Sreda 06. dec 2023.
Kadri Veselji i Hašim Tači

NOVA ODLUKA HAGA O HAŠIMU TAČIJU I KADRIJU VESELJIJU: Evo šta se dešava sa vođama OVK

Foto: Profimedia/ilustracija
Tači, Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići optuženi su za ratne i zločine protiv čovečnosti

Specijalni sud u Hagu odlučio je danas da produži pritvor vođama nekadašnje tzv. OVK Hašimu Tačiju i Kadriju Veseliju jer, kako se navodi, postoji dovoljan rizik da će njih dvojica ometati tok procesa i "počiniti druge zločine".

Udarna vest sa KiM! Pljušte ostavke

Udarna vest sa KiM! Pljušte ostavke

"GORI JE OD ENVERA HODŽE" Ne smiruje se bes Albanaca protiv politike Kurtija

"GORI JE OD ENVERA HODŽE" Ne smiruje se bes Albanaca protiv politike Kurtija

"OPSTANAK SEVERNE MAKEDONIJE I CRNE GORE BRANI SE NA KiM" Kurti uveliko radi na realizaciji koncepta Velike Albanije

"OPSTANAK SEVERNE MAKEDONIJE I CRNE GORE BRANI SE NA KiM" Kurti uveliko radi na realizaciji koncepta Velike Albanije

- Sudsko veće utvrdilo je da se ovi rizici u dovoljnoj meri mogu smanjiti samo primenom okvira za praćenje komunikacije koja se koristi u pritvorskom objektu Specijalizovanih veća - navela je šefica za informisanje Specijalizovanih veća Kosova u Hagu Angela Grip.

Ona je dodala da će se ročišta u ovom sudskom postupku nastaviti 28. avgusta.

Tači, Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići optuženi su za ratne i zločine protiv čovečnosti počinjene u 42 nelegalna pritvora tzv. OVK na Kosovu i Metohiji i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno.

Optuženi su da su ljude neosnovano lišavali slobode, mučili i ubijali, a za te zločine im preti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. godine na više mesta na KiM, kao i u Kukešu i Cahanu, u severnoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici tzv. OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bila aktivni učesnici u neprijateljstvima.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose individualnu krivičnu odgovornost, prema različitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na KiM, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv tzv. OVK.

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
4 Beograd