Subota 24. feb 2024.
lažni sveštenik

REČ JE O ČOVEKU KOJI JE PREVARANT I KOGA NIKO U ALBANIJI NE PRIZNAJE! Albanska pravoslavna crkva se oglasila povodom lažnog sveštenika na KiM

Foto: Printscreen/Društvene mreže
Portparol Pravoslavne crkve Albanije Toma Dima se oglasio za Kosovo onlajn i rekao je da postoji samo jedna Autokefalna crkva Albanije. Kada je reč o osobi koja je upala u srpsku pravoslavnu crkvu, rekao je da on prevarant, da nije sveštenik i da ga niko u Albaniji ne priznaje.

Portparol Pravoslavne crkve Albanije Toma Dima rekao je za Kosovo onlajn da postoji sporazum između države i crkve i da postoji samo jedna Autokefalna crkva Albanije, te da je to garancija protiv osoba koje zloupotrebljavaju njene simbole i dodao da je kada se govori Nikoli Džufki, koji je upao u srpsku pravoslavnu crkvu u okolini Podujeva "reč o prevarantu i osobi koja nije sveštenik".

PODUJEVO - SIMBOL STRADANJA! Dve decenije posle pogroma ponovo se skrnave srpski hramovi podujevo

PODUJEVO - SIMBOL STRADANJA! Dve decenije posle pogroma ponovo se skrnave srpski hramovi

KURTI POJAČAVA TEROR Novim napadima na SPC, kosovski Albanci otkrili svoje prljave i nečasne namerekurti

KURTI POJAČAVA TEROR Novim napadima na SPC, kosovski Albanci otkrili svoje prljave i nečasne namere

DVA UBISTVA U PRIŠTINI TOKOM NOĆI U RAZMAKU OD DVA SATA: Ubijena supruga savetnika Bedžeta PacolijaKosovo, policija

DVA UBISTVA U PRIŠTINI TOKOM NOĆI U RAZMAKU OD DVA SATA: Ubijena supruga savetnika Bedžeta Pacolija

- Prema sporazumu izmedju albanske države i crkve, u Albaniji postoji samo jedna crkva, Autokefalna crkva Albanije, i to je garancija protiv osoba koje zloupotrebljavaju njene simbole. Sto se tiče ove osobe, sve je razjašnjeno kako izjavom Mitropolije Eljbasanske od pre godinu dana, deklaracijom Verskog Saveta Eljbasana, kao i raznim izjavama Pravoslavne crkve Albanije upućenim medijima - rekao je on.

Kako je kazao govoreći o samooproglašenom svešteniku koji je provalio sa grupom lica u crkvu Svetog Arhangela Mihaila u selu Rakitnici, opština Podujevo Nikoli Džufki, tu je reč o osobi koja nije sveštenik.

- U ovom slučaju je reč o prevarantu i o osobi koja nije sveštenik. Ovo je osnovna stvar. Njega ne priznaju ni država, ni bilo koja druga institucija, ni verske zajednice Albanije. Niko ne priznaje ovog čoveka. Njega priznaju samo nekoliko ljudi, koji su van pravoslavne crkve, koji pokušavaju da ga iskoriste u razne svrhe, a možda i ga finansiraju. Ovo je suština stvari - rekao je on.

Eparhija raško-prizrenska saopštila je da je, 28. novembra, u crkvu Sv. Arhangela Mihaila u selu Rakitnici, opština Podujevo, provalila grupa lica zajedno sa samozvanim i lažnim sveštenikom Nikolom Džufkom, građaninom Republike Albanije, da bi u crkvi navodno obavili crkveni obred.

U saopštenju se navodi da je reč o grubom nasrtaju na imovinu SPC - u cilju širenja etničke i verske mržnje i nestabilnosti na prostoru Kosova i Metohije.

- Ovo krivično delo je samo još jedno u nizu koje za cilj ima otimanje duhovne i kulturne baštine Srpske pravoslavne crkve, odnosno "albanizaciju" ili "kosovarizaciju" naše duhovne i kulturne baštine. Na proces kulturne aproprijacije naše baštine Eparhija raško-prizrenska ukazuje već godinama. Ovaj najnoviji slučaj je naše navode potvrdio, ovoga puta na nesporan i krajnje zabrinjavajuće način. Ovakvi i slični akti ukazuju na hitnu potrebu zaštite naše kulturne i duhovne baštine, pre svega od pojedinaca i organizacija povezanih sa kosovskim institucijama, ili sa pojedincima koje deluju uz veću ili manju podršku tih institucija - navodi se u saopštenju Eparhije raško-prizrenske.

Vremenska prognoza
Umerena kiša
14 Beograd