Skip to main content
Josip Broz Tito

Zašto Tito nikada nije obišao grob majke i sina? Dete sahranio u noći dok su svi spavali

Foto: Profimedia
Život Josipa Broza Tita i danas predstavlja veliku nepoznanicu

Javnost uglavnom ne zna da su njegovi roditelji sahranjeni u Kupincu, kao i to da Tito nikad nije obišao to mesto. Ta priča zapravo podgreva one najveće teorije zavere o Brozu, koje tvrde da on i nije bio zagorski seljak nego ruski plemić ili dete austrijskoga grofa...

Izvedena teška ali i inovativna operacija na VMA: Izvadili plućno krilo kroz rez od 3 centimetra

Upozoravamo vas poslednji put! Evo šta će vam se desiti ako ne produžite vozačku do 10. juna

Postavlja se pitanje zašto nikad nije bio na grobu svojih roditelja, ali i svog deteta?

Pre više od 90 godina, u mrkloj noći, na groblju dvojica muškaraca kopala su malu raku - dovoljno veliku tek za mali kovčeg.

Nisu strahovali da će ih iko otkriti, celo selo je spavalo. Dete je sahranjeno usred noći. Seljak Franjo Bistrica pomogao je prijatelju da napravi kovčeg i sad sa njim iskopao raku na groblju.

Godine 1920. dvojica muškaraca sahranjuju tek dva dana starog dečačića, sina Franjina prijatelja - Josipa Broza koji će kasnije u celome svetu postati poznat pod nadimkom Tito.

sahrana
Foto: Srbija Danas

Dečaka nisu mogli legalno da sahrane. Nije bio kršten, a sveštenici nisu dopuštali da se nekršteno dete sahrani na groblju. Međutim, Tito se nije dao sprečiti. Sahranio je sina, ali nije obeležio njegov grob. Nekoliko dana pre došao je u Kupinec, selo kraj Jastrebarskog, gde su mu se roditelji doselili iz Kumrovca.

Titov otac Franjo dobio je kuću 1912. od banke za koju je radio, a koja je u Kupincu imala posed, većinom šumu u kojoj je Franjo bio lugar. Tito je došao iz Rusije, a s njim je došla i njegova prva supruga Pelagija.

U knjizi Vladimira Dedijera “Novi prilozi za biografiju Josipa Broza Tita” postoji Brozovo svedočanstvo o povratku.

"Stigao sam tamo jedne noći i našao oca i jednog od svoje braće kod večere. Kazali su mi da je moja majka Marija umrla 1918. Samo nekoliko sati kasnije, moja mi je žena rodila prvo dete, sina. Ali je on umro nakon dva dana", svedočio je Tito.

Ocu nikad nije oprostio vezu sa udovicom

Ipak, dok je Kumrovec i danas poznato rodno mesto Josipa Broza Tita, Kupinec je gotovo zaboravljen. Kamena ploča ispod koje leže kosti njegove majke Marije, oca Franje i sestre Tilde dobro je očuvana.

Za nju se brinu komunalci, a u Jugoslaviji su se brinuli vojnici Jugoslavenske narodne armije (JNA). Pažnju privlači očigledna razlika u vrednovanju pojedinih članova Titove porodice. Na vrhu ploče najvećim slovima piše “Titova mama”.

Međutim, Franju se na ploči ne oslovljava tatom nego ocem. Ništa čudno, zna li se da Tito ocu nikad nije oprostio vezu s jednom udovicom nakon majčine smrti.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd