Skip to main content
Manastir Visoki Dečani

NJIHOVA POSETA BILA TEŠKA PROVOKACIJA - MEŠTANI U NEVERICI! Britanci postavljaju čudna pitanja o Dečanima

Foto: Profimedia/ilustracija
Sama činjenica da su izbegli svetinju i eparhiju raško-prizrensku kojoj svetinja pripada, janso govori da im namere nisu iskrene

Ni sami ne znamo kako da definišemo jučerašnju posetu desetka pripadnika britanskog KFOR-a koji su u Goraždevac došli civilnim automobilima da se raspituju o situaciji u manastiru Visoki Dečani.

NAPETO U BRISELU - PRVI I POSLEDNJI SUSRET VUČIĆA I KURTIJA? Dijalog se pomera sa mrtve tačke, EU ima keca u rukavu

NAPETO U BRISELU - PRVI I POSLEDNJI SUSRET VUČIĆA I KURTIJA? Dijalog se pomera sa mrtve tačke, EU ima keca u rukavu

EU DEMANTOVALA KURTIJA: "Ovo nije novi proces, već nastavak dijaloga započetog 2011. godine"

EU DEMANTOVALA KURTIJA: "Ovo nije novi proces, već nastavak dijaloga započetog 2011. godine"

KAKAV ŠAMAR MEŠETARU IZ PRIŠTINE! Vučić o Kurtiju: Ne zanima me šta će on reći, neka im ne padne na pamet pohod na Visoke Dečane

KAKAV ŠAMAR MEŠETARU IZ PRIŠTINE! Vučić o Kurtiju: Ne zanima me šta će on reći, neka im ne padne na pamet pohod na Visoke Dečane

Sama činjenica da su izbegli svetinju i eparhiju raško-prizrensku kojoj svetinja pripada, janso govori da im namere nisu iskrene već da su želeli da unesu dodatnu pometnju među žiteljima naše enklave i strah za svetinju koja nam je najbliža i koju najčešće posećujemo.

Ovako su jutros komentarisali žitelji Goraždevca koji još uvek sumiraju utiske jučerašnje posete desetak pripadnika britanskog KFOR-a koji su se među meštanima rapsitivali o tome da li bi bilo dobro da manastir umesto Kfora obezbeđuje policija sa Kosova, o izgradnji puta oko manastira i drugim pitanjima vezanim za manastir Visoki Dečani. I dok ponavljaju da ih je pomenuta poseta uznemirila budući da su vezani za ovu svetinju u kojoj se mole ali i koja njima pomaže u opstanku, žitelji Goraždevca ističu da je jasno da je poseta bila provokacija budući da su i pripandici KFOR-a svesni da Srbi u Goraždevcu ne veruju policiji sa Kosova.

- Znaju oni veoma dobro da mi nemamo poverenja u kosovsku policiju a razlozi za to su brojni. Jer osim brojnih nerešenih pljački i napada na meštane i našu imovinu, kosovska policija do današnjeg dana nije rešila slučaj ubistva dece na reci Bistrici iz avgusta 2003 godine - opominju meštani koji i dalje ne mogu sasvim da dokuče razog dolaska britanskih pripadnika KFOR-a. U neverici su, jer ističu, da su za mišljenje oko bezbednosti svetinje na prvom mestu morali kontaktirati eparhiju raško-prizrensku i monahe u svetinji.

Visoki Dečani
Foto: Profimedia

- Jasno je da je ova poseta bila provokacija i potvrdila je samo tezu da ni određenim pripandicima KFOR-a ne smemo verovati - zaključuju stanovnici povodom jučerašnje "posete" desetak pripadnika britanskog KFOR-a koji su meštane ispitivali oko situacije vezane za Visoke Dečane, odnosno mogućnost da svetinju obezbeđuje policija sa Kosova.

Inače, u samom manastiru se saznaje da monaštvo niko nije kontaktirao vezano za eventualni prenos obezbeđenja svetinje sa KFOR-a na policiju sa Kosova. Iguman svetinje otac Sava Janjić u izjavi za radio Goraždevac istakao je da je svima poznata teška situacija u kojoj manastir živi već 22 godine, koji je izložen oružanim napadima i institucionalnim pritiscima od strane tzv.kosovskih institucija koje ne poštuju ni zakone ni odluke sopstvenih sudova.

- Posebno začuđuje da Kfor prethodno o ovim pitanjima nije pitao za mišljenje ni našu Eparhiju ni manastir Visoki Dečani, koji su ovih dana zatražili dodatnu zaštitu nakon najnovijih pretnji i incidenata - istakao je za radio Goraždevac otac Sava Janjić i dodao da se takve ankete u našem narodu doživljavaju se kao svojevrsan pritisak i provokacija i ne vode izgradnji poverenja.

Vremenska prognoza
Clear sky
5 Beograd