Skip to main content
Daniel Bregoli

ŽRTVA NASILJA: Ova devojčica ima samo 13 godina, a dobija pretnje SMRĆU (FOTO)

Foto: Prinscreen The Chive
"Ovakve poruke na internetu nipošto se ne smeju zanemariti", smatra psiholog Aleksandra Janković.

Amerikanka Daniel Bregoli (13) privukla je veliku pažnju američke i svetske javnosti posle nekoliko gostovanja u popularnoj emisiji "Dr Fil", čija je tema bilo njeno problematično i nasilno ponašanje, kao i loš odnos sa majkom, Barbarom En. Zahvaljujući tome, Daniel je postala i klasičan primer žrtve nasilja na internetu, koje po mišljenju stručnjaka nipošto ne treba smatrati bezopasnim i bezazlenim, a koje je sve više rasprostranjeno i u našoj zemlji.

Daniel oca gotovo da i ne viđa, budući da je njenu majku napustio kada se devojčica rodila, a njen odnos sa majkom je promenljiv i često vrlo konfliktan. Iako ima tek 13 godina, ova devojčica imala je problema sa policijom zbog krađa i nasilja, ali je takođe uspela da postane i prava zvezda na internetu budući da ima preko 5 miliona pratilaca na Instagramu.

MOJA ĆERKA JE BILA ŽRTVA NASILNIKA: Anabela iskreno o proživljenoj drami (FOTO)

Posle njenih prilično agresivnih i šokantnih nastupa u popularnoj emisiji, ona je osim obožavalaca, na društvenim mrežama privukla i veliki broj "hejtera", koji je zasipaju negativnim komentarima, šalju vrlo surove i uvredljive poruke, pa čak i pretnje smrću.

 

A post shared by Slimthugga (@bhadbhabie) on

Internet nasilje nad decom je usled razvoja i sve veće popularnosti društvenih mreža češća pojava i u Srbiji, a psiholog Aleksandra Janković kaže za portal "Srbija Danas" da ovu vrstu poruka nipošto ne smemo smatrati bezazlenim i nevažnim zbog toga što ih dete dobija putem interneta, a ne "uživo".

- Neki ljudi su skloni tome da otpišu važnost takvih komentara na internetu, ali osećaj ugroženosti koji zbog njih može da se razvije ume da bude itekako zastrašujuć. Reč je o direktnoj agresiji, a devojčica o kojoj govorimo ili bilo koji mlad čovek može da uđe u teško paranoidno stanje - ističe Jankovićeva.

PROGOVORILA O PORODIČNOM NASILJU: Reči Jovane Balašević će vas naježiti i OHRABRITI

Prema njenim rečima, napadi kojima je Daniel Bregoli izložena na mreži jesu kruna onoga što se do sada događalo u njenom životu.

- Njen razvoj već je značajno kompromitovan zbog ozbiljnih porodičnih problema. Zbog takve biografije, ona se svojim problematičnim ponašanjem sveti okruženju od kojeg nije dobila ništa lepo, i tako samo srlja iz problema u problem. Njeno ponašanje je, zapravo, auto-agresivno. Reč je prikrivenom suicidu jer je ovo siguran put ka tome da ona postane žrtva. Mene čudi da tamošnje institucije nisu na neki način reagovale na gostovanje maloletnika u emisiji zarad senzacionalizma. Očito, reč je o depresivnoj ličnosti - kaže Jankovićeva.

NEPRAVEDNO ZABORAVLJENA: Ova stara, srpska imena imaju MOĆNO značenje i IDEALNA su za vaše princeze!

Njeno mišljenje je da se pretnje na internetu nipošto ne smeju zanemarivati, pogotovo kada su upućene mlađim osobama. I roditelji u Srbiji treba da shvate ovu pojavu izuzetno ozbiljno i da povuku poteze u cilju zaštite svoje dece, čim se ukaže potreba za tim.

U okviru našeg projekta LOG OUT nasilje, koji se realizuje u saradnji sa Gradom Beogradom, a usmeren je na prevenciju i suzbijanje posledica digitalnog nasilja, u narednim mesecima imaćete priliku da se informišete o tome kako da ostanete bezbedni na internetu, na šta treba da obratite pažnju, kako da uočite zlostavljanje u digitalnom svetu i da steknete mnoštvo drugih korisnih znanja koja će pomoći da u Srbiji rastu bezbedna deca.

Podržite nas, jer zaštita dece zavisi od svih nas!

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd