Skip to main content
Ministar

NEVEROVATNA ISPOVEST: Albanac rušio srpski manastir - a kad je obnovljen, došao da se moli za BOLESNU ĆERKU

Foto: Printscreen/Youtube/Pančevo RTV
Zahvaljujući kralju Aleksandru Obrenoviću, koji je otkupljivao te menice, manastir je ponovo vraćen u ruke srpskih monaha.

Bivši ministar kulture, a danas direktor "Filmskih novosti" Vladimir Tomčić bio je gost Vanje Bulića u emsiji "Biseri" i otkrio neverovatnu priču o srpskom manastiru.

On je govorio o svojim istraživanjima u vezi sa srpskom kulturom i srpskim kulturnim sećanjem, pa se u emsiji osvrnuo na svoj boravak u Hilandaru, ali i o prisustvu Srba na Kosmetu kroz svetinje.

VELIKODUŠAN GEST MANASTIRA HILANDAR: Porodici Petrović pokloniće 20 hiljada litara vina

VELIKODUŠAN GEST MANASTIRA HILANDAR: Porodici Petrović pokloniće 20 hiljada litara vina

RAZORAN ZEMLJOTRES U OKOLINI BELOG MANASTIRA! Meštane probudilo podrhtavanje prozora i kreveta

RAZORAN ZEMLJOTRES U OKOLINI BELOG MANASTIRA! Meštane probudilo podrhtavanje prozora i kreveta

RAZGOVARAO SA PROFESORIMA I STUDENTIMA: Patrijarh Porfirije obišao manastir Novu Gračanicu u Libertivilu

RAZGOVARAO SA PROFESORIMA I STUDENTIMA: Patrijarh Porfirije obišao manastir Novu Gračanicu u Libertivilu

Na pitanje voditelja Vanje Bulića zašto niko ne govori o tome da je Narodna biblioteka navodno opljačkana prilikom bombardovanja 6. aprila 1941. godine, Tomčić kaže da iako ne voli teorije zavere, postoje neke činjenice koje se mogu povezati sa tom pričom.

- Najznačajnije rukopisne knjige nalazile su se u prizemlju i podrumu. Ali bilo je svedoka koji su ostavili pisani trag da je ta zgrada tinjala pre nego što je izgorela. Sa velikom verovatnoćom može se verovati da je deo tih knjiga iznesen i ključni dokaz je što se najčešće pojavljuje u Beču na aukcijama neke stvari koje su bile kod nas - kaže Tomčić.

U vreme Tita država je bila prema Srpskoj tradiciji veoma selektivna

- Jedan primer da država nije vodila računa, kada je stvoren Jugoslovenski leksikografski zavod u Zagrebu, najvrednija rukopisna knjiga, posle Miroslavljevog jevanđelja, kod Srba je bila "Krmčija". Odneta je tada u Zagreb, bez šanse da se vrati - kaže Tomčić.

- Nude da pošalju fototipsko izdanje, ali original nikad - navodi Tomčić.

Tomčić navodi da je doživeo pravi šok kada je došao u Hilandar nakon požara

Priča se da je odnesen i određen broj sanduka iz pepela Hilandara, koji nikada nisu vraćeni, niti ponovo viđeni, a Tomčić tu priču i potvrđuje.

- Iz pepela su se vadile razne stvari. Od viljuška i kašika do, kandila, ćivota, svćnjaka... Onda su došli do tih sanduka, a tu šta je sve bilo, bog sveti zna. Isto tako bila je kolekcija slika naših najčuvenijih slikara, koji su svoja dela poklonili Hilandaru. Ta kolekcija je zaturena ili se nešto sa njom dešava - kaže Vlada Tomčić.

U jednom periodu u srpskom manastiru bili su u većini bugarski monasi, koji su manastirsko zemljište stavljali pod hipoteku.

Zahvaljujući kralju Aleksandru Obrenoviću, koji je otkupljivao te menice, manastir je ponovo vraćen u ruke srpskih monaha.

To otkupljivanje nastavljeno je i nakon njegovog tragičnog ubistva, otkriva Tomčić.

- Samo jednom su Srbi ispravno postupili. Od većine bugarskih monaha ostao je samo iguman, koji je bio izuzetno moćan čovek. Kada je počeo Prvi svetski rat, naši monasi ga prijave da je nemački špijun. Zatvore ga na šest godina, a kada se vratio sa robije, nisu ga više primili u manastir - otkriva Tomčić.

Albanac
Foto: Printscreen/Youtube

O Albancima na Kosovu i čoveku koji je rušio manastir, pa se molio u njemu

Albanci su, uz pomoć Amerikanaca snimili filmove o svetinjama na Kosovu i Metohiji i to predstavljajući ih kao njihove, a Vlada Tomčić sada pokušava da ispravi tu nepravdu.

- Tehnički imaju veliki budžet, ali je priča potpuno besmislena. Jedina borba koju imamo je sa filmovima koje mi snimamo u 48 epizoda, a još ćemo i 52 gde ne samo da se dobrim snimcima fresaka, knjiga i zgrada, već i dokumentima, poveljama, darovnicama, koji govore u prilog istine da je to srpsko. Mi smo skloni ka tome da minimiziramo stvari. U jednoj od epizoda o Visokim Dečanima iz serije u Tirani napisano je i rečeno u kameru da je Visoke Dečane pravio Albanac fra Vito Kotoranin. I mi umiremo od smeha, kako može fratar da bude Albanac, ali neko u Kanadi nema ni pojma gde je Kosovo, a ne da fra Vito nikako ne može biti Albanac. Što se laž više ponavlja, postaće istina. To je strašno - kaže Tomčić.

- Svetinje i katolika i muslimana ne treba dirati, jer donosi prokletstvo, jer diraš u nešto u šta ne bi trebao dirati - kaže Tomčić.

Crkva oko koga je izgrađen manastir koji nosi naziv po svecima Kozmi i Damjanu nadaleko je poznat po verovanju u čudesna isceljenja koja se u njemu događaju.

- Veruje se da, ako je neko bolestan ili u porodici ima bolesnog, pa bio Srbin, Jevrejin ili Albanac, prolaskom ispod ćivota sa moštima Svetih Kozme i Damjana ili ležanjem pod njim dolazi do ozdravljenja. Čak i bez molitve - kaže Tomčić.

On ističe da i samo prisustvo na tom mestu donosi dobro.

- Manastir je srušen u pogromu 2003. godine, a kako se to očekivalo, relikvije, mošti i ćivot sa svetiteljima odneti su u Gračanicu. Sve ostalo je toliko porušeno da je ostao kao bazen, i temelj je srušen. A kamen se razleteo od eksplozije i niko ga nije dirao. Tako da je tri meseca kasnije, kada je počela rekonstrukcija, pravljen od istog materijala od kog je i bio. Kada je završen ponovo su počeli da dolaze i Albanci i Srbi. Albanci najčešće noću da ih ne vide, međutim, vremenom su se okuražili - kaže Tomčić.

Manastir
Foto: Profimedia

On je prepričao i susret sa jednim Albancem, čiju je ispovest uspeo i da zabeleži kamerom.

- Ja sam snimio i Albanca koji dolazi sa suprugom i tri ćerke, koji mi je rekao da je on učestvovao u rušenju Manastira Zočište, a sada dolazi tu jer mu je ćerka bolesna - kaže Tomčić.

Kako navodi, danas je veliko pitanje ko će na Kosovu ostati za pedeset godina, budući da je Albancima najviše stalo do vizne liberalzacije, kako bi mogli da odu u inostranstvo.

- Iz razgovora sa muškarcima, saznao sam i da im natalitet opada jer žene gledaju serije u kojima ne mogu da vide da junakinje imaju više dece, pa ni one neće da rađaju - ističe Vlada.

Centar njegovog interesovanja su i zloglasne jame u istočnoj Hercegovini, a potresne priče Srba i stravične priče vezane za njihovo stradanje Vlada takođe želi da predoči u dokumentarne serijale.

 
Vremenska prognoza
Clear sky
20 Beograd