Skip to main content
Aljbin Kurti

AMERIKANCI IZGUBILI ŽIVCE, KURTI JE BIVŠI? Spremna zamena, pominje se samo JEDNO IME

Foto: Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys
Lider Alijanse za novo Kosovo zalaže se za ekonomsko, a ne političko rešenje za Kosovo, što je i bilo u fokusu SAD tokom ranijih pregovora

Kosovski premijer Aljbin Kurti, koji ima sve manju podršku i u Prištini, ali i u zapadnim centrima moći, mogao bi u skorijem periodu da bude skinut s te funkcije. Kako se već šuška u diplomatskim krugovima, za njega je već i pronađena zamena, a najveće šanse da ga nasledi, prema nezvaničnim informacijama, ima donedavni ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli.

"UKLANJANJE BARIKADA NE ISKLJUČUJE ŽRTVE" Kurti ne prestaje sa jezivim pretnjama Srbima

"UKLANJANJE BARIKADA NE ISKLJUČUJE ŽRTVE" Kurti ne prestaje sa jezivim pretnjama Srbima

"APSURDNO I NEPRIHVATLJIVO" Nemci snažno podržavaju Kurtijev režim: Povratak srpske vojske nezamisliv - rešite do Božića!

"APSURDNO I NEPRIHVATLJIVO" Nemci snažno podržavaju Kurtijev režim: Povratak srpske vojske nezamisliv - rešite do Božića!

BORBA SRBA UŠLA U JEDANAESTI DAN: Barikade miran otpor teroru Aljbina Kurtija - nema predaje (FOTO/VIDEO)

BORBA SRBA UŠLA U JEDANAESTI DAN: Barikade miran otpor teroru Aljbina Kurtija - nema predaje (FOTO/VIDEO)

Naime, reklo bi se da i SAD i EU imaju sve manje živaca za Kurtija, koji i javno dobija packe zbog poteza koje vuče i kojima sve dublje destabilizuje situaciju na KiM i onemogućava nastavak dijaloga s Beogradom. Istovremeno, kao najizvesnija opcija za njegovu zamenu istakao se Pacoli, koji se kao nekadašnjih šef diplomatije pokazao kao saradljiviji, a nisu tajna ni njegovi dobri odnosi sa američkim zvaničnicima. Iako se kao potencijalni Kurtijev naslednik pominje i bivši prištinski premijer Avdulah Hoti, upućeni tvrde da Pacoli, predsednik Alijanse za novo Kosovo, ipak ima veće šanse.

Pacoliju je, makar prema novijim izjavama, ekonomska saradnja prioritet, a takva politika je u skladu sa onim što je američka administracija stavljala u prvi plan kada je reč o odnosima Beograda i Prištine.

Pacoli, naime, smatra da rešenje krize na severu KiM leži u stvaranju ekonomskog blagostanja za sve.

Bedžet Pacoli
Bedžet Pacoli
Foto: Profimedia

On je na Tviteru napisao da su državni sekretar SAD Entoni Blinken, kao i američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer prava adresa.

- Rešenje krize na severu Kosova trebalo bi da bude stvaranje ekonomskog blagostanja za sve. Blinken i Hovenijer su prava adresa. Stvoriti slobodnu ekonomsku prekograničnu zonu. Tu je Ahilova peta! Moja vizija se fokusira na ekonomska, a ne politička rešenja - napisao je Pacoli.

Komentarišući mogućnost zamene Kurtija Pacolijem, spoljnopolitički komentator Boško Jakšić podseća kako je tzv. kosovski premijer bio lako smenjen marta 2020, kada se opirao poslušnosti.

- Činjenica je da sada, pre svega SAD, postaju sve nezadovoljnije Kurtijevim maksimalističkim zahtevima i nespremnosti na kompromis, odbijanjem da sprovede odluku o formiranju ZSO... A Kurtuijeva politička sudbina zavisi samo od njega, odnosno, ako bude ovako nastavio, zaista nema političku budućnost jer i EU i SAD hoće da se kosovski problem što pre završi. To znači da oni pritiskaju na obe strane i Kurti više nije u poziciji da ga ti pritisci zaobilaze - kaže Jakšić.

Ukazuje i da bi, ko god došao na Kurtijevo mesto, poučen njegovim primerom, bio više nego poslušan.

- Jednostavno je u pitanju uloga koju Pacoli ili neko treći samo treba da odigra - konstatovao je Jakšić.

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd