Skip to main content
Darija Aslamova

OGLASILA SE RUSKA NOVINARKA KOJU SU UHAPSILI ALBANCI: Otkrila sve šta su je ispitivali više sati na Kosovu

Foto: Youtube/Printscreen/Комсомольская Правда
Kako kaže, nešto se čudno dešava sa njenim mobilnim telefonom

Ruska novinarka Darija Aslamova, koja je pre nekoliko dana privedena na Kosmetu, a zatim proglašena "personom non grata" i zabranjen ulazak na KiM, rekla je danas da je ljude iz obaveštajne službe privremenih prištinskih institucija, tokom višesatnog ispitivanja, najviše zanimalo da li je pisala o trgovini organima na KiM i da li je upoređivala KiM i Ukrajinu po tom pitanju.

EVROPSKA UNIJA KLEČI PRED KURTIJEM? Sami priznali NEMOĆ, ova država je ključ problema

EVROPSKA UNIJA KLEČI PRED KURTIJEM? Sami priznali NEMOĆ, ova država je ključ problema

NOVE PRETNJE SRBIJI STIŽU IZ UKRAJINE: Podržaćemo Kosovo, ako treba i vojno

NOVE PRETNJE SRBIJI STIŽU IZ UKRAJINE: Podržaćemo Kosovo, ako treba i vojno

DA LI JE OVO NAREDNI POTEZ BEOGRADA NA KOSMETU?! "Vreme je da Srbija uspostavi pokrajinsku upravu i civilnu zaštitu na KiM"

DA LI JE OVO NAREDNI POTEZ BEOGRADA NA KOSMETU?! "Vreme je da Srbija uspostavi pokrajinsku upravu i civilnu zaštitu na KiM"

Aslamova, koja radi za "Kosmolskaju pravdu", ocenila je kao "vrlo zgodnu situaciju" da se novinari proglase za agente, naročito kada je reč o ruskim novinarima, za koje je uvreženo mišljenje da su špijuni.

Ona je novinarima prenela kako da je na KiM otišla sa mužem, hrvatskim novinarom Robertom Valdecom, da poseti manastire Banjska i Visoke Dečane, za šta su, kaže, imala blagoslov episkopa remezijanskog Stefana, starešine Hrama Svetog Save.

Već na prelazu Jarinje, kaže, postalo im je jasno da nešto nije u redu, jer su primetili da su se carinici "uznemirili čim su im uzeli pasoše" i odmah pozvali Prištinu.

Tada joj, kaže, nije bilo poznato da je na listi osoba kojima je zabranjen ulaz na tzv. Kosovo, i da ne zna kako se našla na toj listi "persona non-grata", niti da je ikada dobila objašnjenje za to. Nakon dva sata na Jarinju, policija ih je sprovela policijsku stanicu u Kosovsku Mitrovicu i oduzela im mobline telefone,

- Odmah je bilo jasno da smo uhapšeni. Dva mlađa muškarca su došla i predstavila se da su obični policajci, mada nam je bilo jasno da su iz obaveštajne službe, u crnim farmerkama i košuljama - priča Darija.

Kaže da je ispitivanje bilo vrlo profesionalno pripremljeno, te da su imali i njen dosije, a pitali su je o intervjuima sa Sergejom Lavrovom, Radovanom Karadžićem, Žan-Mari Le Penom, Bašarom al Asadom, predsednikom Moldavije, kao i zašto je deportovana iz te zemlje, šta je radila u Donbasu...

- Pitanje koje ih je vrlo zanimalo je da li pišem i znam li nešto o nestanku ljudi na Kosovu i o ljudima kojima su vađeni organi i da li sam pravila paralele u intervjuima o transplantaciji organa na Kosovu i Ukrajini. Zaista jesam. Kada sam pisala o migrantskoj krizi, pisala sam i o ljudima koji nestaju. Pretpostavila sam da oni nestaju da bi njihovi organi bili prodati na tržištu, kao što je to bio slučaj sa ljudima sa Kosova - navodi Aslamova.

Ističe da je bilo "simptomatično" kada su joj predložili da razgovaraju bez diktafona, a razgovor je krenuo u "političkom pravcu", sa pitanjima - šta je to ruska specijalna operacija i šta se dešava u Ukrajini, s obzirom da je bila tamo.

Tek potom je, kaže, "krenuo pritisak", pa su od nje tražili da odgovori na, kako je rekala "veoma glupo pitanje" - "Da li ste vi špijun?" Tada, priča, nije znala da je kosovski ministar policije već objavio da je "uhvaćena vodeća ruska špijunka".

Na kraju je, kaže, doneta odluka da nju i muža sprovedu na administrativni prelaz, uz pratnju oklopnog vozila. Aslamova se sada pita, ako je "persona non grata" na Kosovu, zašto su je uopšte vodili u Mitrovicu i ispitivali je više sati.

- Sada sam u svim svetskim medijima označena kao vodeća ruska špijunka, a moj pasoš je verovatno kodiran - uverena je Aslamova, tvrdeći da se mobilni telefoni koji su vraćeni njoj i njenom mužu, sada "ponašaju čudno".

BONUS VIDEO: Albanci nezakonito upali na imanje Srbina

 

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd