Utorak 20. feb 2024.
grčka

GRČKA ĆE IZDATI SRBIJU?! Atinu lomi pritisak Zapada - u evropskoj petorci oni su najslabija karika

Foto: Shutterstock
Premijerka Srbije Ana Brnabić otkazala je posetu Grčkoj i učešće na Delfi forumu, koji se održava u petak, pišu mediji u Atini

Grčka bi posle glasanja u Savetu Evrope o članstvu 'Kosova' u toj međunarodnoj instituciji, na kojem je bila uzdržana, mogla da promeni svoj dosadašnji stav i prizna nezavisnost lažne države!

Ovo indirektno najavljuje Jorgos Katrugalos, bivši šef grčke diplomatije, koji kaže da je vlast u Atini iznenada promenila čvrst stav o nepriznavanju 'Kosova'. Prema njegovim rečima, Grčka je bez objašnjenja glasala u Savetu Evrope drugačije od ostalih zemalja koje su protiv nezavisnosti Prištine.

"PUŠTENI NAKON ŠTO SU OBJASNILI PROCEDURU" Kurtijeva policija oslobodila privedene radnike "Pošte Srbije"

"PUŠTENI NAKON ŠTO SU OBJASNILI PROCEDURU" Kurtijeva policija oslobodila privedene radnike "Pošte Srbije"

"KURTI JE GAZDA KORUMPIRANIH" Haradinaj brutalno opleo po Kurtiju: Ucenjuju ga!

"KURTI JE GAZDA KORUMPIRANIH" Haradinaj brutalno opleo po Kurtiju: Ucenjuju ga!

KURTI NE MIRUJE! Priština pokrenula novu inicijativu za pristupanje, sada žele u još jednu međunarodnu organizaciju!

KURTI NE MIRUJE! Priština pokrenula novu inicijativu za pristupanje, sada žele u još jednu međunarodnu organizaciju!

Loša odluka

Katrugalos upozorava da je ovakva odluka grčkih vlasti loša i da ne doprinosi onome što bi morala da bude državna politika te zemlje.- Naša zemlja uvek mora da promoviše mir i stabilnost na Balkanu, podržavajući obostrano prihvatljive korake i rešenja. Ovom cilju ne doprinosi odluka vlade da se u glasanju za prijem 'Kosova' u Savet Evrope diferencira od drugih zemalja Evropske unije koje ne priznaju 'Kosovo', poput Španije, Rumunije i posebno Kipra, koje su glasale protiv. O ovom stavu nije se razgovaralo sa političkim snagama u našoj zemlji, iako se njime, bez objašnjenja, menja čvrst grčki stav o statusu 'Kosova'. Istovremeno, ovo slabi ulogu posrednika koju bi Grčka trebalo da ima u regionu - ističe Katrugalos.

Premijerka Brnabić otkazala svoj dolazak na Delfi forum!

Premijerka Srbije Ana Brnabić otkazala je posetu Grčkoj i učešće na Delfi forumu, koji se održava u petak, pišu mediji u Atini. Prema tim informacijama, razlog za ovakvu odluku Brnabićeve jeste to što je Grčka, uprkos tome što ne priznaje 'Kosovo', bila uzdržana na glasanju u Savetu Evrope o članstvu lažne države u ovoj međunarodnoj instituciji.

Stevica Deđanski, predsednik Centra za razvoj međunarodnih odnosa, komentarišući ove navode kaže da su politički pritisci na zemlje EU koje nisu priznale nezavisnost 'Kosova' sve veći.

- Ti pritisci traju već duže vreme. Isto tako može se čuti da je Grčka najslabija karika u evropskog petorci koja ne priznaje 'Kosovo' i da bi, ako neko popusti, to mogla da bude upravo ona. Razlog za sumnju da će se to desiti postoji, iako do sada nije bilo konkretnih indicija. Grčki zvaničnici su čak dolazili u Srbiju i javno tvrdili da neće menjati svoj stav o nepriznavanju 'Kosova'. Međutim, u Savetu Evrope smo videli da se to menja, verovatno po diktatu SAD. Plašim se da vlasti u Grčkoj žele da priznaju nezavisnost 'Kosova', ali da ne znaju kako to da objasne svojim građanima, koji su veliki prijatelji Srbije. Ukoliko se to desi, to bi značilo da je i Grčka potpala pod zemlje čija je politika postala vazalna politika Vašingtona - naglašava Deđanski.

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović kaže da glasanje u Savetu Evrope nije bilo veliko iznenađenje i da su se pokazali jasni stavovi država.

Ana Brnabić
Ana Brnabić
Foto: Srbija Danas/Milana Pavković

Borba za KiM prioritet

Borba za Kosovo i Metohiju i očuvanje celovitosti suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije ostaje najznačajniji segment mog rada i državne politike, ističe šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

- Kako bilo, Mađarska je pokazala da čak i države koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost 'Kosova' nemaju striktnu obavezu da podržavaju Prištinu. Budimpešta je dala primer koji je mogla i koji još može da sledi bilo koja država - podvlači Starović.

Pritisci sve veći

Odbor za spoljne poslove Evropskog parlamenta juče je usvojio izveštaj o 'Kosovu', čiji je autor evroposlanica , u kojem je pozvao države članice EU koje ne priznaju nezavisnost lažne države da to što pre učine.

'Zemlje članice Evropske unije koje još nisu priznale Kosovo kao suverenu državu, Španija, Slovačka, Kipar, Rumunija i Grčka, pozivaju se da to učine bez daljeg odlaganja. Nezavisnost Republike Kosovo je nepovratna', piše u izveštaju.

Atina u Prištini otvorila kancelariju 2019. godine

Grčka je, uprkos tome što ne priznaje nezavisnost lažne države 'Kosovo', otvorila 2019. godine u Prištini kancelariju za ekonomska pitanja. Prema rečima šefa grčke diplomatije Nikosa Dendijasa, ekonomske i trgovinske odnose treba jačati bez obzira na stav Grčke prema statusu 'Kosova'.

Takozvana 'šefica kosovske diplomatije' Donika Gervala izjavila je u junu 2021. godine da je sa grčkim ministrom spoljnih poslova Nikosom Dendijasom dogovoreno da se status te kancelarije podigne, odnosno da se bavi i političkim, a ne samo ekonomskim pitanjima.

Vremenska prognoza
Clear sky
7 Beograd