Subota 02. dec 2023.
Vučić i Ji

ZAGRMELO RUSKO MINISTARSTVO: SAD ne bi trebalo da se mešaju u saradnju Srbije i Rusije!

Foto: Tanjug/ Dragan Kujundžić
Izjava Hojta Brajana Jija izazvala burne komentare

SAD ne bi trebalo da se mešaju u saradnju Srbije i Rusije, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije u komentaru na izjavu pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Hojta Brajana Jija.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije navelo je da je Ji, koji je 23. i 24. oktobra posetio Beograd, dozvolio sebi niz provokativnih izjava usmerenih na podrivanje rusko-srpske saradnje. Američki diplomata je grubo tražio od Beograda da preispita svoju saradnju sa Rusijom i fokusira se isključivo na približavanje Evropskoj uniji. On je takođe neprimereno emocionalnim izrazima govorio protiv davanja imuniteta i privilegija Rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu.

Vučić i Hojt Ji na današnjem sastanku zaključili: Normalizacija odnosa sa Kosovom ključna na putu ka EU

Dočekan u Palati: Vučić se sastao sa Hojt Jiem (FOTO)

- Podsećamo da Sjedinjene Američke Države nisu članice Evropske unije i verovatno zbog toga ne znaju da mnoge članice EU u velikom obimu sarađuju sa Rusijom na obostrano korisnoj osnovi. Niko ne bi trebalo da ometa Srbiju da se pridržava istih pristupa, polazeći od svojih nacionalnih interesa - ističe se u dokumentu.

Kremlj
Foto: Profimedia

Što se tiče Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu, Ministarstvo navodi da se Amerikanci izgleda pretvaraju da ne znaju o pomoći koju Centar već nekoliko godina pruža Srbiji i drugim zemljama u regionu, uključujući i članicama EU i NATO-a, u prevazilaženju posledica prirodnih katastrofa i katastrofa izazvanih ljudskom rukom, kao i obuci relevantnih stručnjaka.

- Između ostalog, izvršeno je deminiranje srpske teritorije, otkriveno je i likvidirano hiljade eksplozivnih predmeta koji su ostali nakon bombardovanja NATO-a 1999. godine, uključujući i municijom sa osiromašenim uranijumom. Pozivamo naše američke kolege da ne nameću svoje neprijateljske ideološke stereotipe koji podrivaju temelje međunarodne stabilnosti i saradnje na Balkanu i u Evropi u celini - navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd