Skip to main content
KiM, Kosovo

NIŠTA OD EVROPE, ALI TU JE MOSKVA: Stiže ruska pomoć za Srbe na Kosovu!

Tanjug/​Sava Radovanović
Ruska humanitarna misija, ruske nevladine i društvene organizacije započinju kampanju prikupljanja, kupovine i otpremanja medikamenata u sredine na Kosovu i Metohiji, u kojima je otežano ili prekinuto snabdevanje lekovima i osnovnim namirnicama.

Iz Ruske humanitarne misije pozivaju sve ljude dobre volje, organizacije i udruženja da se priključe kampanji, a vlasti u Prištini pozivaju da ne prave smetnje u dostavi pomoći ugroženima i u njenoj raspodeli.

Predsednik Vučić se oglasop povodom Trampovog pisma: Amerika želi kompromis

Ruskoj humanitarnoj misiji, naime, neprestano stižu molbe za pomoć stanovnicima Kosovske Mitrovice zbog toga što je onemogućeno snabdevanje čak i najosnovnijim lekovima i životnim potrepštinama.

- Smatramo da je ovo nesumnjivo humanitarno reagovanje na kriznu situaciju i da ova akcija pružanja pomoći ne sme biti iskorišćena u političke svrhe - poručuju iz RHM.

Kosovo
Tanjug/​Sava Radovanović

Uverena u humanitarni značaj jednakog dostupa pomoći, a odbacujući religiozne, etničke i političke razloge i simpatije u humanitarnoj sferi, Ruska humanitarna misija deluje u kriznim regionima sveta i realizuje konkretne projekte na Balkanu, u zemljama Srednje Azije i Bliskog istoka u oblastima obrazovanja, medicine i infrastrukture, sarađujući sa međunarodnim humanitarnim organizacijama.

Albanci najavljuju novu fazu PREGOVORA: U proces se DIREKTNO uključuje još jedna strana sila?

Na konferenciji za medije, na kojoj je saopšteno da RHM i njeni istomišljenici i kolege kreću u akciju pomoći, pročitano je i pismo doktorke Danice Grujičić, u kojem je podsetila da je stanje na KiM, posebno u srpskim enklavama južno od Ibra veoma teško, a da se tu ne radi o politici, već o tome da je ljudima uskraćeno pravo da se leče.

- Stanje je jako teško. Bolnice, domovi zdravlja i apoteke ostaju bez lekova. Srbima, naročito onima koji žive u enklavama, teško je da bolesni dolaze u centralnu Srbiju kako bi uzeli terapiju. Iskoristiću priliku da pozovem sve ljude dobre volje da pomognu ugroženim ljudima u južnoj srpskoj pokrajini jer je stanje alarmantno -  poručila je Grujičićeva, te dodala da je od Rusije, kao dokazanog prijatelja Srbije, pomoć i očekivala.

danica-grujicic
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Na pres-konferenciji govorili su i deputati Dume Jevgenij Primakov i Pavel Sergejevič Dorohin, generalni direktor Ruske humanitarne misije Aleksej Mihailovič Polkovnikov i direktor RHM za Balkan Mihail Aleksandrovič Bondar.

BONUS VIDEO: Putin nam preporučuje SMERČ i PANCIR

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
7 Beograd