Skip to main content
Aljbin Kurti

AMERIKA OKRENULA LEĐA KURTIJEVOJ POLITICI? Oglasili se Šole i Eskobar: "Priština mora da formira ZSO"

Foto: Shutterstock - Youtube printscreen/Al Jazeera Balkans
Premijer privremenih prištinskih vlasti Aljbin Kurti generično odbija formiranje ZSO

Savetnik u američkom Stejt departmentu Derek Šole i specijalni američki izaslanik za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, istakli su da je vreme za osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom i da je to pravno obavezujuća međunarodna obaveza.    

Šole i Eskobar, u autorskom tekstu za prištinsku Kohu,  objašnjavaju kako bi izgledala Zajednica i navode da su među najvažnijim ciljevima SAD na zapadnom Balkanu da pomognu "u stvaranju uslova za zdrave, mirne i stabilne odnose Srbije i Kosova", ocenjujući da je ovo istorijska prilika koju obe strane treba da iskoriste.   

"VAŽNO JE DA NE PODLEŽEMO EUFORIJI" Đurić objasnio zašto Kurti izbegava razgovor o ZSO

"VAŽNO JE DA NE PODLEŽEMO EUFORIJI" Đurić objasnio zašto Kurti izbegava razgovor o ZSO

PRITSCI NA SRBIJU IZ DANA U DAN RASTU! Kosovo je samo jedan od zahteva, dugačak spisak "prohteva" Brisela

PRITSCI NA SRBIJU IZ DANA U DAN RASTU! Kosovo je samo jedan od zahteva, dugačak spisak "prohteva" Brisela

OGLASIO SE BIVŠI SPECIJALNI IZASLANIK EU ZA KOSOVO I METOHIJU: "Spremaju se teški koraci za Srbiju, ali Beograd može sve da preokrene"

OGLASIO SE BIVŠI SPECIJALNI IZASLANIK EU ZA KOSOVO I METOHIJU: "Spremaju se teški koraci za Srbiju, ali Beograd može sve da preokrene"

 Naglašavaju da je među najkritičnijim zadacima primena sporazuma o Zajednici opština sa srpskom većinom i da je vreme da se jasno kaže šta ona jeste, a šta nije.     

Kako objašnjavaju, Zajednica bi bila struktura za opštine sa većinskim srpskim stanovništvom koja bi koordinisala pitanja i usluge kao što su obrazovanje, zdravstvo, urbano i ruralno planiranje i lokalni ekonomski razvoj, drugim rečima funkcije koje su odgovornost svih opština na tzv. Kosovu.     

Smatraju da je to način da se poboljša svakodnevni život građana, stvori poverenje između Srba i vlade privremenih prištinskih institucija, obezbede bolje veze između severa i ostatka tzv. Kosova i da se stvore mehanizmi da Srbi više učestvuju u društvenom životu.     

Šole i Eskobar ističu da je implementacija Sporazuma o ZSO pravno obavezujuća međunarodna obaveza, koja zahteva akciju Prištine, Beograd, EU, kao i postojeću posvećenost Sjedinjenih Država u podršci dijalogu uz posredovanje EU.    

Ukazuju da posvećenost Prištine stvaranju zajednice ne krši kosovski ustav, niti ugrožava, kako navode, "njen suverenitet, nezavisnost ili demokratske institucije" i dodaju da se SAD snažno protive stvaranju bilo koje etničke zajednice nalik Republici Srpskoj u BiH.     

Šole i Eskobar navode da međunarodna zajednica ne nastoji da nametne rešenje, već od Prištine traži da pruži svoju viziju za Zajednicu i podsećaju da je specijalni predstavnik EU naveo da postoji 14 sličnih aranžmana unutar EU, od kojih nijedan ne podriva evropske sisteme efektivnog upravljanja.     

- U okviru dijaloga koji vodi EU, Kosovo može da odbaci opcije koje ugrožavaju njegovu pravnu strukturu, ali ne može da odbaci svoje obaveze - ističu dvojica visokih američkih diplomata.     

Dodaju da su SAD, kao, kako navode, "najprokosovskija zemlja u svetu", posvećene podršci narodu tzv. Kosova kako bi se osiguralo da "njegova ustavna i pravna struktura ne bude ugrožena".    

Navode da bi opštine sa zajedničkim interesima, jezikom i kulturom mogle efikasnije da rade zajedno na rešavanju zajedničkih izazova u pružanju javnih usluga i kao primer se navodi da će opštine moći da kreiraju nastavne planove i programe na srpskom jeziku za lokalne škole u ​​nekim opštinama, a ne da rade, kako se navodi, "u vakuumu".     

Šole i Eskobar navode da bi opštine sarađivale u okviru "legitimnih kosovskih institucija i struktura" i da bi omogućavanjem određenim opštinama da efikasnije vrše ovlašćenja koja već imaju, bila izbegnuta potreba da građani traže usluge od, kako je navedeno, "nelegalnih paralelnih struktura".     

Dodaju da bi svaka podrška i pomoć koju bi Srbija ponudila Zajednici, morala da bude transparentna i da ide legitimnim i dozvoljenim kanalima.    

Šole i Eskobara naglašavaju da Zajednica opština sa srpskom većinom ne bi bila jednonacionalna i da bi to bile opštine sa srpskom većinom, gde žive ne samo Srbi, već i Albanci, Bošnjaci i drugi.     

Dvojica američkih diplomata naglašavaju da su SAD spremne da podrže Prištinu da ispuni obavezu formiranja ZSO i da će stajati uz nju na svakom koraku. 

Vremenska prognoza
Clear sky
23 Beograd