clear sky
17°C
27.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

IZBORI U SRBIJI: Ubedljiva pobeda SNS, još dve liste prešle cenzus (FOTO/VIDEO)

21.06.2020. 06:00 00:34
Piše:
Srbija Danas
Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Srbija Danas

Pratite uživo izborni dan.

Na našem portalu možete pratiti prenose uživo, sa konstantnim signalom i slikom, iz izbornih štabova SNS, SPS, SRS, UDS, SPAS, PSG, LDP-ČEDOMIR JOVANOVIĆ i RIK-a.

Austrijski mediji o izborima u Srbiji

List prenosi da je SNS osvojila više od 62 odsto, a SPS ministra spoljnih poslova Ivica Dačić, koji je dosadašnji manji koalicioni partner, 10,7 procenata.

- Uoči izbora se već naziralo da će koalicija dobiti veliku podršku za svoj kurs koji zemlju vodi u EU, i istovremeno želi da održi dobre odnose sa Kinom i Rusijom - naglašava ''Kronen cajtung''.

Ukazuje se da je pobeda Vučićeve SNS bila "predprogramirana", jer je više opozicionih partija bojkotovalo izbore iz protesta protiv političkih okolnosti, a uz to je zadovoljstvo građana sa politikom srpske vlade u korona virus krizi veoma velika.

SNS osvojila apsolutnu većinu na Vračaru

Na izbore na Vračaru izašlo je 30.32 odsto gradjana a naprednjaci su osvojilo skoro polovonu glasova odnosno 49.94 odsto! Sledeći je SPS sa 13.27 odsto i 9 mandata a na trećem mestu je koalicija koju vode Sergej Trifunović i Boris Tadić sa 10.49 odsto i 7 mandata.

U opštinsku skupštinu ušao je Aleksandar Šapić sa 8.13 odsto i 5 mandata, METLA sa 7.85 odsto i 5 mandata, Društvo za ulepšavanje Vračara 3.39 odsto i 2 mandata i pokret za Zeleni Vračar sa 3.01 odsto i 2 mandata. 

Stižu informacije iz Šapca: SNS odnela pobedu

U Šapcu još uvek nisu saopšteni ni preliminarni rezultati, ali se spekuliše da su tri najveće liste prešle cenzus i ulaze u gradsku skupštinu.

To su liste: "Aleksandar Vučić-Za našu decu", "Šabac je naš" Nebojše Zelenovića i "Novi tim za Šabac"-Jelena Milošević.

Jedan od kandidata sa liste Aleksandar Vučić za našu decu doktor Branko Vujković objavio na Fejsbuku "Dobili smo i Cersku bitku i Boj na Mišaru! Oslobađamo Šabac".

U većini seoskih mesnih zajednica SNS je odnela pobedu.

Vučić objavio prvi spot posle pobede

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio se večeras građanima Srbije na podršci i odluci da izađu na izbore i glasaju za SNS, jer to, kako je rekao, "utiče na sve nas".

On je to objavio na Instagram profilu avucic, u kratkom video spotu i dodao da svaki glas utiče na nove škole, nova radna mesta, nove puteve.

- Hvala vam sto ste glasali za budućnost vaše dece. A sad nastavljamo da radimo - piše u tekstu objavljenom uz spot.

Viktor Orban među prvima poslao poruku Vučiću

Premijer Mađarske i lider Fidesa Viktor Orban čestitao je večeras pobedu na parlamentarnim izborima u Srbiji predsedniku Aleksandru Vučiću i SNS, oko koje je okupljena lista "Aleksandar Vučić - za našu decu".

- Čestitam, Aleksandre! Čestitam SNS! - poručio je Orban na svom Instagram profilu "orbanviktor".

Lista okupljena oko SNS odnela je ubedljivu pobedu danas na parlamentarnim izborima, na kojima je osvojila više od 60 odsto glasova.

Šapić nakon izbora

Lider Srpskog patriotskog saveza Aleksandar Šapić se u svom obraćanju javnosti posle ulaska u Narodnu skupštinu i osvajanja oko 4 posto glasova se zahvalio pristalicama, simpatizerima i onim akoji su glasali za SPAS i istakao da je srećan jer je politika koju sprovodi ta stranka počela da daje rezultate. 

- Biće pitanja o nekim koalicijama, sa 4 posto bi to bilo arogantno. Neću zatvarati svoja vrata nikome, a svakako da od naše politike nećemo odustati - rekao je Šapić. 

Izvesna pobeda SNS na izborima u Paraćinu

Do 22 sata Opštinska izborna komisija u Paraćinu još nije imala preliminarne rezultate izbora, niti podatke o izlaznosti, ali kako se saznaje u Izbornom štabu Saše Paunovića, nosioca istoimene liste "Saša Paunović-sigurno napred", izvesno je da je Srpska napredna stranka pobedila na izborima u Paraćinu.

Kada je o izlaznosti reč, Opštinska izborna komisija poslednji zvanični podatak dala je za 17 časova, ali prema podacima više izbornih štabova, do zatvaranja 55 biračkih mesta izlaznost je bila veća od 50 odsto.

Dačić: Bojkot je propao

Nakon završenih iizbora i prvih rezultata, javnosti se obratio i predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić.

- Sačekao sam da se pobednici prvi obrate, čestitam Aleksandru Vučiću. Veoma je važno da su izbori prošli u mirnim uslovima i da je bojkot propao - rekao je Dačić.

- Želim da iskažem da smo mi spremni za nastavak te sradanje jer je Srbija u takvoj situaciji da je politička stabilnost veoma važna, u državnom je interesu da se ta koalicija nastav, mi ćemo nastaviti saradnju - poručio je predsednik SPS-a.

Pokrajinski izbori

Na izborima za Skupštinu AP Vojvodine, lista oko SNS osvojila je 59,34 odsto glasova. 

Kada je reč o izborima na nivou grada, a prema podacima izlazne ankete Ninamedije, na lokalnim izborima u Novom Sadui SNS je osvojio apsolutnu većinu - 57,6, slede SPS 11,3, SRS 5,6, Vojvođanski front 4,9, Metla 3,9, Spas sa 2,9, Sasvim druga priča sa 2,6, SVM sa 2,3 i Istina sa 1,7 odsto glasova, kao i Neka maske padnu, dok je Ruska stranka osvojila 1,2 odsto. 

U Valjevu ubedljiva pobeda naprednjaka

Naime, po nezvaničnim podacima iz izbornih štabova partija u Valjevu, odbornike u Skupštini grada imaće samo SNS i SPS.

Od 51 odbornika u Skupštini grada, naprednjaci će imati više od 30 mandata, dok će SPS pripasti ostatak. 

JS, SPS i SNS u Jagodini dobila 78 odsto glasova

Koalicija JS, SPS i SNS u Jagodini, dobila je 78 odsto glasova građana na današnjem glasanju za lokalnu Skupštinu, izjavio je večeras predsednik Gradskog odbora JS Zoran Gligorijević.

On je na konferenciji za medije u Štabu JS, ocenio da je ovo "jedna od najubedlivijih pobeda u Srbiji na lokalnim izborima".

SNS odneo većinu u Čačku

Na lokalnim izborima u Čačku, na osnovu 24 od 104 obrađena biračka mesta, Srpska napredna stranka osvojila je 69,32 odsto glasova. Na drugom mestu je SPS sa 10 odsto, a treća je Nova Srbija sa 6,1 odsto glasova.

Na osnovu četvrtine obrađenih podatak, u čačansku skupštinu ulazi još i POKS koji ima 4.6 procenata osvojenih glasova.

Na ivici cenzusa je GG "Čačak je naš" sa 2,73 odsto glasova.

Prema još nepotvrđenim informacijama, na parlamentarnim izborima u Lučanima, izborna lista Aleksandar Vučić "Za našu decu" osvojila je 71 odsto glasova.  

Prvi privremeni rezultati RIK

RIK
RIK / Izvor: Foto: Srbija Danas

Miljan Damjanović obratio se novinarima u ime SRS

Saopšteni prvi rezultati u štabu SRS, prisutnima u štabu obratio se Miljan Damjanović, predsednik gradskog odbora SRS u Beogradu i naveo kako nema predaje bez obrzira na rezultate, dok se lider SRS-a, Vojislav Šešelj nije ni pojavio na konferenciji za novinare.  

Podaci IPSOSA na osnovu 65,6% obrađenog materijala

Srpska napredna stranka (SNS) osvojila je 62,3%,

Socijalistička partija Srbije (SPS) osvojila 10,7%.

Osim SNS i SPS, cenzus je prešao i SPAS sa 4,0%. Na 2,9% glasaova birača je i POKS, koji još uvek može da uđe u parlament. Suverenisti imaju 2,6% glasova, dok Metla ima 2,5%. 

Albancima najmanje četiri mesta u parlamentu 

Prema prvim, preliminarnim rezultatima u parlament su ušle četiri od pet stranaka manjina koje su učestvovale na današnjim izborima.

U Skupštinu Srbije, prema za sada raspoloživim podacima, ulaze Savez vojvođanskih Mađara (SVM), koja će imati 8 mandata.

Albanska Demokratska Alternativa - Ujedinjena dolina osvojila je četiri mandata u parlamentu.

U Skupštini Srbije ostaje i Muamer Zukorlić sa svojom strankom SPP i sa tri mandata.

Takođe, SDA Sandžaka - dr Sulejman Ugljanin, će imati svoje predstavnike u parlamentu, tačnije njih dvoje.

Jedina stranka manjina, Ruska stranka - Slobodan Nikolić, neće ući u parlamet, jer je prema preliminarnim podacima osvojila mali broj glasova, nedovoljan za prelazak izbornog praga.

Rezultati Ipsosa i Cesida na osnovu 60,6 odsto obrađenog uzorka

Rezultati
Rezultati / Izvor: Foto: Srbija Danas

SPAS ulazi u parlament, Šapić sa nestrpljenjem čeka druge rezultate

Atmosfera u izbornom štabu Srpskog patriotskog saveza (SPAS), po zatvaranju birališta i u očekivanju prvih rezultata sa biračkih mesta, bila je mirna, ali veoma optimistična.

Među prvima su u izborni štab na Novom Beogradu stigli Ratko Dmitrović i Željko Tomić, a očekivao se dolazak lidera SPAS-a Aleksandra Šapića. 

Iako nisu krili zadovoljstvo prvim rezultatima, koji pokazuju da je SPAS jedini uz SNS i SPS uspeo da uđe u budući saziv republičkog parlamenta, čini se da Šapić i kolege sa posebnom pažnjom čekaju rezultate sa Novog Beograda gde se nadaju da će ostati na vlasti i u naredne četiri godine.

Podsetimo, prema prvim preliminarnim rezultatima, SPAS je na parlamentarnim izborima osvojio oko četiri odsto glasova.

    Glasačko pravo na KiM iskoristilo 57,88% birača

    Svoje glasačko pravo na izborima za parlament Srbije, na KiM je iskoristilo 55.178 birača, odnosno 57,88 odsto od ukupnog broja upisanih u birački spisak, saopšteno je večeras iz Misije OEBS. 

    Povećane gužve na biračkim mestima nagoveštavale su da će izlaznost biti veća nego pre četiri godine, a prema prvim preliminarnim rezultatima, izlaznost je veća za gotovo 15 odsto nego na izborima 2016. godine, kada je glasalo je 45.656 birača ili 43,03 procenta.

    Održavanje izbora za parlament Srbije na KiM posmatralo je oko 500 predstavnika Misije OEBS, a osim standardnih problema sa neažuriranim biračkim spiskovima, vecih nepravilnosti nije bilo, prenosi Kosovo onlajn.

    Nakon zatvaranja biračkih centara, kutije sa glasovima su pečatirane i priprema se njihov transport za Rašku i Vranje gde će biti prebrojani glasovi i predati članovima Republicke izborne komisije. 

    Prvi nezvanični rezultati izbora na 53 % obrađenog uzorka

    Rezultati
    Rezultati / Izvor: Foto: Srbija Danas

    SNS odneo ubedljivu pobedu u Trebinju i Drvaru

    Izborna lista "Aleksandar Vučić - Za našu decu" odnela je ubedljivu pobedu na biračkom mestu u Konzularnoj kancelariji u Trebinju na parlamentarnim izborima u Srbiji, koji su održani danas, piše lokalni portal Trebinjelive.

    Prema prvim informacijama, od 298 upisanih birača na izbore je izašlo njih 274, a za listu koalicije okupljene oko SNS-a glasala su 232 glasača, što je oko 85 posto od izašlih birača.

    Ovo je, inače, prvi put da se u Trebinju organizuje glasanje za građane Srbije sa dvojnim državljanstvom.

    Izlaznost za parlamentarne izbore u Srbiji u Drvaru je do 20 sati bila 90 posto, rečeno je Srni u Konzularnoj kancelariji Srbije u ovoj opštini.

    Stigli rezultati izlaznosti do 20 časova

    Izlaznost na izborima u Srbiji do 20 časova je preko 50 odsto upisanih birača, saopšteno je iz Srpske napredne stranke. Prema prvim preliminarnim podacima na parlamentarne izbore u Srbiji izašlo je 50,2 odsto birača.

    Prvi rezultati glasanja stigli iz Čikaga

    Narodni poslanik Vladimir Đukanović objavio je rezultate glasanja iz tog američkog grada. Pogledajte rezultate OVDE

    Zatvorena birališta u Srbiji

    Birališta u Srbiji zatvorena su u 20 časova. Sada se pristupa brojanju glasova.

    Pravo glasa danas od 7 do 20 sati moglo je da iskoristi 6.584.376 birača, na 8.385 biračkih mesta, opredeljujući se između ukupno 21 stranke, koalicije ili liste, kojima je za ulazak u parlament potrebno da pređu cenzus od tri odsto.

    Izborni dan protekao je bez incidenata, uz manje nepravilnosti.

    Prvi preliminarni rezultati očekuju se iz izbornih štabova i lista već oko 21 sata, a RIK će sa prvim rezultatima izaći u 22 sata.

    IPSOS: Do 19 časova glasalo 45,5%

    Do 19 časova u Srbiji je na parlamentarnim izborima glasalo 45,5% , pokazuju najnoviji podaci IPSOS. Više o tome čitajte OVDE.

    RIK: Do 18 časova u Srbiji izašlo 42% birača

    RIK
    RIK / Izvor: Srbija Danas

    Na konferenciji za novinare RIK je objavio rezultate izlaznosti do 18 časova. U Srbiji bez Kosova i Metohije izašlo je 40, 82% birača, u Beogradu 33,58%, u Vojvodini 43,74%, u Centralnoj Sribji 43,6 %.

    Vučić stigao u izborni štab SNS

    Predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić stigao je u izborni štab. Vučić je oko 18 i 30 došao u izborni štab Srpske napredne stranke koji se nalazi u prostorijama stranke na Novom Beogradu. 

    Na Kosovu i Metohiji  do 18 sati glasalo 53,51 odsto birača

     Svoje biračko pravo na izborima za parlament Srbije, na Kosovu je do 18 sati iskoristilo 51.011 ljudi, što je 53,51 odsto od ukupnog broja upisanih birača, saopšteno je iz OEBS.

    Od ranih jutarnjih sati na biralištima je bio veliki broj ljudi koji su iskoristili pravo glasa, a šef posmatračke misije OEBS-a Jan Bratu, koji je tokom dana obišao biračke centre u Severnoj Mitrovici i Gračanici, rekao je da glasanje protiče bez većih problema.

    Izlaznost u Šapcu do 18 sati na parlamentarnim izborima 50,1 odsto

    U Šapcu je do 18 sati na lokalnim izborima glasalo 52,4 odsto birača upisanih u birački spisak, dok je procenat izlaznosti na parlamentarne izbore u Šapcu 50,1 odsto.

    To su podaci Gradske izborne komisije. Pravo glasa u Šapcu imaju 102.392 osobe.

    Do 18 časova izašlo 41,1% birača

    Izbori 2020
    Izbori 2020 / Izvor: SD/ilustracija

    Do 18 časova u Srbiji je na parlamentarnim izborima glasalo 41.1%, pokazuju najnoviji podaci IPSOS-a. Više o tome čitajte OVDE.

    U Zrenjaninu do 17 časova na izbore izašlo 35% birača

    Na području opštine Zrenjanin do 17 časova izašlo je oko 36.400 birača, što je značajno manje u odnosu na izbore 2016.godine, kada je do 17 časova glasalo 43%.

    Izlaznost u Beogradu do 17:00 sati 29 odsto

    Do 17:30 sati u glavnom gradu izlaznost na parlamentarne i lokalne izbore iznosi do 17:30 sati 29,3 odsto, pokazuju podaci Ipsosa i Cesida.

    U odnosu na prethodne izbore, ovog puta i do ovog vremena izlaznost je manja za više od 10 odsto, tačnije 13,4 odsto, pokazuju podaci.

    Cesid-Ipsos: Do 17 časova - 37,2 %

    Prema proceni Cesid-Ipsosa, do 17 časova na izbore je izašlo 37,2 odsto birača. 

    RIK: Do 16 časova glasalo 33,42 odsto birača, bez KiM

    Na parlamentarnim izborima u Srbiji na teritoriji bez Kosova i Metohije do 16.00 sati glasalo je 33,42 odsto upisanih birača, saopštila je Republička izborna komisija na današnjoj četvrtoj redovnoj konferenciji za novinare.

    Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević dodao je da, prema procenama, kada se uključe i biračka mesta na KiM na glasanje je izašlo ukupno oko 35 odsto.

    Kako je rečeno, u beogradskom regionu do 16.00 sati glasalo je 27,74 odsto, u Vojvodini 35,59 odsto, u regionu Šumadije i Zapadne Srbije 35,96 odsto, a u južnoj i istočnoj Srbiji 32,57 odsto.

    Posmatrano po gradovima, do 16.00 sati u Novom Sadu glasalo je 30,16 odsto građana u Kragujevcu 31,86 odsto i Nišu 29,99 odsto.

    U Vojvodini do 16 časova izlaznost 35,45 odsto

    Izlaznost birača u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini do 16.00 iznosila je 35,45 odsto, podaci su Pokrajinske izborne komisije.

    U Novom Sadu, kako je saopštio RIK, izlaznost je 30,16 procenata.

    Izlaznost do 17 sati - 38,3 %

    Prema poslednjim informaciojama, izlaznost na izborima u Srbiji do 17 časova je 38,3 odsto.

    Do sada nisu zabeležene veće nepravilnosti na izbornim mestima.

    Prema ovim informacijama, izlasnost u Beogradu je na ispod 30 odsto - preciznije 29 %.

    Više o tome čitajte OVDE.

    U Užicu do 16 sati glasalo oko 34 odsto birača, u Kragujevcu 33 %

    Na birališta u Užicu do 16.00 časova izašlo je 34,13 odsto birača koji su glasali za poslanike republičkog parlamenta, a 33,92 odsto za gradske odbornike, rekla je Tanjugu Milka Protić, predednica Gradske izborne komisije.

    U poređenju sa izborima 2016. godine izlaznost je za jedan ili dva procenta veća u istom periodu.

    Na osnovu podataka sa 12 uzorkovanih biračkih mesta na teritoriji grada Kragujevca na biralista je do 16.00 sati izašlo 32,97 procenata birača, saopštio je pres centar kragujevačke gradske uprave.

    Izlaznost do 16 časova - 36,6 %

    Do 16 časova, prema podacima iz izbornog štaba SNS, na celokupnoj teritoriji Srbije uključujući i biračka mesta na Kosovu i Metohiji, na parlamentarne izbore izašlo je 36,6 odsto birača . Više o tome čitajte OVDE.

    U zatvorima izlaznost 70 odsto do 15 sati

    U ukupno 29 zatvora u Srbiji do podneva je glasalo 70,11 odsto lišenih slobode - pritvorenika i osuđenika, kažu u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija. 

    Od ukupnog broja pritvorenika i osuđenika u Srbiji, u birački spisak je upisano 8. 646 njih koji imaju biračko pravo. 

    U Upravi napominju da, u skladu sa zakonom, birač koji se na dan glasanja nalazi u pritvoru (pritvoreno lice) ili izdržava zavodsku sankciju (osuđeno lice), glasa na biračkom mestu unutar zatvora u kome se nalazi. 

    Policiji prijavljeno okupljanje u blizini biračkog mesta u Požarevcu

    Policiji u Požarevcu je od strane predstavnika Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) prijavljeno da se u jednoj kući, nedaleko od biračkog mesta broj 25 u Osnovnoj školi "Vuk Karadžić", okupila veća grupa ljudi i da, kako je prijavljeno, deo birača odlazi do te kuće pre i nakon glasanja.

    Policijski službenici odmah su izašli na lice mesta i tom prilikom nisu zatekli i uočili prijavljene osobe.

    Najstarija Srpkinja čeka da glasa

    Svi birači koji iz zdravstvenih razloga ne mogu da dođu na biračko mesto, kao i osobe sa invaliditetom i nemoćna stara lica imaju mogućnost da glasaju kod kuće. Upravo to pravo iskoristiće i najstarija Srpkinja, gospođa Nadežda Pavlović (108).

    Ona nije bila u mogućnosti da razgovara sa nama, ali kako su rekli iz njenog doma ona bi trebalo da glasa ovog popodneva.

    - Dolazili su već iz biračkog odbora, ali su je zatekli baš u vreme ručka pa smo se dogovorili da dođu tokom popodneva. Ne znamo da li će se vratiti, ali ih čekamo – poručili su iz doma gospođe Pavlović.

    Podsećamo, biračka mesta na teritoriji cele Srbije otvorena su od 7 do 20 sati, a birači mogu da glasaju za jednu od 21 izborne liste. Izlaznost na izborima u Srbiji do 14 časova je 26,4 odsto, poslednji su podaci IPSOS Srbija i CESID. 

    Gde je u Srbiji najveća, a gde najmanja izlaznost

    Prma podacima RIK-a, u beogradskom regionu do 14 sati glasalo je 21,72 odsto, u Vojvodini 27.83 odsto, u regionu Šumadije i Zapadne Srbije 27,89 odsto, a u južnoj i istočnoj Srbiji 25.54 odsto.

    Na izbore do 15 sati izašlo ukupno 31,5 odsto birača

    Prema podacima do kojih je došla CRTA do 15 časova na izbore je izašlo 31,5% glasača, što je utvrđeno na osnovu podataka pristiglih sa biračkih mesta.

    izlaznost
    izlaznost / Izvor: SD/ilustracija

    Srbi glasaju i u Sarajevu

    U Ambasadi Srbije u Sarajevu, do 10 sati glasalo je 14 posto od ukupnog broja registrovanih birača na opštim izborima u Srbiji.

    U komisiji koja nadgleda izborni proces u Sarajevu kazali su da je za parlamentarne izbore u Srbiji u birački spisak upisana 461 osoba.

    Biralište u srpskoj ambasadi u Sarajevu biće otvoreno do 20 sati. 

    OEBS: Do 14 časova na Kosovu glasalo 33,63 odsto birača

    Prema podacima OEBS-a na Kosovu je do 14 sati glasao 33.061 birač, odnosno 33,63 odsto.

    Izlaznost je izuzetno velika od ranih jutarnjih sati.

    Šef OEBS-a na Kosovu i Metohiji Jan Bratu izjavio je ranije danas da izborni proces teče dobro i da se poštuju pravila zaštite protiv virusa kovid-19.

    Na KiM se glasa na 140 biračkih mesta, a pravo glasa ima oko 100.000 birača.

    Rekorderi po izlaznosti - čak 62 odsto do 14 sati

    Za parlamentarne izbore u Srbiji na biračkom mjestu u Bratuncu do 14.00 časova glasalo je 62 odsto od 355 upisanih birača, izjavio je predsednik biračkog odbora Savo Marić.

    Marić je izrazio zadovoljstvo odzivom birača na ovom biračkom mestu, gde glasaju osobe koje imaju državljanstvo BiH i Srbije i prijavile su se da glasaju na izborima za Srbiju. 

    U zatvorima izlaznost 46 odsto do podne

    U ukupno 29 zatvora u Srbiji do podneva je glasalo 46,29 odsto lišenih slobode - pritvorenika i osuđenika, kažu u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

    Od ukupnog broja pritvorenika i osuđenika u Srbiji, u birački spisak je upisano 8.646 njih koji imaju biračko pravo.

    U Upravi napominju da, u skladu sa zakonom, birač koji se na dan glasanja nalazi u pritvoru (pritvoreno lice) ili izdržava zavodsku sankciju (osuđeno lice), glasa na biračkom mestu unutar zatvora u kome se nalazi. 

    Izlaznost u Vojvodini do 14 časova 27,7 odsto

    Izlaznost u Vojvodini do 14 časova iznosi 27,73 odsto, saopštila je Pokrajinska izborna komisija.

    To je gotovo isto kao izlaznost za celu Srbiju, uključujući KiM.

    U Požarevcu izašlo 27 odsto birača do 14 časova

    Do 14 časova na birališta je u Požarevcu izašlo 27 odsto upisanih birača. U Kostolcu, požarevačkoj gradskoj opštini, do 13 časova pravo glasa iskoristilo je 24 procenta upisanih birača.

    Na području Grada Požarevca, uključujući i Kostolac, glasa se na 68 biračkih mesta, a u birački spisak upisano je 69.667 građana. Do sada nije bilo značajnijih problema na biralištima. 

    Ministar Nebojša Stefanović glasao na Bežanijskoj kosi

    Ministar unutrašnjih poslova i član Predsedništva Srpske napredne stranke Nebojša Stefanović glasao je danas oko 13.15 časova.

    Nebojša Stefanović
    Nebojša Stefanović / Izvor: Srbija Danas

    Stefanović je svoje biračko pravo iskoristio na biračkom mestu u Osnovnoj školi "Borislav Pekić" na Bežanijskoj kosi u Beogradu. 

    Dodik glasao u Generalnom konzulatu u Banjaluci

    Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik glasao je danas u Generalnom konzulatu Srbije u Banjaluci za izbore u Srbiji.

    U Generalnom konzulatu Srbije prethodno je glasao i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

    Milorad Dodik
    Milorad Dodik / Izvor: Foto: Printscreen/RTRS

    U više gradova u Republici Srpskoj i Federaciji BiH danas građani, koji imaju dvojno državljanstvo, mogu da glasaju za izbore u Srbiji. 

    RIK: Do 14 časova glasalo 27,7 odsto birača

    Prema podacima RIK-a do 14 časova na birališta je izašlo 27.7 odsto birača, što je utvrđeno na osnovu podataka pristiglih sa biračkih mesta na kojima se nalaze njihovi posmatrači.

    izlaznost
    izlaznost / Izvor: SD/ilustracija

    Doc. dr Marija Zdravković glasala na Bežanijskoj kosi

    Prva na listi odbornika SNS na Novom Beogradu doc.dr Marija Zdravković, glasala je nešto pre 9 časova na biračkom mestu 118 na Bežanijskoj kosi. 

    Marija Zdravković
    Marija Zdravković / Izvor: Srbija Danas

    Na istom mestu svoju dužnost obavila je i Sonja Vlahović, poslanik SNS u Skupštini Srbije. 

    OEBS: Glasanje na KIM odvija se regularno

    Šef OEBS-a na Kosovu i Metohiji Jan Bratu izjavio je danas da izborni proces teče dobro i da se poštuju sva propisana zdravstvena pravila.

    Portparol OEBS-a Džef Bejli rekao je da je do sada glasalo više od 10.000 glasača.

    Bogoljub i Milanka Karić glasali na Savskom vencu

    Predsednik Pokreta Snaga Srbije - BK Bogoljub Karić glasao je danas u 11.00 sati na biračkom mestu 28 Mesna zajednica "4. jul" u beogradskoj opštini Savski venac.

    Sa njim je na biralište izašla supruga Milanka Karić.

    Došli su sa zaštitnim maskama i rukavicama na kojima je na ruskom pisalo "Ja sam odgovoran za sebe i za tebe takođe", a koje su privukle veliku pažnju članova biračkog odbora koji su ih dobili na poklon. 

    I sin američkog ambasadora ima status posmatrača

    Američki ambasador u Beogradu Entoni Godfri zahvalio se danas Srbiji na zvaničnoj akreditaciji za praćenje izbora. 

    On je to napisao na svom zvaničnom Tviter nalogu i poželeo biračima u Srbiji "odličan i miran dan izbora" i objavio fotografiju akreditacije koju mu je dodelila Republička izborna komisija.

    Godfri je u drugom postu objavio forografiju ispred biračkog mesta 140, gde je došao zajedno sa sinom.

    "Danas mi se pridružio sin, koji je takođe akreditovan za posmatranje izbora", napisao je Godfri.

    IPSOS: Izlaznost do 13 časova 23.4%

    Prema podacima IPSOS Srbija pristiglih sa biračkih mesta izlaznost na izborima u Srbiji do 13 časova je 23,4 odsto

    Izlaznost na današnjim parlamentarnim izborima do 13 sati veća je nego na izborima 2016. godine, dok je za nijansu niža nego na predsedničkim izborima 2017. godine.

    izlaznost
    izlaznost / Izvor: SD/ilustracija

    Ako se nastavi ovakav trend, stručnjaci procenjuju da će ukupna izlaznost biti veća od 50 odsto upisanih birača.

    Do sada nisu zabeležene veće nepravilnosti koje bi mogle da utiču na regularnost izbornog procesa.

    Milan Krkobabić glasao na Novom Beogradu

    Predsednik PUPS-a i ministar u Vladi Milan Krkobabić, glasao je jutros u 8.30 časova na Novom Beogradu.

    Krkobabić je glasao na biračkom mestu broj 81 u novobeogradskom Domu zdravlja u Nehruovoj 53.

    Policiji u Zrenjaninu prijavljeno da se građanima "deli neimenovani sadržaj"

    Policijskoj upravi u Zrenjaninu je prijavljeno da su ispred biračkog mesta broj 48 u Zrenjaninu, uočeni automobil i tri osobe koje navodno dele neimenovani sadržaj građanima nakon izlaska sa birališta.

    Policijski službenici su odmah izašli na lice mesta i tom prilikom nisu zatekli prijavljene osobe ispred biračkog mesta.

    Lazar Gojković glasao sa suprugom u Valjevu

    Lazar Gojković, nosilac liste "Za našu decu - Aleksandar Vučić" i kandidat za gradonačelnika Valjeva izašao je sa suprugom na biračko mesto u svom gradu.

    Lazar Gojković
    Lazar Gojković / Izvor: Foto: Srbija Danas

    Izlaznost do 13 časova u Valjevu je 20%

    Glasao i Nebojša Zelenović

    Nosilac liste "Nebojša Zelenović - Šabac je naš" i lider stranke "Zajedno za Srbiju" Nebojša Zelenović glasao je jutros u 9.00 časova. 

    On je glasao na biračkom mestu broj 23 u gradskoj mesnoj zajednici "Žika Popović" u Šapcu. 

    Zelenović je na izbore izašao sa suprugom. 

    Dr Aleksandar Pajić glasao u Šapcu

    Nosilac liste "Aleksandar Vučić - za našu decu" i kandidat Srpske napredne stranke na lokalnim izborima u Šapcu dr Aleksandar Pajić glasao je jutros u 7.00 časova. 

    On je glasao na biračkom mestu broj 4 u šabačkom naselju Benska bara. 

    Pajić je na izbore u Šapcu izašao sa suprugom.

    12:20
    Vučić glasao na Novom Beogradu

    Predsednik Srbije i lider liste "Za našu decu" Aleksandar Vučić glasao je danas oko podne na Novom Beogradu.

    Vučić je, na izborno mesto u zgradi "Zepter International" došao sam.

    The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

    On je svoj glas predao uz veliko prisustvo domaćih i stranih medijskih ekipa.

    Saša Radulović glasao na Čukarici

    Predsednik "Dosta je bilo" i prvi na listi Suverenisti, Saša Radulović, glasao je u DV "Cerak" na Opštini Čukarica.

    Marko Đurišić glasao na Vračaru

    Prvi na izbornoj listi Ujedinjene demokratske Srbije Marko Djurišić glasao je u OŠ "Jovan Miodragović" na Vračaru.

    Marko Đurišić
    Marko Đurišić / Izvor: Tanjug/​Rade Prelić

    Zukorlić glasao u Novom Pazaru

    Na birackom mestu 76 OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" u Novom Pazaru glasao je Muamer Zukorlić, bivsi muftija Islamske Zajednice u Srbiji i nosioc liste Stranke pravde i pomirenja "Samo pravo" u drustvu ćerke i supruge

    Muamer Zukorlić
    Muamer Zukorlić / Izvor: Foto: Tanjug/Irfan Ličina

    Ljubivoje Tadić glasao u Prvoj ekonomskoj gimnaziji

    Nosilac izborne liste "Čuvamo Stari grad - Ujedinjena opozicija", koja nastupa na lokalnim izborima na beogradskoj opštini Stari grad, glumac Ljubivoje Tadić, glasao je danas pre podne na biračkom mestu u Prvoj ekonomskoj gimnaziji. 

    Tadić je na izborno mesto u Cetinjskoj ulici izašao sam. 

    Velimir Ilić glasao u Čačku

    Nosilac liste Narodni blok - Velimir Ilić - general Momir Stojanović glasao je u Čačku na biračkom mstu 94 u OŠ "Sveti Sava".

    Sergej Trifunović glasao na Savskom vencu

    Predsednik Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović glasao je u podne na biračkom mestu u Ugostiteljskoj školi u Jug Bogdanovoj ulici na Savskom vencu. 

    Sergej Trifunović
    Sergej Trifunović / Izvor: Tanjug/​Tanja Valić

    Trifunović je na glasanje došao sam. 

    IPSOS: Do 12 časova izlaznost 18.8

    Prema podacima IPSOS Srbija pristiglih sa biračkih mesta izlaznost na izborima u Srbiji do 12 časova je 18,8 odsto.

    izlaznost
    izlaznost / Izvor: SD/ilustracija

    Do sada nisu zabeležene veće nepravilnosti koje bi mogle da utiču na regularnost izbornog procesa.

    Slobodan Nikolić glasao u Šapcu

    Nosilac liste Ruska stranka Slobodan Nikolić glasao je na birčkom mestu broj 20 u šabačkoj Osnovnoj školi "Jevrem Obrenović".

    Funkcioneri Đilasove stranke izašli na glasanje i pored bojkota

    Predsednik Izvršnog odbora Đilasove Stranke slobode i pravde Velibor Pavlović i Internacionalni sekretar SSP Branka Vuković izašli su jutros na glasanje uprkos odluci njihovog lidera da bojkotuje današnje izbore u Srbiji.

    Pavlović i Vukovićeva su viđeni jutos, kako saznaje Informer, na svojim biračkim mestima, što znači da su i Đilasove pristalice i saradnici shvatili da je bojkot propao projekat. 

    Milica Đurđević Stamenkovski glasala u pratnji supruga

    Nosilac izborne liste Srpske stranke Zavetnici Milica Ðurđević Stamenkovski glasala je jutros oko 10 časova na biračkom mestu u naselju Šumice, u opštini Voždovac.

    Milica Đurđević Stamenkovski
    Milica Đurđević Stamenkovski / Izvor: Foto: Tanjug/ Srpska stranka Zavetnici

    Stamenkovski je pozvala sve građane Srbije da iskoriste pravo glasa i izađu na izbore i iskažu svoju volju, navodi se u saopštenju te stranke.

    Ona je svoju građansku dužnost ispunila u pratnji supruga. 

    Čanak, Ljajić, Mirović i Joksimovićeva obavili svoju građansku dužnost

    Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić glasao je danas u Novom Pazaru.

    Rasim Ljajić
    Rasim Ljajić / Izvor: Foto: Tanjug/Irfan Ličina

    Jedan od lidera Vojvodjanskog fronta i Ujedinjene demokratske Srbije (USD) Nenad Čanak glasao je na biračkom mestu br. 180, AD Zeleznice Srbije.

    I predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović glasao je na biračkom mestu br.152, u ulici dr Ketrin Mekfeil u Sremskoj Kamenici oko 10 sati.

    Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović glasala je danas na biračkom mestu 29, u holu Osme beogradske gimnazije.

    Jadranka Joksimović
    Jadranka Joksimović / Izvor: Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

    Srpski gardisti prvi glasali u Ambasadi Srbije u Moskvi

    Na glasačkom mestu u Ambasadi Srbije u Moskvi jutros su prvi glasali srpski gardisti, koji će 24. juna na Crvenom trgu učestvovati na paradi povodom 75-godišnjice pobede na fašizmom.

    Njih su domaćini prevezli autobusima iz Podmoskovlja, gde su smešteni u jednom od sanatorijuma Ministarstva odbrane Rusije, navode Novosti.

    Zbog zdravstvene bezbednosti svi gardisti su imali medicinske maske i gumene rukavice.

    Posle glasanja gardiste je pozdravio ambasador Srbije u Moskvi Miroslav Lazanski. 

    11.30
    Glasala Irena Vujović

    Članica Predsedništva SNS Irena Vujović glasala je jutros na biračkom mestu broj 33 u Školi za dizajn. 

    Šapić glasao na Novom Beogradu

    Nosilac izborne liste Pobeda za Srbiju i predsednik Srpskog patriotskog saveza Aleksandar Šapić danas je u 9 časova glasao na biračkom mestu u
    OŠ "Ivan Gundulić" na Novom Beogradu.

    Aleksandar Šapić
    Aleksandar Šapić / Izvor: Foto: SPAS

    IPSOS i CeSID: Izlaznost do 11 časova je 13.7 %

    Prema podacima IPSOS-a i CeSID-a Srbija pristiglih sa biračkih mesta izlaznost na izborima u Srbiji do 11 časova je 13,7 odsto. Do sada nisu zabeležene veće nepravilnosti na izbornim mestima. 

    U Rakitama ukrali glasačke kutije

    Prvi incident na izborima Srbiji, dogodio se u selu Rakita u opštini Babušnica. Tokom tokom noći obijene prostorije i odnete glasačke kutije. 

    U tom selu jutros nije počelo glasanje. U babušničkoj opštini otvorena su 43 biračka mesta, a biračko mesto broj 22 u selu Rakita nije otvoreno, jer je utvrđeno da su tokom noći obijene prostorije i odnešene glasačke kutije.

    Više o incidentu možete pročitati klikom OVDE.

    Gradonačelnik Zoran Radojičić izašao na izbore

    Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić glasao je rano jutros na Vračaru. On je svoju građansku dužnost obavio na biračkom mestu u Muzičkoj školi "Mokranjac" na ovoj opštini.

    Zoran Radojičić
    Zoran Radojičić / Izvor: Foto: Beoinfo

    Zoran Živković glasao na Vračaru, Stamatović na Zlatiboru

    Predsednik Nove stranke i kandidat koalicije "Nek maske padnu" Zelena stranka - Nova stranka, Zoran Živković glasao je danas oko 11 časova na biračkom mestu 59, na Stomatološkom fakultetu na opštini Vračar. 

    On je došao na glasanje sa suprugom, ćerkom i sinom. 

    I predsednik Zdrave Srbije Milan Stamatović glasao je u 9:30 časova na Zlatiboru. 

    On je na biračko mesto broj 27 u OŠ "Dimitrije Tucović" došao sa ćerkom Anom. 

    Lista "Milan Stamatović-Zdravo da pobedi-Dragan Jovanović-Bolja Srbija-Zdrava Srbija" nalazi se pod rednim brojem deset na parlamentarnim izborima. 

    Do 10 časova izašlo 9.3 % glasača

    Prema podacima RIK-a do 10 časova ujutru na izbore je izašlo 9.3 % glasača, što je utvrđeno na osnovu podataka pristiglih sa biračkih mesta na kojima se nalaze njihovi posmatrači. 

    izlaznost
    izlaznost / Izvor: SD/ilustracija

    Na parlamentarnim izborima pre 4 godine izlaznost do 10 časova je bila 8.85 %, što znači da je u odnosu na prethodne parlamentarne izbore izašlo 30.000 više građana. Na parlamentarnim izborima 2016. godine ukupna izlaznost je bila 56.07%.

    Glasanje u Trebinju: U prva dva sata izlaznost preko 17 posto

    Državljani Srbije sa područja istočne Hercegovine po prvi put glasaju u Trebinju, a u Konzularnoj kancelariji Republike Srbije pravo glasa ima 298 građana. Predsednik Biračkog odbora u Trebinju Radmila Bujakvić kaže da je već u ranim jutaranjim časovima izlaznost bila poprilično velika, a da izborni proces protiče u najboljem redu.

    - S obzirom da je prvi put glasanje u Trebinju, u prva dva časa imali smo izlaznost preko 17 % i sve ide u najboljem redu. Pravo glasa imaju dvojni državljani, kao i građani Srbije koji su trenutno ovde - istakla je Bujakovićeva.

    Glasala predsednica Narodne skupštine Maja Gojković

    Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković glasala je na biračkom mestu br. 180, AD Železnice Srbije.

    Maja Gojković
    Maja Gojković / Izvor: Tanjug/​Jaroslav Pap

    Izlaznost 9% do 10 časova

    Prema podacima agencije Ipsos, izlaznost na parlamentarnim izborima do 10 časova je 9%. 

    Glasala Nela Kuburović Kisić

    Ministarka pravde Nela Kuburović Kisić glasala je danas u 9.30 sati na svom biračkom mestu na Vračaru.

    Nela Kuburović
    Nela Kuburović / Izvor: Tanjug

    Kuburović Kisić, koja je i članica Predsedništva SNS, građansku dužnost obavila je na biračkom mestu u Osnovnoj školi "Kralj Petar II Karađorđević". 

    Šešelj glasao u Batajnici sa suprugom i sinovima

    Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj glasao je danas u 10 sati na biračkom mestu 96 u Osnovnoj školi "Svetislav Golubović Mitraljeta" u Batajnici.

    Vojislav Šešelj
    Vojislav Šešelj / Izvor: Tanjug/​Tanja Valić

    Šešelj je na glasanje došao sa suprugom Jadrankom i sinovima Mihailom i Vladimirom. 

    Aleksandar Vulin došao na biralište u pratnji supruge i dvojice sinova

    Ministar odbrane i predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin glasao je danas u 9 časova na biračkom mestu 43 u Osnovnoj školi "Branko Ćopić" na Vidikovcu. 

    Aleksandar Vulin
    Aleksandar Vulin / Izvor: Foto: Pokret socijalista

    Vulin je na biračko mesto došao u pratnji supruge i dvojice sinova. 

    Glasao i Miloš Jovanović

    Član Predsedništva pokreta Metla 2020, Miloš Jovanović glasao je na Vračaru u OŠ "Jovan Miodragović".

    Miloš Jovanović
    Miloš Jovanović / Izvor: Tanjug/​Sava Radovanović

    Antić glasao na Zvezdari

    Ministar rudarstva i energetike i potpredsednik SPS Aleksandar Antić glasao je danas nešto pre 10 sati na biračkom mestu broj 6, u prostorijama Gradske pijace, na Zvezdari. 

    Aleksandar Antić
    Aleksandar Antić

    Antić je došao na biralište u pratnji stranačkih kolega i sina Andreja. 

    Ministar je pozvao građane Srbije da danas u što većem broju izađu na izbore.  

    Upad u prostorije Vojvođanskog fronta u Sremskim Karlovcima

    Grupa ljudi navodno je upala jutros u prostorije Vojvođanskog fronta u Sremskim Karlovcima, a o incidentu je obaveštena policija koja je izašla na mesto događaja, saopštila je ta koalicija. 

    U saopštenju se navodi da je grupa nepoznatih ljudi, koja je upala u prostorije Vojvođanskog fronta oko 08:00 sati, prevrnula stolove i bacala stvari na aktiviste koji su se u tu nalazili. 

    Vojvođanski front zahteva da se hitno iskoriste svi mogući resursi i snimci bezbednosnih kamera, kako bi se utvrdio indentitet i procesuirali počinioci.  

    Glasao Sulejman Ugljanin

    Na biračkom mestu 95 u OŠ "Desanka Maksimović" glasao je predsednik Stranke demokratske akcije Sandžaka dr. Sulejman Ugljanin.

    Sulejman Ugljanin
    Sulejman Ugljanin / Izvor: Foto: Tanjug/Irfan Ličina

    10:03
    Miloš Vučević glasao u Novom Sadu

    Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je obavio svoju građansku dužnost i glasao.

    On je na glasanje došao sa suprugom. 

    Palma glasao u rodnom mestu Končarevu

    Dragan Markovic-Palma, danas je glasao na biračkom mestu u Osnovnoj školi u rodnom mestu Končarevu, oko šest kilometara od Jagodine.

    Dragan Marković Palma
    Dragan Marković Palma / Izvor: Tanjug/​Dušan Aničić

    Marković je na glasačko mesto došao sa suprugom, majkom, sinovima i snahama. 

    09:56
    Ružić glasao na Čukarici

    Ministar državne uprave i lokalne samouprave i potpredsednik Socijalističke partije Srbije Branko Ružić, glasao je danas oko 9.30 časova na biračkom mestu broj 3 na Šumarskom fakultetu na Čukarici.

    Branko Ružić
    Branko Ružić / Izvor: Foto: Tanjug/Nikola Anđić

    Ružić je na glasanje došao sa suprugom i sinom. 

    Cesid i Ipsos: Izlaznost do devet časova 5,2 odsto

    Prema podacima Cesida i Ipsosa, izlasnost do devet časova je 5,2 odsto upisanih birača. 

    09:31
    Pastor glasao u Subotici

    Predsednik Skupštine Vojvodine i predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor glasao je oko osam časova u zgradi osnovne škole "Petefi Šandor" u naselju Nosa kod Subotice.

    Ištvan Pastor
    Ištvan Pastor / Izvor: Tanjug/​Jaroslav Pap

    RIK: Bez neregularnosti

    Vladimir Dimitrijević, predsednik RIK je naglasio da nije bilo neregularnosti na otvaranju biračkih mesta. 

    CPI: Izlaznost do 9 sati 5.3 odsto

    Centar za praćenje izbora (CPI) saopštio je da je, na osnovu podataka pristiglih sa biračkih mesta na kojima se nalaze njihovi posmatrači, izlaznost do 9 sati 5,3 odsto. 

    Kako je navedeno, do 9 sati nisu zabeležene veće nepravilnosti koje bi mogle da utiču na regularnost izbornog procesa.

    U Srbiji su jutros u sedam sati otvorena biračka mesta za redovne parlamentarne, pokrajinske i lokalne izbore, a bice zatvorena u 20 sati, do kada traje i izborna tišina. 

    Pravo glasa ima 6. 584. 376 birača, koji mogu da glasaju na 8. 385 biračkih mesta i opredeljivaće se između ukupno 21 stranke, koalicije ili liste, kojima je za ulazak u parlament potrebno da pređu cenzus od tri odsto. 

    09:38
    Premijerka obavila građansku dužnost

    Premijerka Srbije Ana Brnabić obavila je danas svoju građansku dužnost i glasala na svom biračkom mestu, u Školi za dizajn na Dedinju.

    Ana Brnabić
    Ana Brnabić / Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

    Premijerka je, u skladu sa okolnostima u vezi sa korona, pod kojima se ovi izbori održavaju, na biračkom mesto ušao sa zaštitnom maskom. 

    Pravo glasa u inostranstvu ima 13.251 srpskih državljana

    Na današnjim parlamentarnim izborima glasaće se i van granica Srbije i to na 40 biračkih mesta širom planete.

    Pravo glasa ima 13.251 srpski državljanin.

    09:18
    Dačić glasao zajedno sa suprugom i sinom

    Potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, glasao je danas oko devet časova na biračkom mestu 35 na Dedinju.

    Ivica Dačić
    Ivica Dačić / Izvor: Tanjug/​Rade Prelić

    Lider socijalista je na glasanje došao sa suprugom i sinom. 

    Čedomir Jovanović glasao u pratnji obezbeđenja

    Predsednik Liberalno-demokratske partije (LDP) i prvi na listi Koalicija za mir - Čedomir Jovanović glasao je jutros oko 8.30 sati na biračkom mestu CMZ "Ušće" u opštini Novi Beograd.

    Čedomir Jovanović
    Čedomir Jovanović / Izvor: Tanjug/​Tanja Valić

    Jovanović je na glasačko mesto došao u pratnji obezbeđenja, i pozvao je građane da izađu na izbore.

    Glasala dr Darija Kisić Tepavčević

    Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" i epidemiolog Darija Kisic Tepavcevic jutros je glasala.

    Darija Kisić Tepavčević
    Darija Kisić Tepavčević / Izvor: Foto: Tanjug/STR

    Doktorka Kisić-Tepavčević je rekla i da izlazak na birališta ne predstavlja zdravstveni rizik, a više o tome pročitajte OVDE.

    Mladen Šarčević glasao u društvu supruge

    Ministar prosvete Mladen Šarčević obavio je glasanje jutros na svom biračkom mestu u društvu supruge. 

    Mladen Šarčević
    Mladen Šarčević / Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

    08:45
    U Severnoj Mitrovici glasali čelnici Srpske liste

    Jutros u 07.00 sati otovrena su biračka mesta na izborima za skupštinu Srbije i u Severnoj Mitrovici, a od otvaranja zabeležen je veoma veliki odziv građana.

    Glasali su predsednik Srpske liste Goran Rakić, v. d. gradinačelnika Severne Mitrovice Aleksandar Spirić, potpredsednik Srpske liste Igor Simić i kandidati za narodne poslanike u Skupštini Srbije sa Kosova.

    Oni su u pratnji velikog broja građana Severne Mitrovice došli na biračka mesta koja se nalaze u Tehničkoj školi u tom gradu.

    Pravo glasa u Severnoj Mitrovici danas ima 15.236 građana koji mogu glasati na 22 biračka mesta. 

    Ambasador SAD Entoni Godfri posmatrač na izborima

    - Hvala Srbiji na mojoj zvaničnoj akreditaciji za praćenje izbora u Srbiji danas - napisao je na svom zvaničnom Tviter nalogu američki ambasador u Srbiji.

    Srbi pohrlili na birališta na Kosovu i Metohiji

    Na Kosovu i Metohiji jutros u 7.00 otvorena su sva biračka mesta. Redovi za glasanje u srpskim sredinama su od ranog jutra.

    Građani u velikom broju pristižu na biračka mesta u Severnoj Mitrovici, Gračanici, Gnjilanu...

    Kosovo
    Kosovo / Izvor: Foto: Informer

    Širom Kosova i Metohije su na 90 biračkih mesta organizovane 144 glasačke jedinice.

    OEBS je glasački materijal dopremio na vreme, a na kraju izbornog dana glasački listić će biti prebačeni u centralnu Srbiju i pridodati ostalim glasovima.

    Oko 100.000 birača ima pravo glasa na KiM.

    RIK: Otvorena sva biračka mesta

    Sva biračka mesta u centralnoj Srbiji, na Kosovu i Metohiji i u dijaspori otvorena su na vreme i preduzete su sve mere zaštite u skladu sa preporukama Kriznog štaba, izjavio je jutros predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Vladimir Dimitrijević.

    Dimitrijević je kazao da se u centralnoj Srbiji glasa na 8.385 biračkih mesta, na Kosovu i Metohiji na 90.

    - Svi članovi biračkih odbora nose zaštitne maske i rukavice. Primenjuju se sve mere u skladu sa preporukama Kriznog staba za borbu protiv korona virusa. Što se tiče samih birača, preporučeno je da dođu sa zaštitnom opremom, a ako je ne donesu, biće obezbeđene maske na biračkim mestim - objasnio je Dimitrijević.

    On je najavio da će Republička izborna komisija prvu konferenciju za novinare održati u 11 sati.

    Pravila ponašanja na biračkom mestu

    Na biračkom mestu se očekuje pristojnost, kratko zadržavanje i poštovanje reda. Ovo su neke od preporuka: ne zadržavajte se ako niste uključeni u sprovođenje izbora, ne koristite mobilne telefone, fotoaparate i kamere i ne narušavajte red na biračkom mestu jer to može dovesti do prekidanja glasanja. Preporučeno je da nosite maske i rukavice.

    Miroslav Čučković glasao i pozvao građane da izađu na današnje izbore
    Branislav Nedimović glasao u Sremskoj Mitrovici

    Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede i prvi na listi "Aleksandar Vučić - za našu decu", obavio je svoju građansku dužnost i glasao na današnjim izborima.

    Branislav Nedimović
    Branislav Nedimović / Izvor: Foto: Printscreen/Sremska TV

    Nedimović je rano jutros glasao na izbornom mestu u Sremskoj Mitrovici.

    Ðurić u društvu kćerke glasao na Vračaru

    Direktor Kancelarije za KiM i potpredsednik Srpske napredne stranke Marko Ðurić glasao je jutros u 7 sati u Mesnoj zajednici Cvetni trg na Vračaru.

    Marko Đurić
    Marko Đurić / Izvor: Tanjug/​Sava Radovanović

    On je prvi predao svoj glas, a na biračko mesto došao je u društvu ćerke. 

    Vesić glasao na Vračaru

    Član Predsedništva Srpske napredne stranke Goran Vesić glasao je jutros oko 7.30 sati u Trećoj beogradskoj gimnaziji, na biračkom mestu broj 5.

    Goran Vesić
    Goran Vesić / Izvor: Tanjug/​Sava Radovanović

    Vesić je na glasanje došao u društvu supruge.

    Državljani Srbije glasali u Čikagu

    Na izborima za narodne poslanike glasaju i državljani Srbije koji se nalaze izvan zemlje. U Čikagu je otvoreno biračko mesto u tamnošnjem generalnom konzulatu Republike Srbije. Glasanje na biračkom mestu u Čikagu je na potpuno isti način kao i u Srbiji, rekao je vicekonzul Milinko Špica.

    Glasanje je već obavljeno dan ranije, u subotu, kako je to uobičajeno sa lokacijama u inostranstvu.

    U Njujorku i Vašingtonu se nije prijavio dovoljan broj ljudi da bi se otvorilo biračko mesto, ukazao je vicekonzul, pa je RIK izašla u susret državljanima koji su se prijavili u generalnom konzulatu u Njujorku i našoj ambasadi u Vašingtonu pa im je omogućeno da ukoliko žele da dođu u Čikago.

    Izbori za poslanike skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine

    Pored republičkih poslanika, građani biraju i predstavnike za parlament Autonomne pokrajine Vojvodine.

    Pokrajinski parlament ima 120 poslanika kojima mandat traje četiri godine. Glasa se na 1.781 biračkom mestu.

    Pravo glasa na pokrajinskim izborima ima 1.696.279 birača, dok će se štampati i rezervni broj glasačkih listića u iznosu od 0,3 odsto od utvrđenog broja, odnosno 5.089.

    Više o izbornim listama na pokrajinskim izborima pročitajte klikom OVDE.

     Evo gde možete glasati u BiH i ko sve ima pravo glasa

    Glasačka mesta u BiH otvorena su u Ambasadi Srbije u Sarajevu, generalnim konzulatima Srbije u Banjaluci i Mostaru, kao i u konzularnim kancelarijama u Drvaru i Trebinju.

    Birališta će biti i u Centru za kulturu "Semberija" u Bijeljini, Srednjoškolskom centru "Ivo Andrić" u Višegradu, Gradskoj upravi Doboj, Srednjoškolskom centru u Bratuncu, Osnovnoj školi "Sveti Sava" u Zvorniku, te u Osnovnoj školi "Desanka Maksimović" u Prijedoru.

    Pravo glasa imaju državljani BiH sa dvojnim državljanstvom, odnosno državljanstvom Republike Srbije.

    Izbore će pratiti 3.341 domaćih i 111 stranih posmatrača

    Osim posmatračke misije ODIHR, izbore u Srbiji prate i domaći posmatrači CRTA i CESID, posmatrači Agencije za borbu protiv korupcije, a prvi put se za praćenje izbora prijavio i ENEMO - Evropska mreža organizacija za nadgledanje izbora. 

    Izbore će pratiti 3.341 domaćih i 111 stranih posmatrača

    izbori
    izbori / Izvor: Tanjug/​Sava Radovanović

    07:00
    U Srbiji otvorena birališta, možete glasati na 8.385 glasačkih mesta

    U Srbiji su jutros u sedam časova otvorena biračka mesta za redovne parlamentarne, pokrajinske i lokalne izbore, koja će biti zatvorena u 20 časova, do kada traje i izborna tišina.

    Pravo glasa ima 6.584.376 birača, koji mogu da glasaju na 8.385 biračkih mesta i opredeljivati se između ukupno 21 stranke, koalicije ili liste, kojima je za ulazak u parlament potrebno da pređu cenzus od tri odsto. 

    Izbori se održavaju i na Kosovu i Metohiji.

    Više o izbornim listama možete pročitati klikom OVDE.

    Konačan broj birača je 6.584.376

    Republička izborna komisija (RIK) je usvojila odluku kojom je utvrđen konačan broj od 6.584.376 birača u Republici Srbiji na izborima u Srbiji 21. juna. 

    Odluka je doneta u skladu sa Zakonom o jedinstvenom biračkom spisku, na osnovu rešenja Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave za naknadne upise od 6. do 17. juna uključujući i Kosovo i Metohiju, rekao je predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević i dodao da je time prethodno utvrđen broj birača povećan za 711. 

    Na Kosovu i Metohiji biće otvoreno 90 biračkih mesta

    Misija OEBS-a u Prištini saopštila je da će danas angažovati 500 osoba, koje će biti uključene u proces izbora za parlament Srbije. Na Kosovu i Metohiji biće otvoreno 90 biračkih mesta.

    Sva biračka mesta u centralnoj Srbiji, na Kosovu i Metohiji i u dijaspori otvorena su na vreme i preduzete su sve mere zaštite u skladu sa preporukama Kriznog štaba, izjavio je jutros predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Vladimir Dimitrijević.

    Preporuke epidemiologa za ponašanje na biračkom mestu

    Direktorka Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović kazala je da sve preporuke za ponašanje usled opasnosti od zaraze virusom korona važe i za izbore.

    To podrazumeva držanje distance sa drugim ljudima od jednog metra, zadržavanje na biračkom mestu najduže 15 minuta, kao i korišćenje zaštitnih sredstava poput maski, rukavica i sredstava za dezinfekciju.

    Šta ako niste dobili poziv za glasanje

    Ukoliko niste dobili poziv za glasanje i dalje možete da odete na svoje biračko mesto sa važećim dokumentom i da izvršite svoju građansku dužnost.

    Pre nego što pođete na glasanje, proverite da li ste upisani u birački spisak. 

    To možete učiniti na dva načina: odlaskom u vašu opštinu ili gradsku upravu ili na sajtu https://upit.birackispisak.gov.rs/.

    Na isti način možete da saznate gde se nalazi vaše biračko mesto.

    Na izbore ne možete izaći bez važećih identifikacionih dokumenata, pa obavezno proverite da li posedujete važeću ličnu kartu ili pasoš.

    Pravila za glasanje

    Kada na dan izbora dođete na svoje biračko mesto, članovi biračkog odbora:

    • proveriće Vam desni kažiprst UV lampom, da bi utvrdili da li ste već glasali

    • utvrdiće Vaš identitet, proverom podataka iz Vaše lične karte ili pasoša 

    • pronaći će Vas u izvodu iz biračkog spiska i zaokružiće redni broj ispred Vašeg imena

    • tražiće Vam da se potpišete u izvod iz biračkog spiska 

    • predaće Vam glasački listić 

    • obeležiće Vam desni kažiprst sprejom 

    • edukovaće Vas o načinu glasanja i uputiće Vas ka mestu predviđenom za glasanje.

    Kada pristupite mestu predviđenom za glasanje, treba da se upoznate sa sadržajem glasačkog listića koji Vam je uručen. Glasački listić sadrži spisak svih izbornih lista koje učestvuju na izborima. Glasate tako što zaokružujete redni broj ispred naziva izborne liste za koju želite da glasate. Glasate sami i u tajnosti (iza paravana koji obezbeđuje tajnost glasanja). Kada zaokružite redni broj, glasački listić treba da presavijete i da ga ubacite u glasačku kutiju.

    Foto: SD/Ilustracija
    Foto: SD/Ilustracija / Izvor: SD/ilustracija

    Otvaranje birališta

    Biračka mesta se otvaraju u 7 sati 21. juna 2020. i ostaće otvorena do 20 časova istoga dana. U bilo kom trenutku u ovom intervalu možete iskoristiti svoje glasačko pravo. Ukoliko se na biračkom mestu nađete u 20 časova, prilikom zatvaranja biračkog mesta, mora vam biti omogućeno da glasate.

    Na biračkim mestima u inostranstvu se, takođe, glasa od 7,00 do 20,00 časova po lokalnom vremenu s tim da se glasanje na biračkim mestima u državama koje se nalaze u vremenskim zonama zapadno od vremenske zone u kojoj je Srbija obavlja prethodnog dana u odnosu na dan glasanja u Srbiji.

    Pravo glasa na izborima 21. juna ima 6.583.665 građana Srbije, a glasaće se na 8.386 biračkih mesta.

    Predstavnici srpske dijaspore imaće priliku da, za učesnike na parlamentarnim izborima 21. juna, glasaju na 42 biračka mesta raspoređena u svega 19 zemalja sveta.

    U Sjedinjenim Američkim Državama, tačnije u Čikagu, izborna mesta su već otvorena.

    Izborne liste

    Građani će imati priliku da se odluče za jednu od 21 izborne liste koje učestvuju na izborima.

    Foto: SD/ilustracija
    Foto: SD/ilustracija / Izvor: SD/ilustracija

    Danas su izbori

    Danas, 21. juna 2020. godine se održavaju redovni parlamentarni, lokalni i pokrajinski izbori u Srbiji.

    Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 4. marta raspisao parlamentarne izbore za 26. april, ali umešala se pandemija korona virusa. Na snagu je stupilo vanredno stanje, onemogućivši javna okupljanja, a samim tim izbore i izbornu kampanju.

    Tek je po ukidanju vanrednog stanja, 6. maja, odlučeno da će se izbori održati u nedelju, 21. juna - izbori u Srbiji se uvek održavaju u nedelju.

    Na predstojećim izborima odlučuje se sastav Narodne skupštine, Skupštine Vojvodine i parlamenata više lokalnih samouprava.