Petak 01. dec 2023.
Miloš Francuz

"SVAKO SE KREĆE U GRANICAMA SOPSTVENE POKVARENOSTI" Miloš Francuz preti ulicom i nasiljem, a zaboravlja kako to policija rešava u njegovoj rodnoj grudi (VIDEO)

Foto: Youtube Printscreen/N1/Urban Pictures UK
Jovanović zaboravio na francuske manire.

Domaća javnost ostala je šokirana nedavnim video snimkom na kojem predsednik Novog DSS-a Miloš Jovanović otvoreno preti ulicom.

- Ako se desi da neko od njih preleti iz ovog ili onog razloga, da li zato što je potkupljen ili iz nekog drugog razloga, ja ću to smatrati kao izbornu krađu jer će to biti prekrajanje izborne volje građana i u tom slučaju ću ja pozvati građane da brane svoju izbornu volju! -  rekao je francuski državljanin Miloš Jovanović.

Nema sumnje da bi u većini država članica Evropske unije, ovakva izjava bila protumačena kao poziv na ugrožavanje opšteg javnog reda i mira pa čak i kao poziv na rušenje ustavnog poretka.

Jovanović bi trebalo da zna da se u Švedskoj primera radi, Greta Tunberg hapsi zbog neprijavljenih mirnih protesta, a u Francuskoj, čiji je on državljanin, ovakvi skupovi prekidaju i guše u krvi.

Uprkos tome, Srbija nastavlja da drži lekciju iz demokratije.

Naime, predstavnici opozicije slobodni su da bez problema održavaju proteste čak i onda kada isti nisu odobreni, a nailaze na toleranciju domaćih organa i onda kada svojim potezima na najgrublji način krše zakon i pružaju otvoreni otpor nameri državnih organa da obavljaju svoje redovne poslove.

Ovaj francuski državljanin koji pretenduje da u Srbiji obavlja najviše državne funkcije, trebalo bi da zna da je eko aktivistkinja u Štokholmu, uhapšena zbog blokiranja običnog puta dok njegove su on i njegove kolege iz opozicije u nekoliko navrata blokirali međunarodne saobraćajnice.

Ovakvim postupcima ne samo da se cela država uvodi u jedan nezavidan položaj budući da je Most Gazela je deo međunarodnog autoputa E-75, već se na najbesprizorniji način krši još jedna ključna demokratska tekovina a to je sloboda kretanja, posebno u slučaju međunarodne saobraćajnice.

Postavlja se pitanje šta bi se dogodilo da se u jednoj Franuskoj, najuređenijoj zemlji sa najvišim stepenom demokratije, blokira deo ključnog auto-puta?! Ako neko nije siguran, nije na odmet da pogleda video ispod:

Ako pravosuđe zemalja EU reaguje promptno i efikasno u situacijama kada uopšte nije došlo do nekog značajnijeg narušavanja javnog reda i mira poput protesta koji su održani bez odobrenja nadležnog organa - sigurno je da se lideri opozicije ne bi proveli nimalo dobro u bilo kojoj zemlji Evropske unije.

Da žive, recimo, u Parizu, Miloš, Marinika, Đilas i ostali kompanjoni verovatno bi već odavno bili iza rešetaka.

Nasuprot tome, pravosuđe i policija Srbije imaju izuzetno visok nivo razumevanja prema svim grupama i pojedincima koje iskazuju svoje nezadovoljstvo, čak i kada grubo krše zakon.

Osim što očigledno ne poseduje manire države čije državljanstvo ima, Jovanović prećutkuje činjenicu da su za vreme njegove vlasti, protesti brutalno gušeni, volja građana zanemarivana a demokratske tekovine grubo skrajnute na stranu.

Nadalje, samoproklamovani borac za fer i poštene izbore ne govori ni koliko su za vreme nekadašnjeg DOS-a i perioda do 2012. godine, predstavnici opozicije bili zastupljeni na televizijama sa nacionalnom frekvencijom.

Glas opozicije bio je ućutkivan, maksimalno marginalizovan a pojedini politički činioci su čak i zabranjeni.

Politička amnezija toliko je snažno izražena da se Jovanović ne seća čak, ni brojnih i čestih prigovora na regularnost predsedničkih, parlamentarnih, pokrajinskih i lokalnih izbora koji su održavani za vreme vladavine njegove političke opcije.

Možda je upravo, posredi podsvesni strah da se njemu i njegovim pajtosima ne desi nešto od onog što se očigledno dešavalo tokom izbornih procesa za vreme vladavine takozvane demokratske vlasti.

Na ovom mestu možda bi najprikladnije bilo citirati i predsednika Aleksandra Vučića da se "svako kreće u granicama sopstvene pokvarenosti."

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd