvala da poseti i njen roditeljski dom, što govori o prijateljstvu dva naroda i ličnom prijateljstvu.

Na pitanje da prokomentariše trenutnu situaciju na KiM, Vučić je istakao:

- Juče sam imao razgovore sa američkim i evropskim predstavnicima, situacija je komplikovana, daćemo sve od sebe da sačuvamo mir i stabilnost.

O današnjem podnošenju zahteva za članstvo tzv. Kosova u EU, kao i kada će Srbija objaviti imena zemalja koje su povukle priznanje, predsednik je naveo:

- Danas i zvanično oni krše i Vašingtonski sporazum, a na sve to odgovorićemo večeras, posle sednice vlade, na koju sam pozvan. Dobićete odgovore i oko naših zahteva vezanih za Rezoluciju 1244, ali i za povlačenje priznanja od mnogih zemalja. Uslov da tražite članstvo u EU jeste da budete evropska država… Ne znam po kom kriterijumu se gleda da li je neko država ili ne... Na sve to smo naučili, moraćemo da se borimo sa tim i da koliko god je to moguće čuvamo naše državne i nacionalne interese.

Obraćanje Andreja Babiša

- Kada je Mađarska izgradila ovu granicu, svi su je kritikovali, a to je pitanje bezbednosti. Imamo potrebu za Bugarskom, Rumunijom, Srbijom, celim Balkanom. Bez obzira da li su članice EU, potrebne su nam. Naši policajci koji su ovde uhvatili su 6000 krijumčara. 

Aleksandar Vučić
Foto: Printscreen
Obraćanje Katalin Novak

- Da bismo čuvali naš mir, moramo da obezbedimo  da kontakti ostanu van naših granica, da napravimo razliku između migranata i ilegalnih migranata.

Vučić i Novak razgovarali su sa predstavnicima različitih graničnih službi Mađarske.

Nakon obraćanja medijima, planirana je prezentacija tehničkih uređaja i opreme.

Aleksandar Vučić
Foto: Printscreen

Mađarska je još 2015. godine postavila barijere duž granice sa Srbijom, u dužini od 175 kilometara, koje su u međuvremenu dodatno ojačane. Predstavnici Srbije, Mađarske i Austrije su u novembru, tokom susreta u Beogradu, potpisali Memorandum o saradnji tri zemlje kako bi se što efikasnije borile protiv ilegalnih migracija. Tada je dogovoreno i tri zemlje zajednički angažuju veći broj policajaca na granici prema Severnoj Makedoniji, kao i da uključe i značajnu opremu, automobile sa termovizijskim kamerama, kako bi se odbrana od ilegalnih migracija prebacila na južne granice.

- Srbija ne želi da bude parking za ilegalne migrante - poručio je tada predsednik Vučić i poručio da je Srbija prema izbeglicama i prema onima kojima je teško uvek imala razumevanja i pokazivala solidarnost i to će raditi i dalje.

Istakao je da je broj ileganih migranata u Srbiji gotovo udvostručen u odnosu na prošlu godinu, kao i da najčešće stižu iz pravca Severne Makedonije i Bugarske. Najveći broj migranata u Srbiju stiže iz Avganistana (40 odsto) i Sirije (30 odsto), kao i iz Pakistana, Burundija i Maroka, naveo je Vučić.

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd