03. dec 2023.
dejan pantić

"ODUZELI SU MU SVA LJUDSKA PRAVA, BOLESTAN ČOVEK ZATOČEN NA JEDNOJ STOLICI, GDE JE TU DOSTOJANSTVO?" Oglasio se advokat uhapšenog Pantića

Foto: Kosovo online
Advokat uhapšenog bivšeg policajca sa KiM Dejana Pantića, Srđan Mitrović, izjavio je danas da je od Osnovnog suda u Prištini dobio pismenu potvrdu da su njegovom klijentu uručeni lekovi, a da je on uložio žalbu na rešenje o određivanju pritvora.

- Potvrđeno je od strane Kosovske policije iz Regiona Priština, a dobio sam i pismena uveravanja i to pismena od Osnovnog suda u Prištini da su mu uručeni lekovi i ja verujem da ih je zaista dobio - rekao je Mitrović 

"NISAM SIGURNA DA MI JE MUŽ ŽIV" Supruga Dejana Pantića NEUTEŠNA posle izjave iz Euleksa

"NISAM SIGURNA DA MI JE MUŽ ŽIV" Supruga Dejana Pantića NEUTEŠNA posle izjave iz Euleksa

"OČAJNI SMO NAKON IZJAVE ŠEFA EULEKSA" Nastavlja se agonija porodice Pantić: Još uvek nismo čuli Dejanov glas

"OČAJNI SMO NAKON IZJAVE ŠEFA EULEKSA" Nastavlja se agonija porodice Pantić: Još uvek nismo čuli Dejanov glas

NIKO NE SME DA OSTANE IMUN! Vapaj sina uhapšenog Pantića na Kosovu: Samo želimo da ga vidimo, ovo je ružan san

NIKO NE SME DA OSTANE IMUN! Vapaj sina uhapšenog Pantića na Kosovu: Samo želimo da ga vidimo, ovo je ružan san

On je dodao da je pre toga Osnovnom sudu dostavio otpusnu listu gde je Pantiću utvrđena dijagnoza i potvrđena terapija.

- Oni su postupili po toj terapiji i ja im verujem da je to tako - rekao je Mitrović. On navodi da su Pantićeva porodica, supruga i sin i on pokušali preko Euleksa da posete Pantića i da misli da je Euleks u Mitrovici imao dobru volju da to uradi i da su zvali centralu u Prištini.

- Mi smo taj zahtev sveli na to da se makar na minut čuje sa svojom porodicom ili da oni budu dovezeni do objekta u kom se nalazi, gde bi boravili ne više od dva minuta. Tek uveče nam se javio jedan policajac iz Euleksa i rekao nam da su oni otišli do Leška i da dalje nisu mogli da odu - rekao je Pantićev advokat. On navodi da mu je Specijalno odeljenje Osnovnog suda u Prištini dostavilo rešenje o određivanju pritvora od 30 dana za Pantića sa obrazloženjem i da je on na to rešenje uložio žalbu i da je podneo zahtev za ocenu zakonitosti određivanja pritvora.

- Radi se o tome da sam smatrao da je rešenje nedorečeno, nema činjeničnu podlogu, nije u materijalno-pravnom smislu napravljeno onako kako to Zakon nalaže. Pored toga što sam obrazložio da je on nevin čovek, naveo sam koja su mu prava narušena po raznim konvencijama i zakonima tzv. Kosova - naglasio je Mitrović.

Zahtev za ocenu zakonitosti, kaže Mitrović, odnosi se na uslove pritvora, jer kako kaže, ima saznanje da se Pantić nalazi u neuslovnoj prostoriji, u kontejneru kod Jarinja.

- Mi to pretpostavljamo. Sud je u takvim prilikama obavezan da utvrdi da li su stvarni uslovi u kojima je lice pritvoreno u skladu sa evropskom konvencijom o ljudskim pravima i da ukoliko to nije tako, da nalog da se lice premesti na drugo mesto - poručuje Mitrović. Navodi da je njegovom klijentu narušeno pravo na obrazloženu odluku, jer član šest Evropske konvencije za ljudska prava mora da bude obrazložena u toj meri da shvati zašto se optužuje.

- Tu mu je porušeno pravo na pravično suđenje. Porušeno mu je pravo na poziv, jer porodica mora da zna na kom se mestu pritvorenik nalazi i u slučaju zamene pritvorske jedinice ponovo mu se daje pravo na poziv kako bi obavestio porodicu - ističe Mitrović. Sem toga, navodi, kao bolesno lice u neuslovnom objektu sa njim se postupa na nehuman i ponižavajuć način. Ne može biti smešten u skučen prostor i kako mi je rekao, provodi vreme na stolici, jer je to, navodi dalje Mitrović, povreda člana tri Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama čoveka.

- Tu je ugroženo i njegovo dostojanstvo. Ustav lažne države Kosova priča o dostojanstvu, to je temeljno ljudsko pravo da mora da se postupa sa čovekom dostojanstveno o bilo kakvim optužbama da se radi - ističe Mitrović. Dodaje da su verovatno još neka Pantićeva prava narušena i da će se to tek videti u daljem postupku.

- Suština je u tome da sada po zakonu, Apelacioni sud mora da reši žalbu u roku od 48 sati, pa ćemo videti da li će ispoštovati tu obavezu - poručuje Pantićev advokat.

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
2 Beograd