Skip to main content
Jakov Milatović

KO JE JAKOV MILATOVIĆ? Impresivna biografija mladog političara koji će odmeriti snage sa Đukanovićem u 2. krugu!

Foto: Shutterstock/Youtube/Printscreen/RTCG - Zvanični kanal
Postigao je veliki uspeh na izborima

U Crnoj Gori danas su održani predsednički izbori, a preliminarni rezultati govore da će Milo Đukanović i Jakov Milatović ići u drugi krug. CDT je objavio da je, na osnovu 100 odsto obrađenog uzorka, Milo Đukanović osvojio 35,3 odsto, a Milatović 28,9 odsto glasova.

PRVI REZULTATI IZBORA U CRNOJ GORI!

PRVI REZULTATI IZBORA U CRNOJ GORI!

OGLASILI SE IZ POKRETA EVROPA SAD: Milatović ide u drugi krug, on je sledeći predsednik Crne Gore

OGLASILI SE IZ POKRETA EVROPA SAD: Milatović ide u drugi krug, on je sledeći predsednik Crne Gore

OGLASIO SE MANDIĆ: Uputio podršku jednom kanditatu - "Nema pobede bez Demokratsko fronta"

OGLASIO SE MANDIĆ: Uputio podršku jednom kanditatu - "Nema pobede bez Demokratsko fronta"

Ko je Jakov Milatović?

Rođen je 1986. godine u Podgorici, gde je završio osnovnu školu i Gimnaziju sa diplomom Luča. Osnovne studije završio je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, sa prosečnom ocenom 10 i bio je student generacije.

Kao stipendista američke vlade boravio je na Univerzitetu savezne države Ilinois, kao stipendista austrijske vlade na Univerzitetu u Beču, a kao stipendista Evropske komisije na Univerzitetu u Rimu.

Magistarske studije u oblasti ekonomije završio je na Univerzitetu Oksford kao stipendista britanske vlade. Radio je u NLB banci, Deutsche banci, a onda u Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD).

Jakov Milatović
Jakov Milatović
Foto: Shutterstock/Youtube/Printscreen/Gradska RTV Podgorica

Karijeru kao ekonomista gradio je u nekoliko poznatih banaka u regiji, ali i u Evropi, a od 2014. godine radio u Evropskoj banci za obnovu i razvoj i to u timu za ekonomsku i političku analizu.

Druga iskustva i usavršavanja sticao je u okviru nemačke Fondacije Konrad Adenauer, Londonske škole ekonomije, Univerziteta u Pekingu, Liderske akademije Univerziteta Standford, i drugih. Autor je više stručnih radova i koautor je dve knjige.

Politička karijera

Milatović je bio ministar ekonomskog razvoja u Vladi Zdravka Krivokapića, kao i kandidat za gradonačelnika Podgorice. Iako su građani hvalili njegove poteze, ekonomisti su smatrali da su reformske mere Milatovića uvod u grčki scenario u Crnoj Gori.

Nakon što je Vlada Crne Gore na čelu sa Krivokapićem pala, Milatović je formirao sopstveni politički projekat koji je dobio naziv po političkim reformama koje je sprovodio.

Milo Đukanović
Foto: Profimedia

Prvo iskušenje za pokret bili su lokalni izbori u Crnoj Gori, a Milatović se kao kandidat liste prijavio za poziciju gradonačelnika glavnog grada.

Rezultati izbora pokazali su da je Milatovićev pokret osvojio 21 posto glasova što je uz druge opozicione stranke bilo sasvim dovoljno da formiraju većinu i izbace sa vlasti DPS Mila Đukanovića.

Nakon izbora usledio je niz žalbi na izborni proces, a o kojima je morao odlučivati Ustavni sud. Proces je odblokiran tek krajem februara, odnosno početkom marta čime su se stekli uslovi za prenos vlasti i sprovođenje rezultata izbora.

U međuvremenu, Milatović je odustao od gradonačelničke funkcije i saopštio da će se kandidovati za predsednika Crne Gore, a u svojoj kampanji je naglasio kako će mu fokus biti na borbi protiv korupcije i ekonomskim reformama.

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd