Skip to main content
Aleksandar Vučić

VUČIĆ EKSKLUZIVNO: Danica Grujičić će biti na listi SNS-a!

Foto: Srbija Danas/Saša Džambić/RTS/Printscreen
Redovni izbori za predsednika Republike Srbije i za odbornike u Skupštini grada Beograda, kao i vanredni izbori za narodne poslanike biće održani 3. aprila ove godine.

Najnovija vest, koja je odjeknula kao bomba, a koju je predsednik Vučić ekskluzivno objavio obraćajući se naciji iz Kine, jeste i da je jedno od imena koje se našlo na SNS-ovoj izbornoj listi prof. dr Danica Grujičić, direktorka Instituta za radilogiju i onkologiju Srbije i jedna od najomiljenijih srpskih doktorki.

- Sa nama će biti i profesorka Danica Grujičić, i mislim da je to dobra i važna vest, uvek je mnogo radila i bila na strani slobodarske Srbije - rekao je predsednik u uživo obraćanju iz Kine.

Medicinska karijera neurohirurga prof. dr Danice Grujičić je obeležena velikim stručnim uspesima i dostignućima, ali i humanitarnim radom. Zbog svojih doprinosa u borbi protiv koronavirusa, 2020. godine je odlikovana i Ordenom Karađorđeve zvezde drugog stepena. 

Veliku pažnju javnosti dr Grujičić je privukla kao načelnica Odeljenja za neuroonkologiju Klinike za neurohirurgiju Kliničkog centra Srbije, kada je odlazila na posao i radila sa pacijentima i pored povrede noge, a hitne je operacije obavljala iz invalidskih kolica i uprkos bolovima. 

Dr Danica Grujičić je bila i u prvim redovima borbe protiv koronavirusa. Uprkos povećanom broju novih slučajeva zaraze koronavirusom Institut za onkologiju i radiologiju Srbije nije prestajao sa radom, a lečenje onkoloških pacijenata nije bilo zapostavljeno za šta se ona neprekidno zalagala.

dr Danica Grujičić
Foto: Youtube/PrintScreen/K1 Televizija

"Torlak" za Sputnjik V

Na Institutu "Torlak" u Beogradu, 14. aprila 2021. godine je počelo punjenje prve serije kontrolnih doza ruske vakcine protiv koronavirusa Sputnjik V. U oktobru iste godine je počela i samostalna proizvodnja ruske vakcine i korišćenje na vakcinalnim punktovima širom Srbije. Ovime je Srbija postala prva država u jugoistočnoj Evropi koja je krenula u proizvodnju ovog cepiva.

U vreme kada se najavljivao dolazak ruskih stručnjaka na "Torlak" dr Grujičić je govorila o tome koliki će to značaj imati za Srbiju i da će to doprineti da se u zemlji zadrže stručni mladi ljudi poput imunologa, molekularnih biologa i virusologa, a time bi se pojačali bazična nauka i ispitivanja.

- Nadam se da će do tada krenuti proizvodnja kod nas. Znamo da su naši stručnjaci bili u Rusiji i da bi ruska delegacija uskoro trebalo da dođe u Srbiju i poseti "Torlak". Očekujem da tada dođe do dogovora o proizvodnji cepiva kod nas. To mi je najveća želja i bio bi to povratak "Torlaka" na velika vrata - govorila je Grujičić, a nedugo takon toga ovo je postalo stvarnost.

- Tada ne bismo zavisili ni od koga i mogli bismo da pomognemo i drugim zemljama. Treba se setiti da je "Torlakova" be-se-že vakcina bila jedna od najboljih u svetu.

Prof. dr Danica Grujičić je rođena u tadašnjem Titovom Užicu, 30. avgusta 1959. U toku karijere obavljala je brojne funkcije i titule poput načelnice Centra za neuroonkologiju Neurohirurške klinike Kliničkog centra Srbije, redovnog profesora na Medicinskom fakultetu u Beogradu, predsednice humanitarne organizacije Zdrava Srbija i direktorke Instituta za radilogiju i onkologiju Srbije.

Objavila je kao autorka ili koautorka više od 250 naučnih radova, poglavlja u knjigama i monografija, a članica je Udruženja neurohirurga Srbije, Srpskog lekarskog društva i Evropske asocijacije neurohirurških društava.

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd