Skip to main content
Hašim Tači

Prištinski novinar Kajtazi: Tači u martu u Hagu pred Specijalnim sudom

Foto: Profimedia
Prištinski novinar Vehbi Kajtazi veruje da će se u Hagu uskoro naći i predsednik privremenih prištinskih institucija Hasim Tači i smatra da Specijalni sud za ratne zločine tzv. OVK neće imati smisla ako Tači ne bude bio optužen.

- Očekujem da Tači bude optužen i da u martu otputuje u Hag...u martu bi mogao da bude ispitan - rekao je Kajtazi u emisiji "Presing" na T7, prenosi "Gazeta ekspres".

Kajtazi je rekao da misli da su se "najveći zločini na Kosovu desili posle rata" i da se očekuje da Tači bude ispitivan zbog Informativne službe Kosova - ŠIK, zbog drugih struktura koje su proistekle iz "OVK", a bile suaktivne.

SKANDAL Sramna izjava Edija Rame: "Ohrabrujemo sporazum, on vodi ujedinjenju Albanije i Kosova"

Očekuje se da Tači bude saslušan za konkretne slučajeve, ubistva ljudi i zbog pokušaja ubistva, kao i zbog napada od kojih se većina dogodila posle sukoba, naveo je Kajtazi.

On je, u tom kontekstu, pomenuo slučajeve Džemalja Mustafe, Smajlja Hajdarija, Gani Gecija, Adema Saljihaja, Agima Veljiua, Ejupa Visoke, Šabana Muje i Ismeta Racija.

OVK
Foto: Profimedia

Poslanik Inicijative za Kosovo Miljajim Zeka je pre dva dana rekao da poziv Specijalnog suda može da očekuje i Tači.

- Sud je napravljen isključivo za Hašima Tačija, a ne za vas (novinare) ili mene. Može on da napravi i 100 dogovora sa Srbijom, ali neće pobeći od Specijalngo suda - rekao je Zeka.

Dodao je i da je Tači dva ili tri puta imao kontakta sa predstavnicima Specijalnog suda. I kosovski advokat Toma Gaši je nedavno izjavio da Tači, neće moći da izbegne Specijalni sud u Hagu, ako dobije poziv. 

PRVI UDAR AMERIKE NA PRIŠTINU! Nakon upozorenja, Vašington Haradinaju IZREKAO ZABRANU!

Gaši je gostujući na RTV Dukađini rekao da je Tači ranije rekao da će se, ako bude pozvan, odazvati Specijalnom sudu.

- Svi znamo da u Specijalnom sudu niko nema imunitet. Međutim, Tači ne može dobrovoljno da se odazove Specijalnom sudu, ako ga taj sud nije pozvao - rekao je Gaši i dodao da "ako Tači bude meta Specijalnog suda, dobiće poziv i on to ne može izbeći".

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd