Skip to main content
Vučić

VUČIĆ ZAGRMEO: Dosta je bilo hrvatskog iživljavanja!

Foto: Profimedia
Hrvatska blokirala otvaranje poglavlja 26.

Hrvatska je blokirala otvaranje poglavlja 26, a premijer Aleksandar Vučić najavljuje da će napustiti Brisel i da sutra neće prisustvovati Međuvladinoj konferenciji, ukoliko Hrvatska ne povuče blokadu.

Premijer Vučić otputovao je večeras u Brisel, i ukoliko sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku Federikom Mogerini ne bude postignut dogovor o deblokadi, on će još večeras napustiti Brisel i neće prisustvovati sutrašnjoj međuvladinoj konferenciji, na kojoj će se razmatrati otvaranje poglavlja.

DAČIĆ O HRVATSKOJ BLOKADI POGLAVLJA 26: Srbija se neće uplašiti!

Vučić je rekao da mu je dosta hrvatskog iživljavanja: "Srbija je sve vreme bila strpljiva, i trudila se da ne reaguje, ali će od sada drugačije razgovarati", rekao je Vučić.

Aleksandar Vučič
Foto: Tanjug

On je rekao da će se, ukoliko Hrvatska ne povuče blokadu i on napusti Brisel, obratiti javnosti.

Premijer Vučić otputovao je danas popodne u Brisel gde je za večeras bio predviđen njegov sastanak sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini.

Radni sastanak srpskog premijera i Mogerini prethodi Međuvladinoj konferenciji EU i Srbije, sutra u Briselu, na kojoj se očekivalo otvaranje sva tri poglavlja u pregovorima - 5 i 25, na koji su sve zemlje ranije dale saglasnost, ali i 26, za koje se očekivalo da će do Međuvladine konferencije takođe dobiti zeleno svetlo svih 28 članica EU.

Do sada, sve zemlje članice EU dale su saglasnost za otvaranje poglavlja 5 koje se odnosi na usklađivanje srpskih propisa sa evropskim standardima u oblasti javnih nabavki i poglavlja 25 koje se tiče nauke i istraživanja.

Radna tela EU sastaju se i danas i sutra, a cilj je, između ostalog, postizanje konsenzusa svih 28 država članica za otvaranje poglavlja 26 koje pokriva pitanja obrazovanja i kulture. 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd