Skip to main content
Aljbin Kurti

NOVA TORTURA NA SEVERU KOSOVA! Kurti ne da Srbima proizvode sa boljom cenom

Foto: Printscreen/Youtube/Al Jazeera Balkans/Shutterstock
Novi bestidan potez lažnog premijera

Pojeftinjenja proizvoda iz akcije "Bolja cena" koju je pokrenula Vlada Srbije neće se osetiti u budžetima građana na Kosovu za jer roba koja je snižena, već mesecima ne može da se nađe na rafovima, zbog odluke kosovskog premijera Aljbina Kurtija i vlade u Prištini o zabrani uvoza iz Srbije.

AMERIKA BRANI LAJČAKA OD KURTIJA: Stejt department izdao saopštenje povodom napada na specijalnog predstavnika EU

AMERIKA BRANI LAJČAKA OD KURTIJA: Stejt department izdao saopštenje povodom napada na specijalnog predstavnika EU

KURTI JE SAD STVARNO UGASIO! Grenel potvrdio: Svi su ga osudili zbog akcija na severu - BIĆE POSLEDICA

KURTI JE SAD STVARNO UGASIO! Grenel potvrdio: Svi su ga osudili zbog akcija na severu - BIĆE POSLEDICA

"NI D OD KURTIJEVE DEMOKRATIJE" Činjenice demontirale Aljbina - hvali se progresom, a samo želi da uništi srpski narod (VIDEO)

"NI D OD KURTIJEVE DEMOKRATIJE" Činjenice demontirale Aljbina - hvali se progresom, a samo želi da uništi srpski narod (VIDEO)

Ukoliko se u potrošačkoj korpi u Srbiji nađe po jedan artikal od svega što je pojeftinilo prethodnih dana dolazi se do računice o ukupnoj ceni koštanja od 2.815 dinara. Kada se uporede cene u prodavnicama na severu Kosova isti proizvodi, samo drugih proizvođača, ukupno koštaju 3.415 dinara. To znači da kupac na Kosovu plaća potrošačku korpu istih namirnica za 600 dinara, odnosno oko 20 odsto više nego kupac u centralnoj Srbiji.

Na primer, pileći parizer u Srbiji od pre nekoliko dana košta 259 dinara za kilogram, dok na severu Kosova za 800 grama pilećeg parizera koji proizvodi makedonski "Pekabesko" treba izdvojiti 320 dinara.

Cena jogurta u prodavnicama u Leposaviću iznosi 230 dinara, u Severnoj Mitrovici i Zvečanu 240 dinara, dok kupci u gradovima van Kosova isti ovaj proizvod plaćaju 139 dinara. I dok za kilogram brašna na severu Kosova treba izdvojiti od 90 do 110 dinara, u Srbiji je sada cena brašna 50 dinara.

Ubedljivo najveća razlika je u ceni pasulja - kilogram košta 380 dinara u Severnoj Mitrovici, u Leposaviću mu je cena 400 dinara, a nakon sniženja u Srbiji košta 259 dinara.

Građani na severu Kosova sa negodovanjem prihvataju ove razlike u cenama proizvoda i otvoreno postavljaju pitanje da li će se, kako kažu, "u Prištini dozvati pameti i omogućiti bolji život za sve".

Jedan od građana Leposavića hvali potez srpske vlade, uz konstataciju da se nada da će i u njegovom mestu doći do smanjenja cena, te dodaje da bi najbolja varijanta bila da se dozvoli nesmetan protok robe iz Srbije na Kosovo.

- Mislim da je ovo pravi potez rukovodstva Srbije što je sprovedena akcija sniženja osnovnih životnih namirnica. Bilo bi dobro da se to sprovede i na severu Kosova, gde je teška situacija, i ekonomska i politička. To bi ublažilo situaciju u kojoj se nalazimo, koju svakodnevno obeležavaju trzavice, zaista u problemima koje nismo očekivali. Pošto nema robe iz Srbije, sada je ona uglavnom zamenjena proizvodima iz Makedonije, to je takođe kvalitetna roba, ali bi bilo značajno kada bi se i njena cena korigovala. Najbolja varijanta bi bila da se pusti roba iz Srbije - rekao je on.

I dok je kiselo mleko odnedavno u Srbiji dostupno po ceni od 64 dinara, na severu Kosova za ovu namirnicu mora da se izdvoji od 100 do 150 dinara, u zavisnost da li je reč o robi makedonskog ili kosovskog proizvođača.

Cena suncokretovog ulja u Srbiji će biti spuštena sa sadašnjih 160 na 144 dinara za litar, a na Kosovu je i pre sniženja u Srbiji bila od 200 do 240 dinara.

Šampon za bebe u Srbiji se može kupiti po ceni od 69 dinara, dok su na Kosovu najjeftiniji "Bekutanov" od 200 dinara, odnosno "Bekolino" šampon koji košta 210 dinara.

Žiteljka Zvečana kaže da bi građanima na Kosovu mnogo značilo kada bi neki od ovih proizvoda mogli da se nađu na lokalnom tržištu.

- Značilo bi nam mnogo, kao da smo u Srbiji, tako bismo se osećali. Mi penzioneri imamo mala primanja, to je vrlo loše - kaže ona.

Stariji čovek iz Severne Mitrovice poručuje da bi mnogo značilo kada bi ponovo bilo proizvoda iz Srbije, naročito lekova, ali i "parizera, jer ne mogu svi da priušte vešalice i krmenadle".

- To bi mnogo značilo za nas ovde. Vidim da opozicija kritikuje vlast zbog tog parizera, ja to jedem i dan danas, jer nemam veće mogućnosti, za krmenadle, vešalice. Jedem prema svojim mogućnostima, i ne žalim se, niti se moji žale. To je lepa stvar, i bilo bi lepo da mogu lekove da kupujem po jeftinijoj ceni, kao u Srbiji. Moram da platim put za Rašku ili Kraljevo gde mogu da ih nađem. Ovde ih nema - navodi on.

Građani sa kojima smo razgovarali kažu da im je jasno da iz čisto političkih razloga neko pokušava da oteža ionako težak život, ne samo Srba, već svih građana na Kosovu, ali poručuju da im nije jasno da Kurti svojim odlukama radi i protiv Albanaca jer bi jeftinije osnovne životne namirnice iz Srbije bile pogodnost za sve potrošače.

Rampa za uvoz srpske robe na Kosovo spuštena je puna tri meseca.

Tvrdnje međunarodnih predstavnika da se radi na deeskalaciji situacije, građani severnog Kosova doživljavaju kao prazna obećanja, i poručuju da su prinuđeni da u marketima kupuju manje kvalitetnu robu po višim cenama, čekajući dan kada će Imlekova kravica, Plazma i deterdžent biti ponovo dostupni, kao i da jogurt iz Raške sa simboličnim imenom "Granica", pređe administrativnu liniju i nađe put do kupaca na Kosovu.

 

Vremenska prognoza
Fog
17 Beograd