Skip to main content
Aljbin Kurti

ALBANCI PROZIVAJU NADOBUDNOG POBEDNIKA: Kurti bi trebalo da bude manje arogantan

Foto: SD/ilustracija/Profimedia
Postoji mogućnost da će Kosmet ponovo ići na vanredne izbore

Politički analitičar Rahman Pačarizi rekao je da bi lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti, kao apsolutni pobednik izbora, trebalo da bude manje arogantan, jer poruke koje je poslao poslednjih dana mogu pogrešno da se protumače kao da namerno želi da izazove krizu kada je u pitanju izbor novog predsednika Kosmeta. 

Lajčak poslao NOVU PORUKU PRIŠTINI: Najavljen i susret Vučića i Kurtija!

Lajčak poslao NOVU PORUKU PRIŠTINI: Najavljen i susret Vučića i Kurtija!

PUCNJAVA NA KOSOVU: Albanci pucali na Gorance, umešan i policajac!

PUCNJAVA NA KOSOVU: Albanci pucali na Gorance, umešan i policajac!

PUSTE ŽELJE KURTIJEVE: Nema ujedinjenja sa Albanijom, lider Samooredeljenja priznao da je to samo san

PUSTE ŽELJE KURTIJEVE: Nema ujedinjenja sa Albanijom, lider Samooredeljenja priznao da je to samo san

- Arogantan stav Kurtija se vidi i po njegovim izjavama o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, ali i kada je reč o otvaranju takozvane ambasade Kosmeta u Izraelu. Kada je reč o mestu predsednika, činjenica da insistira na tome da Vjosa Osmani bude predsednik, mislim da je s jedne strane prava akcija, jer je sa njom i potpisao sporazum za ovu funkciju, ali s druge strane kada bi imao mekši diskurs sa drugim strankama, bilo bi opuštajuće i pružilo bi potrebnu podršku od 80 poslanika - rekao je Pačarizi koji je dodao i da ne veruje da bi se druge političke partije upustile u - avanturu” da spreče Osmanijevu da bude izabrana za takozvanog predsednika Kosmeta.

Pačarizi je rekao i da postoji mogućnost da će Kosmet ponovo ići na vanredne izbore, ali, prema njegovim rečima, to bi bilo nepotrebno.

Kazna ako budu ometali proces

Kako je zaključio, političke stranke moraju da pokažu svoju konstruktivnost bilo da su iz opozicije ili ne.

- Političke stranke nemaju drugog izbora, jer bi bile kažnjene još više ako bi ometale proces izbora takozvanog predsednika Kosmeta - rekao je Pačarizi.

- Glasovi su jasni, Pokret Samoopredeljenje je osvojio skoro 50 odsto od ukupnog broja glasova. Mislim da druge političke stranke, one koje su izgubile na izborima, više ne bi trebalo da se bave ovim pitanjem - rekao je Pačarizi.

Kada je u pitanju formiranje vlade u to nema sumnje, i neće biti problema, smatra analitičar, koji je dodao da sada treba razgovarati o pitanju nazovi predsednika.

- Samoopredeljenje je pobednik i trebalo bi da napravi novu vladu bez koalicije sa drugim strankama, koje nisu pokazale ambicije da budu deo vlade, osim ABK koji ima za cilj mesto takozvanog predsednika Kosmeta. Kada je reč o takozvanoj vladi, nema sumnje, ali kada je reč o predsedniku, postoji potreba za diskusijom - rekao je Pačarizi.

Vremenska prognoza
Clear sky
7 Beograd