Četvrtak 07. dec 2023.
Aleksandar-Vučić

Preliminarni rezultati izbora u Beogradu: SNS i SPS osvojili većinu - evo koliko imaju odbornika (FOTO)

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Srpska napredna stranka (SNS) i Socijalistička partija Srbije (SPS) imaju 56 odbornika, odnosno većinu dovoljnu za novu gradsku vlast, pokazuju preliminarni podaci Gradske izborne komisije na 100 odsto obrađenih biračkih mesta.

Prema podacima Gradske izborne komisija, rezultati su takvi jasno pokazuju da SNS i SPS imaju jednog odbornika više za većinu Beogradu.

Lista okupljena oko SNS osvojila je 348.346 glasova, 38,02 odsto podrške i 48 mandata, dok je lista koju je predvodio Toma Fila ispred SPS ostvarila 6,99 odsto glasova i 8 mandata.

Najbolji rezultati kod opozicionih lista ostvarili su Ujedinjeni za pobedu Beogradu (21, 32 glasova i 26 mandata), dok je koalicija Moramo dobila 10,81 glasova i 13 mandata.

Kad je reč o drugim listama, "Miloš Jovanović - NADA za Beograd" dobila je 6,3 odsto glasova i 7 mandata, dok su liste okupljene oko Dveri i Zavetnika dobili četiri mandata.

Dušku Vujoševiću i Borisu Tadiću s liste "Ajmo ljudi" falilo je par hiljada glasova, pa su se zaustavili na 2,86 odsto.

Ovakvi rezultati definitivno su potvrdili da će dosadašnja vlast u Beogradu ponovo moći da formira gradsku upravu.

Koliko će ona trajati drugo je pitanje, ali sudeći po onom što se moglo čuti posle sastanka Aleksandra Vučića i Dragana Đilasa, o čemu je javno govorio i predsednik republike, novi izbori u Beogradu mogli bi biti raspisani na zimu ove godine.

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
2 Beograd